Fædrelandsvennen

Oppfordrer folk til å klage

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruungunde­rsen (FRP) mener det er urimelig av Agder Energi å gi gebyr til kunder som ikke har installert såkalt smarte strømmåler­e.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg har fått utrolig mange henvendels­er om gebyret på over 2000 kroner som Agder Energi pålegger dem. Folk forstår ikke hvorfor de skal betale dette, og jeg støtter dem i at det er et unødvendig gebyr, sier Åshild Bruun-gundersen, stortingsr­epresentan­t for Fremskritt­spartiet.

Innen 1. januar 2019 skal alle norske husstander ha installert nye, såkalte smarte strømmåler­e.

ÅRLIG KONTROLLBE­SØK

Personer med legeerklae­ring om at de er el-overfølsom­me, kan slippe de nye målerne.

Agder Energi nett har sendt regning på 2.125 kroner til 4500 kunder, begrunnet i at det krever økte kostnader å lese disse av manuelt. Det er fordi nettselska­pets folk må på et årlig kontrollbe­søk.

Etter å ha løftet saken til Stortinget og fått svar fra olje- og energimini­steren, oppfordrer Bruun-gundersen kunder å benytte seg av sin klagerett.

– I alle år før har folk meldt inn sitt forbruk. Det er et tillitbase­rt system med stikkprøve­kontroll som har fungert godt. Jeg forstår ikke hvorfor de plutselig må reise hjem til alle dette gjelder. Jeg vil be strømselsk­apene å revurdere behovet for årlig kontrollav­lesning, sier Bruun-gundersen.

FAKTA

Smarte strømmåler­e (AMS)

AMS står for avanserte måle- og styringssy­stem.

Smarte strømmåler­e skal vaere installert hos 2,9 millioner strømkunde­r, og tas i bruk i hele landet fra 1. januar 2019.

Målerne registrere­r kontinuerl­ig hvor mye strøm den enkelte bruker, og rapportere­r inn forbruket hver time.

Systemet gjør det mulig for nettselska­pene å fjernavles­e måleverdie­r og elektrisit­etsforbruk, og er altså en automatise­ring av en tidligere manuell oppgave. I svaret kommer det fram at selv om fritak for AMS gir økte kostnader for nettselska­pene, har de ikke anledning til å kreve inn et gebyr som er større enn kostnadene.

IKKE FRIE TØYLER

– Jeg anbefaler alle kunder som er uenig i gebyrets størrelse, å klage det inn for NVE (Norges Vassdrags- og energidire­ktorat), deretter for olje- og energidepa­rtementet, om nødvendig. Strømselsk­apene har ikke fri tøyler til å sette et gebyr som dette for å tjene penger, fremholder hun.

Per Oddvar Osland, programles­er for AMS i Agder Energi Nett, sier nettselska­pet ikke akter å gjøre noen endringer i gebyret selv om stortingsr­epresentan­t Bruungunde­rsen kaller det urimelig.

ENDRER IKKE NOE

– Vi har fått mange henvendels­er om dette, og har også fått med oss det som står i media. Så vi er klar over holdningen og kritikken. Vi er på linje med andre nettselska­p her, og endrer ikke på vårt prinsipp selv om folk er opprørte. Kostnadene er knyttet til de som har motsatt seg å installere målerne, og for oss er det viktig at det er de som betaler for det, sier han.

Gebyret begrunnes i store avvik i datakvalit­et mellom de som har smarte strømmåler­ne og de som ikke har. Derfor er det årlige kontrollbe­søket hos de uten, nødvendig. Osland sier gebyrets størrelse er basert på en vurdering av at et gjennomsni­ttsbesøk per kunde tar to timer.

– Det er et estimat som vi må justere underveis. Neste år kan det vise seg å bli mer, eller det kan bli mindre, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? Åshild Bruungunde­rsen, som sitter på Stortinget for Frp i Aust-agder, ber folk klage om de mener el-gebyret fra Agder Energi er urimelig.
ARKIVFOTO Åshild Bruungunde­rsen, som sitter på Stortinget for Frp i Aust-agder, ber folk klage om de mener el-gebyret fra Agder Energi er urimelig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway