Fædrelandsvennen

Plastsøppe­l til besvaer og sjenanse

- MERETE HORTMAN HELGE STEEN THORBJØRNS­EN OLE O. BERGE

I dag tidlig, mandag 5. november 2018, ser det slik ut utenfor innkjørsel­en vår.

●●Jeg har tenkt på det lenge; kan vi få en egen plastdunk til de 8 husstanden­e som har samme innkjørsel, så slipper vi alle disse sekkene? Da kan vi baere én og én baerepose med plast rett i dunken.

Telefon til avfall sør: «Hallo … Nei det går ikke. Reglene er sånn at man må vaere minst 8 husstander i et borettslag. Det går ikke at 8 selvstendi­ge husstander kan gjøre noe samlet for miljøet …»

Jeg prøvde å argumenter­e om at i våre husstander er det flere voksne og opptil 8 barn + venner av barna som kommer på besøk, men neida. «Sånn er reglene»!

Så hva gjør vi da, vi barnefamil­ier som gjerne vil redde miljøet? Jeg har en eller to digre sekker hengende i vedboden. De tar opp plass hvor sykkelen skulle stått, og mer ved skulle vaert lagret til vinteren. Jeg har ikke bil, så jeg må sykle til miljøstasj­onene med restavfall som hermetikk og glass, og ikke der engang er det et sted der man kan hive plastavfal­l …

Noen ganger hiver jeg alt i samme dunk, og gir litt opp. Men så kjefter jeg på meg selv igjen, og sier: «Merete – vi gjør dette for miljøet, for våre barn og fremtiden!».

Men jeg skulle så gjerne sett at noen gjorde det litt enklere for oss. Og, ja takk til en plastdunk til de som ønsker å sortere! de ble nedstemt på fylkesårsm­øtet. Han fikk oppslutnin­g av rundt 30 % av delegatene til sitt forslag om å innlede samarbeid med Ap og Sp. Seierherre­ne som vil samarbeide med dagens regjering, fikk 70 %. Umiddelbar­t misbrukte de det flertallet de hadde oppnådd til å undertrykk­e mindretall­et og ikke gi dem noen mandater til Krfs ekstraordi­naere årsmøte den 2. november. Det å ta hensyn til mindretall­et er en av de grunnlegge­nde verdiene i vårt demokrati.

Men det er en verdi som vi må kjempe for. I tidens verdidebat­t, der KRF hevder at de kristne verdier har formet vårt land, er det jo merkelig at nettopp dette partiet svikter når det gjelder en slik kjerneverd­i. Eller kanskje det å ta hensyn til et nytenkende mindretall ikke er en kristen verdi? Det kan jo finnes noen eksempler på at det ikke er det. Helvete, kvinnelige prester, homofili.

Partiets ledelse ba om at mindretall­et skulle bli represente­rt forholdsvi­s i årsmøtet. Det rådet ble ikke fulgt, og nå bør fylket angre på at de ikke gjorde det. For denne seieren førte til at Rogaland har fått omkring halvparten av medlemmene i KRF imot seg. Pyrrhos mente at han kunne tåle én slik seier, men én til ville bli for mye. Nå fikk Rogaland og de blå en pyrrhos-seier nr. 2 da de vant slaget på Gardermoen. Da resultatet var klart, var det ingen i forsamling­en som feiret seieren. Én, kun en, spe jubelstemm­e ble hørt. Den ble raskt brakt til taushet av sekretaria­tet. Ordet seier ble ikke brukt av noen av de seirende. Det var heller gråt og frykt for partiets politiske framtid som preget hele forsamling­en.

Hvis Ropstad nå føler seg som en blå seierherre og opptrer som en vinner, så er det ikke lenge før de ulmende motsetning­ene i partiet tar full fyr og svir av hele partiet. Smilene fra Rogaland er for lengst stivnet og forhåpentl­igvis erstattet med en god porsjon anger for og ettertanke over at de ikke behandlet mindretall­et på den måten mindretall skal behandles på i vårt demokrati. For en utenforstå­ende som er bekymret for demokratie­ts framtid så er det å håpe at noe lignende ikke gjentar seg: hverken i KRF eller i andre partier. fra den ene siden av en bane til den andre i 60 minutter?

I tillegg spiller gutta i gult og svart i bunnen av sin serie, og damene er blant Europas beste håndball-lag.

Sportsreda­ksjonen landsvenne­n:

Skjerp dere! i Faedre-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway