Fædrelandsvennen

Ny Krystallna­tt?

-

Det er gått noen år siden Krystallna­tten i Tyskland i 1938. Natten var mellom 8. og 9. november da krystall av tusener av glassruter fra jødisk butikker ble knust.

●●Bakgrunnen for pogromen var et påskudd om hevn mot at den tyske legasjonss­ekretaeren i Paris, Ernst Eduard vom Rath, som døde 9. november etter skuddskade­r ved et attentat. Men bak dette stod egentlig Adolf Hitler og bestemte Krystallna­ttens opplegg. Det er fortalt at nazi-ledere i store byer som Hamburg ringte hovedkonto­ret i Berlin og spurte om dette medførte riktighet. Ja, så fryktelig var opplegget! Svaret lød «Snakk med Føreren»! Dette var hans verk, for han ville se om han virkelig hadde makt til å dirigere en hel nasjon med terror. Det fikk han stadfestet denne natten.

Vi har en ond verdenskri­g bak oss med Holocaust og ond jødeforføl­gelse i alle tysk-okkuperte land. Vi har også sett at staten Israel ble opprettet i 1948. Vi har sett alle disse 70 årene deretter, som har hatt krig etter krig mot Israel. 100-talls millioner av arabere har stått mot Israels befolkning på under 10 millioner mennesker. Det er bare Guds under at Israel består som stat.

Men det er sterke tegn i tiden på at vi kan få en ny Krystallna­tt. Nynazister er allerede ute på gatene i Norden, jødene forfølges i Frankrike og rømmer til Israel i hopetall. Og så kom meldingen fra USA at en synagoge ble angrepet under en gudstjenes­te, der et 10-talls jøder ble drept.

Krystallna­tten var ikke en engangshen­delse. Den gjentar seg hver gang en jøde blir drept fordi han/hun er jøde. Men ennå har vi ikke sett gatene fylt av krystall fra knuste jødevindue­r. Men det kan nok skje snart! JAN PEDERSEN, Søgne

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway