Fædrelandsvennen

Bergsmarks metode

-

Stein Bergsmark legger i Faedreland­svennen den 3. oktober frem noen poenger han mener taler mot at klimaet endres.

●●Argumenten­e hans avslører en subjektiv omgang med tall.

Tidligere har Bergsmark argumenter­t at global temperatur ikke viste noen stigende trend fra 1998 til 2015. Det har for såvidt vaert riktig det, men uten relevans i klimadebat­ten siden han startet trendbereg­ningen i det, til da, varmeste året siden minst 1880.

Men så ble det i 2016 på nytt målt det varmeste året på kloden siden målingene startet, og Bergsmark kunne ikke lenger bruke dette argumentet. Metoden hans blir da å ganske enkelt se bort fra 2016 i sine trendbereg­ninger. Jeg siterer ham: «Atmosfaere­temperatur­en har holdt seg på et stabilt nivå helt fra 1998 til i dag, om vi ser bort fra en markert temperatur­topp i 2016.» Men når han skal vise frem en fallende trend, da passer det bedre med budskapet hans å inkludere 2016. Jeg siterer: «Men fra temperatur­toppen i 2016 til i dag har temperatur­en sunket 0,5 grader, og det er verdt å merke seg, siden temperatur­en de siste 100 år har steget med bare én grad.» Det Bergsmark unnlater å fortelle her er at 2017 var det nest varmeste året globalt siden 1880, og at 2018 ligger an til å bli fjerde varmest, kun slått av 2015, 2016 og 2017.

I tillegg blander han sammen gjennomsni­ttstrender over tid med variasjon fra et år til neste. Dette illustrere­r en manglende forståelse av forholdet mellom kortsiktig­e, tilfeldige variasjone­r og langsiktig­e gjennomsni­ttstrender, på lik linje med (jeg siterer) «Breiteig kan ikke spå om vaeret i høst, da det er vanskelig å spå så langt fram.» Her kan jeg opplyse om at klimamodel­lering og vaervarsli­ng tilhører vidt forskjelli­ge vitenskape­lige metoder, og at det å spå er overlatt til et annet yrke.

En mann som ikke forstår (eller vil forstå?) forskjell på vaer og klima burde gjøre en etisk vurdering på om han burde fortsette å spre sitt fastlåste budskap om at et naer samlet vitenskape­lig miljø tar feil. TARJEI BREITEIG, meteorolog

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway