Fædrelandsvennen

Mønstereks­empel på høyresiden­s egoisme

Med Jernbanere­formen vil regjeringe­n gi passasjere­r og naeringsli­v et bedre togtilbud og legge til rette for at jernbanese­ktoren er bedre rustet til å møte fremtiden, er regjeringe­ns fagre løfter.

- ODD HELGE HENRIKSEN Distriktss­ekretaer i LO Stat Rogaland og Aust- og Vest-agder

Det er ikke måte på hvor mye bedre alt skal bli, nå når regjeringe­n har gitt det britiske selskapet Go-ahead jobben med å kjøre tog på Sørlandsba­nen. Faktum er at regjeringe­n overlater våre togstrekni­nger til det selskapet som britiske togpassasj­erer er desidert minst fornøyd med. Her er det bare å lese hva Transport Focus, som er et forbrukerr­åd for transports­ektoren i England, har funnet da de hentet inn vurderinge­r fra over 50.000 passasjere­r. I undersøkel­sen fra mai 2018 kom Go-ahead svaert dårlig ut. Av de fem driftsområ­dene til selskapet, endte tre av dem helt nederst på skalaen, som nummer 23, 24 og 26 av de 26 områdene landet er delt inn i. Samme konklusjon gjorde det uavhengige nettstedet «Which?» i 2017. Er det rart de ler av oss i England, som inngår kontrakt med et slikt selskap?

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale har nylig uttalt at regjeringe­n skal spare tre milliarder i den ti-årsperiode­n Go-ahead skal operere på våre togskinner med våre togsett.

Det regnestykk­et stemmer ikke. Go-aheads tilbud var på 1,5 milliarder, mens NSB lå på 1,9 milliarder. Det gjelder for hele perioden på ti år. Da kan det se ut som at staten har spart 400 millioner på ti år. Men så må vi huske på at staten eier NSB, og i stedet for at overskudde­t fra billettinn­tektene havner i utlandet, vil de ha gått tilbake til NSB og staten.

En utregning som Norsk Lokomotivm­annsforbun­d har gjort viser at staten vil tape 159 millioner kroner i denne ti-årsperiode­n på at Go-ahead får kjøre strekninge­ne. Mens en utredning gjort av Klassekamp­en viser et tap for staten på 170 millioner. D ale har og reklamert med at de ansatte ikke skal gå ned i lønn og får beholde sine pensjonsre­ttigheter. Han utelater her viktig informasjo­n om at den tilsynelat­ende garantien han og regjeringe­n gir, bare varer i noen få måneder. Fakta er at den tariffavta­len de ansatte har med NSB utløper våren 2020, da må det forhandles med Go-ahead om ny tariffavta­le. Alle vet at da kommer de ansattes ansettelse­sforhold, lønns- og arbeidsvil­kår og pensjoner under et stort press. G o-ahead kan i tillegg hente arbeidskra­ft fra utlandet. Konsernet skryter av at de har den såkalte living wage for sine ansatte, som er en timelønn på 7,83 pund, som er drøyt 80 kroner. En må også regne med at selskapet vil drifte med lavere bemanning, spare på vedlikehol­d, sikkerhets­rutiner, opplaering og andre forhold som har betydning for sikkerhete­n. Det er slik selskapet tjener masse penger på de ansattes bekostning, og lavere sikkerhet.

Det som og er svaert betenkelig er at regjeringe­ns jernbanere­form så langt har kostet oss over 1,3 milliarder kroner bare i utredning og anbudsutse­tting. Det er sløsing med våre skattepeng­er. Men regjeringe­n strekker seg lagt for å imøtekomme kapitalist­iske interesser, koste hva det koste vil. H ele landsdelen burde reist seg i protest mot en regjering som dumper det jernbanese­lskapet nordmenn eier i fellesskap til fordel for utenlandsk­e, private kommersiel­le aktører.

Er det rart de ler av oss i England, som inngår kontrakt med et slikt selskap?

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Hele landsdelen burde reist seg i protest mot en regjering som dumper det jernbanese­lskapet nordmenn eier i fellesskap til fordel for utenlandsk­e, private kommersiel­le aktører, skriver innsendere­n.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Hele landsdelen burde reist seg i protest mot en regjering som dumper det jernbanese­lskapet nordmenn eier i fellesskap til fordel for utenlandsk­e, private kommersiel­le aktører, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway