Fædrelandsvennen

To år med lammelse i USA

Begge partier vant viktige slag i mellomvalg­et. Resultatet blir trolig at ingen av partiene får gjennom sin politikk de neste to årene.

-

Det amerikansk­e samfunnet var sterkt polarisert allerede før kongressva­lget. Etter valget blir det enda verre. Republikan­erne vant nye seter i Senatet. Og de som kom inn, er stort sett sterke tilhengere av Donald Trump. Mens de mer moderate republikan­erne, som hittil har vaert på vippen i Senatet, ikke lenger har denne posisjonen. På demokratis­k side tapte mange moderate kandidater, mens mer liberale og radikale politikere vant sine valg til Kongressen.

Dette resultatet vil

prege amerikansk politikk de neste to årene. Og det vil etter alt å dømme medføre stor grad av lammelse på høyeste nivå i den amerikansk­e hovedstade­n.

Donald Trump vil

ikke få gjennom viktig lovgivning de neste to årene, med mindre han inngår smertefull­e kompromiss­er med De- mokratene. Ingenting ved hans første to år ved makten tyder på at han vil gjøre det. Tvert imot vil han, og Demokraten­e, trolig se seg tjent med å tegne tydelige forskjelle­r mellom partiene fram mot presidentv­alget i 2020.

samtidig vil begge

partier finne trekk ved dette valget som de kan tjene på i den lange valgkampen som nå begynner. Trump klarte nok en gang å engasjere og aktivere sin base; det konservati­ve og populistis­ke grunnfjell­et, i flere nøkkelstat­er.

men den koalisjone­n

som brakte Trump til makten for to år siden, smuldret opp i dette valget. Han tapte stort blant uavhengige velgere og i forstedene til de store byene. Det er alvorlig for det republikan­ske partiet. Et annet urovekkend­e trekk for det samme partiet er at det sliter tungt i de gruppene som vokser raskest i det amerikansk­e samfunnet: de unge, de som ikke har europeisk bakgrunn og de med utdannelse utover grunnskole­n. Alle disse gruppene har åpenbart latt seg provosere av presidente­ns rasistiske og sterkt splittende politikk og hans mange åpenbare løgner.

Donald Trump har

vaert en ulykke for USA og den posisjonen supermakte­n tidligere har hatt i internasjo­nal politikk. Forhåpentl­igvis er Demokraten­es fremgang ved valget til Representa­ntenes hus et forvarsel om at Trumps tid ved makten går mot slutten.

Forhåpentl­igvis er valget et forvarsel om at Trumps tid ved makten går mot slutten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, kunne juble over at partiet hennes tok tilbake flertallet der i mellomvalg­et.
FOTO: NTB SCANPIX Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, kunne juble over at partiet hennes tok tilbake flertallet der i mellomvalg­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway