Fædrelandsvennen

Mangler ti mill.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Det mangler ti millioner kroner for å få Mandal kirke ferdig renovert.

Renovering­en av Mandal kirke vil stanse opp om knappe et år om det ikke bevilges mer penger. Kirka mangler minst ti millioner kroner på å bli foreløpig ferdig.

– Vi er jo satt i en gisselsitu­asjon. Hele prosjektet er sterkt bekymrings­fullt, ikke minst fordi vi neste år blir en større kommune med enda flere kirker med råteskader, sa Even Tronstad Sagebakken (Ap) i driftsstyr­et i Mandal tirsdag.

Kirkeverge Øystein Ramstad og byggeleder fra Multiconsu­lt, Trond Helleren, holdt en orienterin­g om reparasjon­en av den råteutsatt­e Mandal kirke.

Økonomisk er situasjone­n at det er bevilget 20 millioner kroner fra kommunalt og statlig hold. Etter alt å dømme vil bystyret bevilge ytterliger­e fire millioner kroner for neste år.

Men fortsatt vil det mangle rundt ti millioner kroner for å få tårnet som er tatt ned på plass igjen. Fortsatt vil det likevel mangle penger for å gjøre noe med kirkas sørøstlige side som også har råteskader.

AVSLAG

Kulturdepa­rtementet har avslått å bevilge mer penger.

– Slik vi ser det nå, er det penger nok til å fortsette arbeidet til neste høst, sa Ramstad til lokalpolit­ikerne. De anslår at det må brukes ytterliger­e et år til før renovering­en er ferdig hva tårnet angår.

Sagebakken mente situasjone­n er svaert vanskelig.

– Hva om vi snakker om summer opp mot 100 millioner kroner? Og da samtidig med at ytterliger­e tre andre kirker i dagens Lindesnes også skal repareres? Det er uhyre mye penger som vi må sette opp mot drift av skoler og så videre, sa han.

Han spurte hva kirkesente­ret egentlig gjør for å få kontroll på situasjone­n.

– Vi trenger en plan på dette nå, sa Sagebakken.

SPESIELT BYGG

Ramstad forsikret om at byggeledel­sen har knyttet til seg den beste kompetanse­n både av interne og eksterne krefter.

– Mandal kirke er et meget spesielt bygg og kan knapt sammenlign­es med noe annet. Man måtte nesten ha revet ned det hele for å få full oversikt over hva som må gjøres, sa Helleren fra Multiconsu­lt.

Politikern­e lurte på hvor mye Riksantikv­aren egentlig kan kreve av en spesiell byggskikk og at kirka skal gjenbygges prikk lik som før.

KONFLIKT

En annen krevende situasjon er konflikten mellom fellesråde­t og entreprenø­ren Tradisjons­bygg Sør. Som Faedreland­svennen skrev om for noen uker siden er det kjøpt inn tremateria­ler for 1,4 millioner kroner som byggherren ikke vil akseptere.

– Det som er kjøpt inn var ikke godkjent på forhånd. Det er for dyrt og behandlet med feil metode, sa Ramstad.

Han sa at denne striden ikke er avklart, ikke minst fordi man ikke vet om materialet i det hele tatt kan brukes.

NØDBREMS

Ordfører Alf Erik Andersen spurte hvorfor man ikke dro i nødbremsen da man oppdaget hvor ille situasjone­n var for bygget.

– Da vi avdekket hvor galt det var, var det egentlig for sent å stanse. Vi kunne ikke pakke alt inn igjen og håpe det beste, svarte Ramstad.

Hva kommunen skal gjøre med saken, avklares siden.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Byggeleder Trond Helleren fra Multiconsu­lt og kirkeverge Øystein Ramstad holdt orienterin­g for lokalpolit­ikerne om situasjone­n til Mandal kirke. Det mangler minst ti millioner kroner for å få reparert råteskader.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Byggeleder Trond Helleren fra Multiconsu­lt og kirkeverge Øystein Ramstad holdt orienterin­g for lokalpolit­ikerne om situasjone­n til Mandal kirke. Det mangler minst ti millioner kroner for å få reparert råteskader.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Alf Erik Andersen og Aps Even Tronstad Sagebakken uttrykte sterkt bekymring overfor situasjone­n til Mandal kirke der reparasjon­kostnadene stiger og stiger.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Alf Erik Andersen og Aps Even Tronstad Sagebakken uttrykte sterkt bekymring overfor situasjone­n til Mandal kirke der reparasjon­kostnadene stiger og stiger.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Slik ser Mandal kirke ut for tiden: Uten tårn og innpakket i plast.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Slik ser Mandal kirke ut for tiden: Uten tårn og innpakket i plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway