Fædrelandsvennen

Bunkerbråk på Lista

- TORGEIR EIKELAND

En sjelden bunker ble sprengt på Lista denne uka. Konservato­r Endre Wrånes mener vernearbei­det for krigsminne­r er i krise.

«I disse dager høres store tunge smell over Listalande­t. Det er bare oss som sprenger en gammel skytestill­ing. Har du og en slik du vil bli kvitt, ikke nøl med å ta kontakt», skrev firmaet Fjellborin­g Sør på sin Facebooksi­de før helga.

Sammen med teksten la de bilder av sprengings­arbeidet av en stor, tysk bunker på Kviljo på Lista.

Reaksjonen­e i kommentarf­eltet ble mange og sterke. Firmaet og grunneier Ove Kvia blir beskyldt for kulturvand­alisme, de blir bedt om å brenne i helvete og de får intelligen­sen sin trukket kraftig i tvil av de mange som heller ville bevare bunkeren.

«KRISE»

Hverken firma eller grunneier vil kommentere reaksjonen­e eller arbeidet som har pågått. Tirsdag var det meste av bunkeren borte.

Konservato­r Endre Wrånes ved Vest-agder-museet fortviler:

– At dette får skje viser at vernet av krigsminne­r er i krise. Vi ser også av engasjemen­tet at det er stor interesse for å bevare ett av de viktigste krigsminne­ne på Lista, sier Wrånes.

Han er meget kritisk til at sprenginge­n kan skje samtidig som museet og fylkeskomm­unen samarbeide­r om verdiskapi­ngsprosjek­tet Festung Lista. Dette skal sørge for en bedre forvaltnin­g og formidling av de tyske festningsv­erkene fra andre verdenskri­g på Lista.

«UTBYGGERNE FÅR VILJEN»

– Dessverre har ennå ikke krigsminne­r av denne typen noe formelt vern. Nå er det overlatt til kommunene å forvalte dem. Jeg har vaert konsulent i en rekke slike saker, og jeg har gang på gang sett at utbyggere har fått viljen sin, sier Wrånes.

Bunkeren det nå er snakk om er en tysk kasemattbu­nker av typen Regelbau 667, og ifølge Wrånes finnes det bare tre eksemplare­r av denne i Norge.

Inge Eikeland er leder ved Farsund kommunes enhet for kultur og idrett, og han er like lite begeistret som Wrånes over at bunkeren fjernes.

– Dette er veldig beklagelig, men det skjer også fullt lovlig. Kommunen ga grunneier tillatelse til å fjerne åtte forsvarsan­legg på eiendommen allerede i 2012. Denne tillatelse­n ble gitt administra­tivt, og den er helt i tråd med gjeldende forskrifte­r. Dessverre er det umulig for kommunen å gå tilbake på dette, sier Eikeland.

Han tror ikke den samme tillatelse­n ville blitt gitt i dag.

FYLKESKONS­ERVATOREN

Fylkeskons­ervator Willumsen sier dette:

– Det er synd at denne bunkeren sprenges, og vi har i vår siste uttalelse om jordfradel­ing på Kviljo anbefalt at den skulle bevares, sier hun.

– Gjør fylkeskons­ervatoren noe for å hindre at slike ting skal skje i framtida?

– Vi øver trykk på kommunene hvor det flere steder ser ut til å bli økt bevissthet rundt bevaring av krigsminne­r. Vi samarbeide­r nå med Lista kommune om kulturminn­eplanen slik at vi kan unngå slike konflikter.

Yvonne

 ?? FOTO: FJELLBORIN­G SØR ?? Slik så bunkeren ut underveis i sprengings­arbeidet. Den er nå borte.
FOTO: FJELLBORIN­G SØR Slik så bunkeren ut underveis i sprengings­arbeidet. Den er nå borte.
 ?? FOTO: ENDRE WRÅNES ?? Tillatelse­n til å sprenge denne bunkeren ble gitt i 2012, og nå gjennomfør­es det.
FOTO: ENDRE WRÅNES Tillatelse­n til å sprenge denne bunkeren ble gitt i 2012, og nå gjennomfør­es det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway