Fædrelandsvennen

«E.T.» kommer på Netflix

9. november kan du vise ungene en av de store barnefilme­ne fra 80-tallet, eller gjenopplev­e den selv. Spørsmålet er om «E.T. the Extra-terrestria­l» har like stor effekt i dag.

-

Liten, brun og rynkete, med tynne armer, stor mage, og store øyne. Han likner egentlig mest på en skilpadde uten skall, men han klarte likevel å krype rett inn i hjertene til folk over hele verden. Mye av grunnen til det er at Steven Spielberg valgte å fortelle historien gjennom barnas øyne, og han klarte å få ut det aller beste av de unge stjernesku­ddene Drew Barrymore og Henry Thomas.

●●En av livets gleder for min del er å utsette avkommene for de filmene som gjorde inntrykk på meg i oppveksten. Det er ikke alltid de er like begeistret i forkant, men de er stort sett alltid fornøyde i etterkant. For de virkelig gode historiene går ikke ut på dato, og minner oss på hva film bør vaere. «E.T.» er alt det jeg elsker med 80-tallets filmmagi, som ingen egentlig har klart å gjenskape på samme måte i ettertid. Kanskje fordi mye av det som ble laget på den tiden var ting vi ikke hadde sett før, men også fordi fokuset var på dramaturgi­en og historiefo­rmidlingen som er naert sagt perfekt i «E.T.». Og selv om den er en science fiction-film, er det først og fremst en vakker og rørende fortelling om vennskap, tilhørighe­t og det å tørre å gjøre det riktige selv om det er skummelt og vanskelig.

●●Filmen regnes som en av de beste science fiction-filmene noensinne og ble i 1994 valgt ut til å bli konservert i USAS nasjonale filmregist­er grunnet dens viktige betydning både historisk, kulturelt og estetisk. Den lå også på topp når det gjaldt inntjening helt frem til en annen Spielberg-film, «Jurassic Park», slo rekorden i 1993. Spielberg har gitt verden utrolig mange filmskatte­r, og de fleste har hatt betydning for populaer-kulturen på en eller annen måte, og flere av dem er tilgjengel­ig på Netflix nå, som «Schindler’s liste», «Klodenes kamp», München», «SVK – Store vennlige kjempe», «Indiana Jones – De fordømtes tempel», og «Empire of the Sun».

●●71-åringen har heldigvis ikke tenkt å gi seg selv om han har holdt på siden 60-tallet. Det er tre nye spennende filmprosje­kter i komminga. Deriblant et nytt kapittel i «Indiana Jones»-sagaen, som ikke har fått noe navn ennå, men som er annonsert med premiere i 2021. I mellomtide­n kan du kose deg med hans tidligere verk, og gi nye generasjon­er gleden av å kle seg ut med laken på hodet og farge tuppen av fingeren rød, mens de går rundt og sier «E.T. phone home» med lys, lett skjelvende stemme.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Bildet er fra «E.T. the Extra-terrestria­l».
FOTO: NETFLIX Bildet er fra «E.T. the Extra-terrestria­l».
 ?? CATHRINE SORDAL FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com ??
CATHRINE SORDAL FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway