Fædrelandsvennen

Bønder vil selge direkte på Facebook

- GEIR CHR. JOHANNESSE­N

Lokale matvarepro­dusenter skal sammen selge varer direkte til kundene via nytt Facebook-konsept.

– Dette er en unik mulighet til å stoppe monopolet til de store matvarekje­dene. Får vi det til, vil det ta makt fra de tre store, sier Finn Ellingsen fra Hørte gård i Grimstad.

Han sikter til at Coop, Norgesgrup­pen og Rema dominerer matvaremar­kedet. Selv driver Ellingsen med vilt. Han var en av om lag 30 matvarepro­dusenter som kom sammen for å høre om såkalte Reko-ringer i Kristiansa­nd tirsdag kveld.

En Reko-ring er en Facebookgr­uppe hvor lokale matvarepro­dusenter annonserer varer som kunder kan bestille. Varene blir utlevert på et felles sted på et gitt tidspunkt.

– Etterspørs­elen etter lokalmat er enorm. I Sverige og Finland har Reko-ringer vaert en stor suksess, sa Rebekka Bond i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag.

Entusiasme

Hun har vaert med på å introduser­e konseptet i Norge. Så langt har det blitt etablert rundt 30 Rekoringer i Norge, med rundt 70.000 kunder og 400 produsente­r.

Nå kommer også konseptet til Agder.

– Skal vi ha første gang om tre uker? Hvem er med? spurte rådgiver Ole Magne Omdal hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder.

Det ga umiddelbar respons i salen, og før kvelden var omme, hadde om lag 30 produsente­r sagt at de ville vaere med. Planen er å starte med levering i Kristiansa­nd, Lyngdal og Arendal, og første gang blir allerede 22. november.

– Kjempespen­nende

– Jeg har ventet lenge på at dette skulle komme på Sørlandet. Det er kjempespen­nende, sier Hans Petter Gilje.

Han driver med kjøttprodu­ksjon som en bigeskjeft under navnet Food of Norway. Selv har han solgt produktene sine via Facebook også tidligere, men har troen på styrken i å gjøre dette med andre leverandør­er.

– Når flere kommer sammen, øker salgsvolum­et betrakteli­g, sier Gilje.

Eva Hoelfeldt Lund driver Arnevik Gård-skjell i Grimstad sammen med mannen. Hun har tro på den nye distribusj­onskanalen.

– For oss vil det kunne vaere et alternativ å selge østers gjennom dette. Det vil gi bedre pris for kunden og oss. Folk setter også pris på å møte produsente­n, sier Lund.

Kutter mellomledd­et

Rebekka Bond sa det er et mangfold blant kundene som ønsker lokalmat, lokalpatri­oter, økofolk og dem som er ute etter noe spesielt.

– Vi hadde en som skulle ha helstekt lam. Det får man ikke kjøpt på Rema 1000, sa Bond.

Ved å kutte mellomledd­et mellom produsent og forbruker, vil det også kunne øke lønnsomhet­en for produsente­ne.

– Det vil også føre til økt salg og en større kundegrupp­e. Vi ser at stadig flere ønsker lokalmat, sier Bond.

 ?? FOTO: ULF FUGUMAYO AMUNDSEN ?? Dette bildet er tatt fra utlevering fra Rekoringen i Førde. Nå skal sørlending­ene også kunne kjøpe lokalmat via Facebook.
FOTO: ULF FUGUMAYO AMUNDSEN Dette bildet er tatt fra utlevering fra Rekoringen i Førde. Nå skal sørlending­ene også kunne kjøpe lokalmat via Facebook.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Rebekka Bond og Ole Magne Omdal hadde få problemer med å få produsente­ne med på å starte en Reko-ring i Agder.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Rebekka Bond og Ole Magne Omdal hadde få problemer med å få produsente­ne med på å starte en Reko-ring i Agder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway