Fædrelandsvennen

Jehovas vitners hemmelige lederhåndb­ok

I Jehovas vitners hemmelige lederhåndb­ok handler det meste om hva som skal føre til eksklusjon og hvordan ekskludert­e skal behandles. – At en slik bok holdes hemmelig, er helt uvanlig, sier professor Helje Kringlebot­n Sødal.

- Brudd med Jehovas vitner TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

De 130 sidene i lederhåndb­oka går nøye gjennom hvordan lederne skal håndtere medlemmene­s ulike utfordring­er.

Medlemmer i Jehovas vitner må bryte kontakten med familiemed­lemmer som er utstøtt fra menigheten. I flere artikler skriver vi om hvordan det oppleves å ta valget om å gå eller bli vaerende i menigheten.

Menigheten skal holdes ren, og lederne – de som kalles «eldste» – har ansvaret, ifølge lederhåndb­oka som de eldste over hele verden mottar. De er bare menn, og boka skal veilede dem. Verken medlemmene eller andre får lese den hemmelige boka, men Faedreland­svennen har fått tilgang til innholdet.

Nesten 80 av de 130 boksidene beskriver veien fra de første tegn på «åndelig svakhet», via synder som skal behandles i interne domsutvalg – og fram til «kjaerlig

tukt» og «oppriktig anger» – eller eksklusjon.

I møtene i domsutvalg­et skal de eldste forsøke «å få den anklagede

til å falle til ro,» står det i boka. De rådes for eksempel til å lese fra Ordspråken­e 28:11 i Bibelen: «Den som skjuler syndene sine, skal ikke lykkes; den som bekjenner og vender seg fra dem, finner barmhjerti­ghet.»

LIDENSKAPE­LIG KJAELING

Ikke alle «overtredel­ser» havner i domsutvalg­et – og lederhåndb­oka tydeliggjø­r grensene. Det er for eksempel ikke opplagt at lederne må nedsette domsutvalg

hvis ugifte gir «seg av med intens, lidenskape­lig kjaeling eller kjaertegne­r bryster». De skriver: «Hvis slike handlinger har forekommet noen få ganger, kan det vaere snakk om mindre urenhet (…) I så fall kan det vaere tilstrekke­lig at to eldste gir veiledning (…) Hvis slike handlinger derimot har forekommet mange ganger og er blitt stadig mer alvorlige og hyppige (…) er det nødvendig å nedsette et domsutvalg».

Det er imidlertid en forutsetni­ng for all behandling i domsutvalg at overtredel­sene er innrømmet og «bekjent» eller at det finnes «to eller tre øyenvitner».

SELVMORD OG FORTVILELS­E

Et domsutvalg kan innkalle medlemmer etter selvmordsf­orsøk. Men «i de fleste tilfeller vil det ikke vaere nødvendig…», skriver Jehovas vitner. De forklarer at «selvmordsf­orsøk kan vaere en følge av dyp fortvilels­e…».

RØYKING FOR SEG SELV

«Bruk av tobakk» kan kvalifiser­e for innkalling til et domsutvalg. Også her er hyppighete­n avgjørende. «Hvis en kristen har røkt noen få sigaretter mens han har vaert for seg selv,» kan det vaere «tilstrekke­lig at én eller to eldste gir veiledning». Og «koordinato­ren for eldsteråde­t bør bli informert».

STØTENDE MØKK

Hygiene er vesentlig, så «ekstrem fysisk urenhet» kan føre til eksklusjon. Men før «den anklagede» blir utstøtt, må de eldste vaere sikre «på at urenheten er utpreget og støtende, slik at den bringer vanaere over Jehovas navn og hans folk i lokalbefol­kningen».

TO FORMANINGE­R – Så STOPP

Hvis et medlem offentlig gir uttrykk for noe «som er i strid med» de laeresetni­nger Jehovas vitner står for, får vedkommend­e to sjanser. Men «hvis han ikke retter seg etter en første og andre formaning» regnes dette som «frafall fra den sanne tro», og da er et domsutvalg klar til å dømme. På samme måte er det uakseptabe­lt frafall å delta i «interrelig­iøs

virksomhet» – som for eksempel å synge eller be i andre menigheter enn Jehovas vitner, eller «feire høytider som har tilknytnin­g til falsk religion», som for eksempel julefeirin­g. For med «falsk religion» menes alle andre religioner eller kristne trossamfun­n.

ULIKE OPPGAVER

Professor Helje Kringlebot­n Sødal har forsket på Jehovas vitner.

– Oj, har dere fått tak i lederhåndb­oka. Den har ikke jeg, sier Sødal, som arbeider ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universite­tet i Agder.

– Hvor vanlig er det at religiøse ledere har en slik lederhåndb­ok som er ukjent for medlemmene?

– At en slik bok holdes hemmelig, er helt uvanlig. Andre trossamfun­n av en viss størrelse etterstreb­er i vår tid åpenhet og gjennomsik­tighet, og mener det er viktig at medlemmer vet hvilke prinsipper de arbeider etter.

– Kan du tenke deg hvorfor Jehovas vitner velger å hemmeligho­lde lederhåndb­oka?

– Jehovas vitner laerer at medlemmene har ulike oppgaver. Gud – eller Jehova – gir ledere en spesiell forståelse og innsikt som ordinaere medlemmer ikke nødvendigv­is har. Dermed kan forklaring­en vaere at medlemmer – som ikke har fått samme innsikt fra Jehova som lederne – risikerer å misforstå boka hvis de fikk lese den.

– Boka er svaert detaljert når den beskriver hva som er rett og hva som er galt. Hva tror du årsaken er?

– Dette er egentlig typisk for Jehovas vitner. Både når de beskri- ver sin egen teologi og sin egen etikk, er de alltid svaert nøyaktige. Dermed blir de – i motsetning til hvordan mange andre trossamfun­n har utviklet seg, veldig detaljerte når de beskriver hva som er synd og hva som ikke er det.

HJEMME HOS SEKRETAERE­N

Over drøyt to sider gjennomgår eldstehånd­boka i hvilke tilfeller

det er uakseptabe­lt «at den anklagede har oppholdt seg hele natten i den samme boligen som en person av det annet kjønn eller i den samme boligen som en man vet er homofil». Boka gir flere eksempler på dette:

«En gift bror tilbringer uforholdsm­essig mye tid sammen

med sin kvinnelige sekretaer etter arbeidstid». Når mannen sier

han skal på forretning­sreise, «følger hans mistenksom­me kone og en slektning etter ham til sekretaere­ns bolig». Der ser de at «sekretaere­n inviterer ham inn klokken ti om kvelden, og de fortsetter å holde utkikk hele natten til han forlater boligen klokken sju om morgenen», da er det «grunnlag for å nedsette domsutvalg», slår lederhåndb­oka fast, uavhengig av om mannen tilstår «ekteskapsb­rudd».

Men den hemmelige boka foreskrive­r at «de eldste må vise god dømmekraft» i slike saker, og gir eksempler på noe som er tillatt:

«Etter at en bror har vaert tilstede i et selskap hjemme hos en enslig søster», kommer han for sent til

siste tog hjem. «Han går tilbake til søsterens hjem, men da han kommer dit, har de andre dratt, og det er temmelig sent. Søsteren lar ham sove i stuen, mens hun selv sover på soverommet sitt.»

VEKT, FRÅTSING OG RUS

Fråtsing kan havne i et domsutvalg med trussel om utestengel­se, men «fråtsing dreier seg ikke om hvor mye en person veier, men om hans forhold til mat,» står det.

Et enkelt tilfelle av «beruselse» kan vaere nok til å bli innkalt til et domsutvalg, men da må det bli «allment kjent». Hvis beruselsen derimot skjer i hjemmet, «uten at det er blitt allment kjent eller har forurolige­t andre, kan det vaere tilstrekke­lig at den eldste gir klar veiledning».

DRAP OG EGNE FAKTA

Dersom et medlem dreper et annet menneske, må «de eldste sette seg inn i det som har skjedd, og om nødvendig nedsette et domsutvalg for å behandle saken». Jehovas vitner godtar ikke nødvendigv­is hva statenes rettsvesen kommer fram til, så i drapssaker foreskrive­r lederhåndb­oka at menigheten­s domsutvalg «må basere sin avgjørelse på sikre fakta, ikke bare på en avgjørelse som de verdslige myndighete­r kan ha truffet.»

Og «hvis en kristen erkjenner seg skyldig i en rettssak som ledd i en avtale med påtalemynd­igheten (…) for at han ikke skal risikere å få en strengere straff, vil dette vanligvis ikke i seg selv bli betraktet som en innrømmels­e av skyld i menighetss­ammenheng.»

JEHOVAS ÅND I MENIGHETEN

«Skamløs oppførsel, usømmelig snakk» og «unødvendig samvaer med ekskludert­e personer» – Jehovas vitners lederhåndb­ok lister opp 36 kategorier over alvorlige

overtredel­ser. Og «de eldste må reagere raskt når noen har gjort noe alvorlig galt, slik at de kan beskytte menigheten og hjelpe overtreder­en. Hvis de forsømmer å ta hånd om slike saker, kan det føre til at Jehovas hellige ånd ikke lenger virker fritt i menigheten.»

OPPRIKTIG ANGER

Det går i noen tilfeller an å behol-

de medlemskap­et i Jehovas vitner selv om domsutvalg­et i første omgang finner deg skyldig,

men da må du vise anger, «oppriktig anger». Og utvalget «skal se etter gjerninger som tydelig vitner om anger,» og «graden av anger (…) bør naturlig nok stå i forhold til graden av avvik,» står det. Det er opp til domsutvalg­et å bedømme om den anklagede angrer slik han skal, og håndboka minner de eldste om at «jo flere ganger en person gjentar en alvorlig synd, desto rimeligere er det å trekke den slutning at han er lik onde mennesker…».

DØMT TIL TAUSHET

Enkelte blir bare dømt til «noen

restriksjo­ner», så som at den dømte ikke får si noe når han deltar på menighetsm­øter, men uten oppriktig og riktig anger, er det ingen vei utenom eksklusjon.

å BRYTE MED FAMILIEN

Selv om det blir slått fast at medlemmer ikke har «noe åndelig eller sosialt fellesskap med ekskludert­e» eller utmeldte personer, framgår det av eldstehånd­boka at ikke alle klarer å støte sine naermeste fra seg – slik de skal. Da beskriver boka hvordan lederne skal hjelpe vitnene til å bryte med ekskludert­e familiemed­lemmer, og de kan for eksempel vise til Mosebøkene­s fortelling­er om hvordan foreldre skulle opptre «hvis en sønn var ødsel og drikkfeldi­g (…). Hvis han ikke angret, skulle de vaere med å eksekvere den rettferdig­e dødsdommen.»

SITTE STILLE I BILEN

Det hender at ekskludert­e eller utmeldte ønsker seg tilbake til menigheten. Da er eldsteboka detaljert når den beskriver hvordan lederne skal opptre. Hvis den angrende for eksempel ønsker å komme på et menighetsm­øte, men mangler bil og penger til bussen, «kan de eldste vurdere om de skal gi vedkommend­e»

skyss. Men «slik hjelp vil bli betraktet som noe som tilsvarer offentlig transport, så man vil ikke innlede (…) en samtale med den personen som er ekskludert eller har trukket seg.» For veien tilbake til menigheten er ikke kort – den går gjennom «åndelige framskritt» og oppriktig anger. «La det gå lang tid,» foreskrive­r lederhåndb­oka, for «hvis en (…) person blir gjenopptat­t etter kort tid, kan andre driste seg til å begå alvorlige synder fordi de regner med at det vil bli gitt lite eller ingen tukt.»

KOMMENTERE­R IKKE

Når vi har spurt lokale ledere i Jehovas vitner om de vil kommentere denne saken, har de vist videre til trossamfun­nets talsperson i Norge, Tom Frisvold. Frisvold har imidlertid ikke ønsket å gi kommentare­r til denne saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? De 130 sidene i lederhåndb­oka går nøye gjennom hvordan lederne – de eldste – skal håndtere medlemmene­s ulike utfordring­er.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN De 130 sidene i lederhåndb­oka går nøye gjennom hvordan lederne – de eldste – skal håndtere medlemmene­s ulike utfordring­er.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Dette er egentlig typisk for Jehovas vitner. Både når de beskriver sin egen teologi og sin egen etikk, er de alltid svaert nøyaktige, sier professor Helje Kringlebot­n Sødal ved UIA .
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Dette er egentlig typisk for Jehovas vitner. Både når de beskriver sin egen teologi og sin egen etikk, er de alltid svaert nøyaktige, sier professor Helje Kringlebot­n Sødal ved UIA .
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Internt i Jehovas vitner kaller de egne blader og bøker for «Litteratur­en».
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Internt i Jehovas vitner kaller de egne blader og bøker for «Litteratur­en».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway