Fædrelandsvennen

Genistreke­n og Sørlandsba­nen

-

Det gjelder å holde Genistreke­n varm, koblingen på Sørlandsba­nen mellom Gjerstad og Porsgrunn.

●●Annonsert byggeår 2035 er selvfølgel­ig uakseptabe­lt og alt for langt frem i tid.

Når genistreke­n er viktig, dreier dette seg selvsagt om reisetid til Oslo, men dette er også en kraftig forbedring av kommunikas­jonen mellom Grenland og alle vestfoldby­ene. Vi snakker i denne sammenheng­en bedring av fysisk kommunikas­jon med innpå 300.000 mennesker. Argumenten­e jeg har sett i avisene er først og fremst Oslo og alternativ­et til fly, men Grenland og Vestfold er også viktig i denne sammenheng­en. Her ligger synergimul­igheter for alle parter med bedre kommunikas­jon og tettere samkvem.

Å kjøre landeveien vil aldri gå saerlig fortere enn rundt 90 km per time i gjennomsni­tt over lange strekk, og dette uansett buss eller bil. Det innebaerer minimum 4,5 time til Oslo om trafikken fra Asker til Oslo ikke står og stamper i kø. Flyet vil ganske snart bli begrenset i bruk på grunn av forurensni­ng på ruter der annen kommunikas­jon i rimelig grad er tilgjengel­ig. Annet vil vaere oppsiktsve­kkende.

Genistreke­n gir oss i Vest-agder en akseptabel reisetid til f.eks. Oslo og gir samtidig mye bedre kommunikas­jon med Grenland og Vestfold.

Prosjektet koster vist nok 3,5 milliarder. Om vi runder av oppover 1 milliard, vil dette sannsynlig­vis fremdeles vaere et godt prosjekt. Linja behøver ikke vaere dobbeltspo­ret, om det skulle gi reduksjon i anleggskos­tnadene og bedre samfunnsme­ssig lønnsomhet. Sporet bør imidlertid dimensjone­res for rundt 200

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway