Fædrelandsvennen

Sterkt om transseksu­alitet

- CATHRINE SORDAL

DRAMA 5 «Girl»

Belgia/nederland 2018 Regi: Lukas Dhont

Manus: Lukas Dhont, Angelo Tijssens

Skuespille­re: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart

Aldersgren­se: 12 år

Tenåringsf­oreldre, tenåringer, helseperso­nell og laerere – alle burde spurte til kinoen for å se «Girl».

●●15-årige Lara (Victor Polster) har to veldig sterke ønsker. Det ene er å bli jente og det andre er å bli ballerina. Å studere til å bli ballerina er brutalt nok i seg selv, men Lara er i tillegg midt i hormonbeha­ndling. Puberteten er heller ingen spøk for de fleste, men for Lara er det et mareritt. Det hjelper ikke at faren støtter henne, for hun er under sterkt press fra alle kanter, mest av alt fra seg selv.

Filmen er regissør Lukas Dhonts spillefilm­debut, og er en av årets sterkeste filmer. Jeg har aldri sett tematikken skildret så ekte føl togaer li g før. Hovedrolle­innehaver Victor Pols te rer helt fantastisk. Han er i virkelighe­ten også en dyktig danser, og som skuespille­r er han et naturtalen­t med stor emosjonell rekkevidde. Han spiller ikke bare Lara, han er Lara, og det er hjerteskja­erende å se på.

Kamera er ofte tett på og skaper en følelse av naerhet til personene og situasjone­ne. Bruken av naturlig lys er også med på å forsterke det realistisk­e uttrykket. Det eneste som trekker litt ned er den brå overgangen på slutten, men det er en bagatell i den store sammenheng­en. Filmen er fantastisk, og jeg hadde klump i halsen fra begynnelse til slutt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway