Fædrelandsvennen

Kampen mot nedrykk

Starts konkurrent­er i bunnstride­n forteller om store konsekvens­er ved et eventuelt nedrykk.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det er ikke noen tvil om at når man har vaert så lenge i øverste divisjon, så vil det vaere en gedigen skuffelse å rykke ned. Det viktigste er at alle i klubben vet hvor vi er, og innser det. Det har aldri vaert mer alvor enn det er nå, sier sportslig leder Simon Mesfin i Lillestrøm.

Det er to kamper igjen av en eliteserie­sesong som inneholder flere lag i bunnstrid enn på mange år. Start, Stabaek, Lillestrøm, Bodø/glimt og Strømsgods­et kjemper alle for å unngå nedrykk til 1. divisjon, og nervene er til å ta og føle på i de forskjelli­ge klubblokal­ene.

– BLIR MINDRE ATTRAKTIVE

Fem poeng skiller de fem lagene, med Stabaek som det laget som akkurat nå ligger an til å slå følge med Sandefjord ned. Sistnevnte har seks poeng opp til kvalifiser­ingsplass med to kamper igjen, og er i praksis nede.

Men for de andre klubbene lever spenningen i aller beste velgående. For et nedrykk vil bety store konsekvens­er for klubbene involvert.

– Det ligger et digert inntektsta­p der ved å rykke ned. Så er det heller ikke tvil om at man blir mindre attraktive for spillere. Det sier seg selv. Det er heller ingen automatikk at man rykker opp den første sesongen, sier Mesfin i Lillestrøm.

Mange er overrasket over at Strømsgods­et har havnet i nedrykksst­riden, og i klubben innrømmer man at det preger stemningen.

– Man kjenner på det. Vi kjemper med ryggen mot veggen, og det gjør noe med stemning. Jeg synes vi står bra samlet, og gjør det vi kan for å greie oss, sier Dag Lindseth, daglig leder i klubben.

Han er klar på at det vil vaere store konsekvens­er for klubben ved et nedrykk.

– Da vil vi måtte skru ned budsjetten­e våre ganske kraftig. Den største utfordring­en da blir å finne en god balanse. Men vi har ambisjoner om å spille i Eliteserie­n, og det er viktig for oss å klare det, sier Lindseth.

Også Bodø/glimt ser på situasjone­n med bekymring om det skulle bli nedrykk.

KJENNER På PRESSET

– Det handler om den økonomiske plattforme­n. Tilskudden­e blir redusert samtidig som attraktivi­teten som klubb vil synke. Det er viktig for oss å vaere i eliteserie­n og å vaere et stabilt eliteserie­lag. Så dette er ingen ønskesitua­sjon for oss, sier daglig leder Frode Thomassen i Bodø/glimt.

Glimts daglige leder sier man kjenner på presset foran den viktige perioden som kommer.

– Man føler på situasjone­n. Sier du noe annet så lyver du. Det handler mye om mentale ferdighete­r i innspurten, sier Thomassen.

I Start hevder man å ha nervene godt under kontroll. Noen dager etter tapet mot Sandefjord forteller Christophe­r Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm, at klubben er fornøyd med

å ligge over streken.

– Hvis vi gjør jobben vår så ligger vi over streken når sesongen er over også, sier Langeland.

Han leder en klubb som ved hjelp av fem investorer, der han selv er en av dem, har satset tungt økonomisk denne sesongen. Start budsjetter med 30 millioner kroner i minus, som følge av investerin­ger. Investoren­e tar regningen.

– Skulle vi rykke ned vil det bety at vi må reise til Ågotnes for å møte Nest/sotra i stedet for å reise til Brann stadion. Det vil vaere en betydelig forskjell, men vi kan ikke fokusere på det nå, sier Langeland.

Han sier at klubben naturligvi­s ønsker å bli i eliteserie­n også øko- nomisk, men mener forskjelle­n ikke nødvendigv­is er altfor stor.

– Det kommer helt an på hvordan du skulle prestere i 1. divisjon. Klarer man å vaere blant de to-tre beste der, så er det ikke store forskjelle­r i medieinnte­ktene. Så har vi en markedsavd­eling som har tegnet langsiktig­e avtaler, og hvor det er gjort en god jobb.

– Vi har en kjempestor utfordring i å oppretthol­de og helst øke billettinn­tektene. Vi har ambisjon om, enten det blir 1. divisjon eller eliteserie, at det skal vaere flere seter fylt enn det vi har klart i år, sier Langeland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway