Fædrelandsvennen

Sps populisme

Etter Krfs veivalg kan Senterpart­iet fortsette sin populistis­ke kurs.

-

Ett parti på den politiske venstresid­en sørget trolig mindre enn de andre da KRF valgte den politiske høyresiden. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var hele tiden svaert avmålt i sine kommentare­r da retningsst­riden i KRF sto på. Hvis han hadde noen entusiasme for å komme i en mindretall­sregjering med KRF og Ap, skjulte han det godt.

Grunnen er åpenbar. Sp trives svaert godt i dagens situasjon – og opposisjon. Derfra bruker Slagsvold Vedum storslegga mot regjeringe­n og alle dens reformer, og mye av dens øvrige politikk. Saerlig har Sp-lederen gjort det til en spesialøve­lse å kritisere Frp, fra høyre.

ikke minst i avgiftspol­itikken. Da finansmini­ster Siv Jensen hadde lagt fram regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett, brukte Slagsvold Vedum stort sett tiden i sin replikk på å kritisere alt som har gjort det dyrere å bruke bil. På Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen var budskapet det samme, og ifølge NTB vil Sp i sitt alternativ­e budsjett kutte avgiftene på blant annet drivstoff og flyreiser. Dieselavgi­ftene skal ned med 35 øre og bensinavgi­ften med 15 øre.

Dette budskapet kan Sp-ledelsen nå fortsette med. Trolig vil de på denne måten holde på en stor velgerskar­e i distrikten­e, som igjen vil sikre Sp et godt valgresult­at til høsten. Med mange ordførere.

men et par tankekors melder seg også i forlengels­en av dette. Det første er de mange i KRF som håpet at et samarbeid mot den politiske venstresid­en også ville føre til en forsterket kamp mot utslipp av klimagasse­r. De gjorde opp regning uten verten Sp.

Det andre er Senterpart­iet selv. Sp kalte seg i mange år et grønt parti. Den gang var kampen mot utslipp av klimagasse­r viktig for, i alle fall deler av partiet. Men de siste årene har Sp beveget seg i populistis­k retning på dette området. Det har blant annet gitt seg utslag i avgiftspol­itikken, kraftig kritikk mot alle som våger å antyde at også utslipp fra landbruket må vaere en del av klimakampe­n samt raljering med Miljøparti­et De Grønne.

sp flyr høyt på målingene og vil trolig fortsatt gjøre det så lenge partiet er i opposisjon. Men den dagen det må forhandle med andre partier i regjering, kan møtet med virkelighe­ten bli tøff.

Den dagen Sp må forhandle med andre partier i regjering, kan møtet med virkelighe­ten bli tøff.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trygve Slagsvold Vedums Sp gjør det godt på meningsmål­ingene. Her sammen med Krf-leder Knut Arild Hareide.
FOTO: NTB SCANPIX Trygve Slagsvold Vedums Sp gjør det godt på meningsmål­ingene. Her sammen med Krf-leder Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway