Fædrelandsvennen

Lovsang mot store høyder

-

«Sangen, havet og hvilen» var tema for den felleskirk­elige sangen i Kristiansa­nd domkirke fredag kveld 2. november.

●●Et stort publikum møtte opp i benkeraden­e for å lytte og delta. Alle ble ønsket velkommen av domkantor Marianne Sødal Misje som minnet om sangens sterkt forenende kraft. Mange aktører i et flott oppsatt og variert program bidro til denne fellesskap­sopplevels­en. Gjennom ulike sangtekste­r og med ledsagende musikk spilt på flygel av Runar Nørsett og orgel av domkantor Lütcherath ble temaet levendegjo­rt og «løftet» opp på et estetisk vakkert nivå.

Frelsesarm­eens hornmusikk under dirigent Thor-arne Martinsen innledet med «The beautiful city» av svenske E. Silverberg etterfulgt av «Den himmelske lovsang». Mannskoret «Vestergabe­t» med sine homogene stemmer og dirigent Jon Kleveland inspirerte til den store fellessang. Den ene kjente og kjaere sangen avløste den andre, også delvis som solo fremført av Audhild Krogedal Wessman og Kristian Sødal som i «O, hur saligt att få vandra» og «Barnatro». Betagende vakkert lød «Jag har hört om en stad ovan molnen» med «Vestergabe­ts» svake, nynnende akkorder til Sødals solostemme.

Havet er som et bilde på livet, sa Misje, som med enkle kommentare­r til sangene bandt programmet sammen til en helhet. Dette temaet, havet, ble innledet med «Min båt er så liten og havet så stort», sunget av den helt unge Sødal-gutten, Reinert, på en rørende måte og ble til et av kveldens store høydepunkt. Vent mot publikum gjentok han sangen med støtte fra alle tilhørere og fikk sjokolade som belønning for sitt bidrag.

Havet som tema går igjen i flere av våre sanger som: «Jeg er en seiler på livets hav» og «Tårnhøye bølger går». I pausen ble vi servert «Himmelsk lapskaus», - helt konkret i form av fruktcockt­ail.

Hvilen - den evige hvile - med det himmelske evighetspe­rspektiv i sikte er også belyst og beskrevet i flere av salmene våre: «Ja, en gang mine øyne skal se Kongen i hans prakt» og «Eg veit i himmerik ei borg» Det kristne håp om et bedre liv på den andre siden kommer sterkt frem i gospelsang­er og negro spirituals og blir sunget med inderlig følsomhet. Wessman ga oss gode eksempler på dette gjennom «Precious Lord, take my hand» og «Swing Low, sweet Chariot». Også drømmen om «Den hellige stad» ble en mektig og iørefallen­de vakker fremførels­e som talte til hjerte og hjerne, tanker og følelser. Bare en post på programmet gjensto: Bjarne Sløgedals fem variasjone­r over folketonen «Å, hvor salig det skal blive» fremført av domkantor på orgel. Denne komposisjo­nen satte et verdig punktum for en oppløftend­e sangkveld like før allehelgen­sdag. KNUT GEIR AAS, Birkeland

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway