Fædrelandsvennen

Sørlending er Norges nest rikeste

Shipping, olje, biler og iskrem. Det er bransjene noen av byens rikeste familier kommer fra.

- SONDRE ZACHARIASS­EN JAN ODDVAR EIDE

Svein Støle, utflyttet mandalitt, har en ligningsfo­rmue på 7,2 milliarder kroner. Bare søkkrike Kjell Inge Røkke ligger over ham på listen over landets rikeste.

Familien Rasmussen hakket mer lønnsom enn de andre. På vei inn i shipping igjen i år. Med pensjonert laerer Rannfrid på topp, etterfulgt av nevøen Dag – administre­rende i Rasmusseng­ruppen AS – og hans søster Cathrine.

De er byens tre milliardae­rer som troner på pallen over Kristiansa­nds rikeste.

Familiens overhode, Einar Rasmussen, hadde fortsatt en anstendig inntekt i fjor på 37 millioner, formuen er på 686 millioner. Ma- ren Kristine Bonnevie Rasmussen følger på niende plass.

OLJE

Skeie-familien gjør et solid innhogg på de neste plassene. Gründeren og teknologiu­tvikler Bjarne Skeie, som i sin tid solgte seg ut av Hydralift (dagens NOV på Dvergsnes) da selskapet var verdsatt til 1,7 milliarder kroner, satt i fjor med en formue på nesten 400 millioner kroner. Også denne gangen er det eldstedatt­er Lena som går av med seieren i familiemes­terskapet med en formue på 588 millioner. Hun drev i 2017 Op Designstud­io – nå en del av Fundament kommunikas­jon.

Yngstedatt­er Stina topper også sin far på listen med sine 569 millioner. Hun drev Mandal veveri. Nå er har hun blant annet tatt plass i styret i SKMU for Christians­sand billedgall­eri.

Mor i familien, Aud Henny Skeie, sto i fjor med en formue på 282 millioner på 11. plass.

BILER

Nina Berit Gumpen Hansen står øverst på formuetopp­en i bil- og eiendomsfa­milien Gumpen, som har solgt biler siden 1936. Hun styrer eiendomsde­len av konsernet og har en formue på 223 millioner kroner. Bil-delen i konsernet styres nå av Per Helge Gumpen, som ikke kommer inn på lista over byens rikeste med en formue

på 120 millioner kroner. Det gjør deres far, Helge Gumpen, som er på 19.-plass på listen over byens rikeste med en formue på 140 millioner i fjor.

IS

Av byens kjente merkevarer kommer vi ikke forbi Hennig-olsen. Norges iskremkong­e Paal Otto er nå god for 218 millioner.

Broren Martin Adrian Hennigolse­n, som eier den andre halvparten av iskremfabr­ikken etter at Espen Hennig-olsen solgte seg ut i 2012, står i skatteoppg­jøret oppført med adresse i Spania, og med null i formue i Norge.

I 2012 sto brødrene oppført med en formue på cirka 46 millioner, Espen 60 millioner. Han har i dag en formue på vel 17 millioner.

 ??  ??
 ??  ?? Familiene Rasmussen (Dag, Einar, Cathrine og Rannfrid), Skeie (Bjarne, Stina og Lena) Hennig-olsen (Espen og Paal Otto) og Gumpen (Helge og Nina) er også i år på formuestop­pen i Kristiansa­nd.
Familiene Rasmussen (Dag, Einar, Cathrine og Rannfrid), Skeie (Bjarne, Stina og Lena) Hennig-olsen (Espen og Paal Otto) og Gumpen (Helge og Nina) er også i år på formuestop­pen i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway