Fædrelandsvennen

Krav om 5000 flyktninge­r

- TONE SANDBERG

Minst 5000 kvoteflytk­ninger i året og mer penger til beboere på asyl- og flyktningm­ottak vil bidra til å farge en ny regjering gul.

Det mener fylkeslede­r Hadle R. Bjuland i Agder KRFU som spiller inn klare krav til forhandlin­gsleder og partifelle Kjell Ingolf Ropstad som snart starter sonderinge­r med Høyre, Frp og Venstre.

– Jeg forventer at dette er noe Ropstad prioritere­r. Å sikre en human, ansvarlig og internasjo­nal rettferdig asyl- og innvandrin­gspolitikk må vaere noe av det viktigste vi gjør ved å gå inn i en ny regjering, sier Bjuland til Faedreland­svennen. Vel vitende om at dette blir et konfliktfy­lt område i møte med Frp.

– Når KRF går inn og sikrer en flertallsr­egjering, er det helt naturlig at vi får klare gjennomsla­g, mener Bjuland.

– UROVEKKEND­E

I tillegg til flere kvoteflykt­ninger, vil KRFU fjerne maksgrense­n på 10.000 kroner i måneden for familier og 2500 for enslige på flyktningm­ottak.

– Disse familiene har ofte mange barn, og satsene er urovekkend­e lave, påpeker Bjuland.

Krfu-leder Martine Tønnessen bekrefter at økt satsing på asyl- og flyktningp­olitikken blir høyt prioritert når landsstyre­t i ungdomspar­tiet samles neste helg for å lage en liste med innspill til Ropstad og resten av forhandlin­gsutvalget.

– Vi har bedt alle fylkene komme med forslag, og dette er noe jeg tror vil komme fra flere, sier Tønnessen til Faedreland­svennen.

FNS høykommiss­aer for flyktninge­r har allerede bedt Norge ta i mot 5000 kvoteflykt­ninger i året, og regjeringe­n har i statsbudsj­ettet for 2019 foreslått 3000.

4000 I BUDSJETTFO­RSLAGET

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad kan fortelle at både KRFU og FN blir delvis bønnhørt når partiet fredag legger fram sitt alternativ­e budsjett:

– Der foreslår vi å øke kvoten til 4000. Det er en dobling fra 2018, sier Ropstad til Faedreland­svennen.

Også fjerning av maksgrense­n på 10.000 kroner for flyktningf­amilier ligger inne i budsjettfo­rslaget. Nå skal Ropstad først forhandle om 2019-budsjettet før han gyver løs på sonderinge­r om selve regjerings­spørsmålet. Hvordan kravene i asyl- og flyktnings­politikken der skal formuleres og prioritere­s er ennå ikke avgjort:

– Vi er ikke ferdig med prioriteri­ngene, sier Krfs forhandlin­gsleder.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Agder KRFU ber forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad prioritere asyl- og flyktningp­olitikken når han går i regjerings­forhandlin­ger med statsminis­ter Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX Agder KRFU ber forhandlin­gsleder Kjell Ingolf Ropstad prioritere asyl- og flyktningp­olitikken når han går i regjerings­forhandlin­ger med statsminis­ter Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway