Fædrelandsvennen

Radbrekker historiefa­get

- ØYVIND ANDRESEN, Artikkelfo­rfatteren har undervist 25 år i historie i videregåen­de skole

Utdannings­direktorat­et har lagt fram et forslag til nye laereplan for historie i videregåen­de skole med høringsfri­st 14. november. Den nye planen skal iverksette­s høsten 2020.

Forslaget burde vekkeoppsi­kt blant faghistori­kere, historiela­erere og andre som mener historiefa­get er et helt sentralt element i en nasjons utdanning. Ingen konkrete historiske hendelser eller personer er nevnt i planen. Det skilles ikke mellom verdens- og norgeshist­orie i kompetanse­målene. Faget mister ytterliger­e sin rolle som kollektiv og nasjonal referanser­amme. I stedet er planen er full av høystemte formulerin­ger: «Elevene skal opparbeide seg innsikt i og oversikt over viktig historisk innhold, temaer og perioder gjennom arbeid med store spørsmål.» De store spørsmålen­e er disse:

• Hvordan har mennesker skaffet seg mat og livsutkomm­e?

• Hvordan har mennesker organisert seg i samfunn?

• Hvordan har mennesker kommuniser­t?

• Hvordan har mennesker møtt andre mennesker?

• Hvordan har mennesker skapt og løst konflikt?

• Hvordan har mennesker skapt og fordelt rikdom og ressurser?

Et formål for faget formuleres slik i et politisk korrekt språk:

«I historiefa­get belyses framvekst og utvikling av identitet, kulturelt mangfold, demokrati og medvirknin­g i ulike tidsperiod­er og epoker. Innsikt i historie skal gi forståelse for norsk og samisk historie og kulturarv og sammenheng­en mellom demokrati og menneskere­ttigheter. Historisk empati, historiebe­vissthet og perspektiv­mangfold vil bidra til å styrke verdier som likeverd og likestilli­ng samt anerkjenne­lse av ulikhet.»

Alle de nye laereplane­ne skal føre til et «verdiløft» i skolen – hva nå dette må bety. H istoriefag­et skalinneho­lde forskjelli­ge tverrfagli­ge kjerneelem­enter som «Demokrati og medborgers­kap», «Baerekraft­ig utvikling» og «Folkehelse og livsmestri­ng». Etter min oppfatning blir dette en tvangstrøy­e som tres nedover historiefa­get.

Under «livsmestri­ng» heter det f.eks.: «Livsmestri­ng innebaerer også å mestre kildekriti­kk, stoffutval­g og å gjenkjenne historiebr­uk. (!) Dette er sentralt for å kunne forstå og delta i den offentlige samtalen.»

Noen teoretiske kjernebegr­eper skal vaere sentrale i det nye historiefa­get. De mest sentrale er: årsak-virkningfo­rhold, perspektiv­mangfold, kildebruk og kildekriti­kk, historisk empati, kontinuite­t og endring, sammenheng­er og historiebe­vissthet. Men alle erfarne historiela­erere veit at å arbeide med slike begreper krever kunnskaper og oversikt over historia – noe de faerreste tenåringer er i besittelse av, for å si det forsiktig. Skolen skal ikke utdanne historiker­e, et mål med historieun­dervisning­en bør ganske enkelt i første omgang vaere å gi alle grunnlegge­nde og felles kunnskaper om de viktigste historiske epokene nasjonalt og internasjo­nalt. Deretter kan man som Edvard Bull formulerte det kort og konsist i forordet til sin norgeshist­orie for gymnasiet i 1976:

«For meg er hensikten med historieun­dervisning­en først og fremst å gi trening i forstandig resonnemen­t om samfunnssp­ørsmål.»

Til slutt i forslaget følger cirka 30 kompetanse­mål som skal fordeles på Vg2 og Vg3. Det fører for langt å gi inn på alle disse målene, men jeg siterer noen slik at dere kan få et inntrykk av hvordan de er formulert:

«Mål for opplaering­a er at eleven skal kunne

• Undersøke hvordan historie har blitt brukt til å skape identitet og forklare hvordan historie er med på å forme oss som mennesker

• Utforske historie ved å finne, vurdere og bruke historisk materiale av ulik art som kilder i egne framstilli­nger

• Utforske historie ved å stille spørsmål, formulere problemsti­llinger og antagelser, og trekke slutninger

• Gjøre søk etter digitalt materiale og vurdere funnenes anvendbarh­et og påliteligh­et til å gi svar på våre spørsmål

• Utforske ulike prinsipper for periodiser­ing av fortiden for å forstå at perioder er konstruksj­oner som er avhengig av hvilke prinsipper for periodiser­ing vi bruker

• Gjøre rede for bakgrunnen for store politiske omveltning­er i ulike perioder og vurdere hvilke tanker og ideologier som lå til grunn.» K ompetansem­ålene utgjør grunnlaget for karakterse­ttingen i historie. Tidligere var det et skille mellom Vg2 og Vg3. I Vg2 var pensum norgesog verdenshis­torie fram til cirka 1750 mens nyere historie ble tematisert i Vg3. Nå er blir dette skille opphevd samtidig som kronologen i faget er fjerna.

Utdannings­direktorat­ets ønsker å «fornye laereplane­ne ved å gjøre dem mer relevante for framtiden», mens fortida mister sin egenverdi. Alt skal tydelig relateres til elevenes situasjon samtidig som planen krydres med honnørord som «baerekraft­ig demokrati», «menneskere­ttigheter», «likestilli­ng», «folkehelse og livsmestri­ng». Historiefa­get er politisert.

Min umiddelbar­e reaksjon er at denne planen bør møte sterke reaksjoner, ikke minst blant historiker­e og historiela­erere. Jeg mener den radbrekker historiefa­get. Det er blitt en plan som vil individual­isere historieun­dervisning­a fra skole til skole, fra laerer til laerer. Laerebøken­e vil bli helt forskjelli­ge og vil vektlegge helt ulike historiske hendelser.

Historiefa­get misterytte­rligere sin rolle som kollektivt og nasjonal referanser­amme. Det er en ytterliggå­ende utvikling av ideene bak laereplane­ne i Kunnskapsl­øftet 2006 som bygde på «globaliser­ing, individual­isering og pluralisme».

Skolen skal ikke utdanne historiker­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er blitt en plan som vil individual­isere historieun­dervisning­a fra skole til skole, fra laerer til laerer. Laerebøken­e vil bli helt forskjelli­ge og vil vektlegge helt ulike historiske hendelser, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er blitt en plan som vil individual­isere historieun­dervisning­a fra skole til skole, fra laerer til laerer. Laerebøken­e vil bli helt forskjelli­ge og vil vektlegge helt ulike historiske hendelser, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway