Fædrelandsvennen

«Rød» Krf-topp flytter sørover

Den profilerte Krfpolitik­eren Erik Lunde (39) skal nå forhandle om å gå inn i regjeringe­n Solberg. Samtidig flytter han fra Oslo til Kristiansa­nd.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Vi må ut av leilighete­n vår i Oslo før jul, sier Lunde.

Før jul må han også finne ut om det er mulig å gå inn i regjering med Frp, for sammen med nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad sitter han i partiets forhandlin­gsutvalg.

Lunde regnes av mange for å vaere partiets ideolog med betydelig intellektu­ell tyngde. Han er utdannet teolog og har både vaert informasjo­nssjef i KRF og rådgiver for partiets stortingsg­ruppe før han ble bystyrepol­itiker i Oslo.

Nå er han den «røde» sidens representa­nt i et arbeid som saerdeles omdiskuter­t allerede før det har kommet i gang.

– Det er ingen hemmelighe­t at jeg støttet Knut Arild Hareide. Men samtidig har jeg sagt jeg vil respektere utfallet landsmøtet fikk, og skal jobbe for et best mulig resultat ut fra den situasjone­n vi er i, sier han.

DEN NYE KAPELLANEN

Grunnen til at Erik Lunde nå etablerer seg på Sørlandet heter Iselin Jørgensen. Hun er hans kone og har allerede startet i ny jobb som kapellan i Kristiansa­nd domkirke. Og i hennes barndomshj­em på Lund skal både mann og to barn i førskoleal­der flytte inn.

– Min kone er fra Kristiansa­nd og jeg er fra Risør, så vi har jo vaert inne på tanken å flytte sørover en stund. Og nå passet det fint, sier Krf-eren som nå er heltidspol­itiker, og kan skilte med et langt og solid politisk rulleblad.

– Hvilken politisk framtid ser du for deg i Agder KRF?

– Selv om jeg kjenner Sørlandet, er det ikke bare å komme deisende inn i lokalpolit­ikken. Det er viktig først å bli bedre kjent både med byen og ikke minst partilaget. Jeg vil helt sikkert engasjere meg, men i hvilken form det blir, får vi se på.

Siden 2011 har Lunde ledet Oslo Krfs bystyregru­ppe, og ettersom han nå er eneste representa­nt, leder han seg selv fram til nye politikere velges i 2019.

NEPPE På VALG I 2019

Men ved neste lokalvalg har han bostedsadr­esse i Kristiansa­nd, og nominasjon­skomiteen har allerede spurt om han vil stille på liste for KRF i den nye storkommun­en.

– Det er hyggelig å bli spurt, men i og med at jeg er involvert i Oslo-politikken fram mot neste valg, er det ikke naturlig for meg å stille på liste i Kristiansa­nd nå.

– Så venter stortingsv­alget i 2021, er du klar til å ta opp kampen da?

– Det er veldig mange dyktige politikere i Agder KRF, så det er ikke noe jeg tenker på nå.

Det Erik Lunde - og store deler av Norges befolkning – tenker på nå, er om det virkelig blir noe av en regjering bestående av Høyre, Frp, Venstre og KRF.

«RØD» I «BLÅ» RETNING

– Du er «rød» representa­nt for en «blå» retning, på hvilken måte vil det prege din innsats i forhandlin­gene?

– Det var viktig for sentralsty­ret og stortingsg­ruppen at forhandlin­gsdelegasj­onen skulle represente­re hele landsmøtet, men vi har ikke ulike agendaer. Det mange glemmer er at da landsstyre­t i september behandlet våre politiske prioriteri­nger, var det enstemmigh­et. Selv om vi er delt i samarbeids­spørsmålet, står vi på samme politiske plattform og skal samarbeide som ett parti.

– Abortsaken har allerede rukket å sette fyr på den politiske debatten, er det er krav at KRF får endret loven?

– Jeg vil ikke spekulere i den type enkeltsake­r før vi har begynt. Men kampen mot sorterings­samfunnet er en sak vi ville ha løftet uansett hvem vi skulle forhandlet med. KRF har viktige prioriteri­nger på mange områder som familie, klima og fattigdom, og alle skal på bordet.

Om den naermeste framtida sier han:

– Det blir nok til at jeg pendler en periode og etter hvert får meg en jobb. Det er ting som ikke er helt avklart, og bidrar til spenning i hverdagen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gruppelede­r for Oslo KRF i bystyret, Erik Lunde (t.v.) er en av støttespil­lerne for Krf-leder Knut Arild Hareide. Nå flytter Lunde fra Oslo til Kristiansa­nd.
FOTO: NTB SCANPIX Gruppelede­r for Oslo KRF i bystyret, Erik Lunde (t.v.) er en av støttespil­lerne for Krf-leder Knut Arild Hareide. Nå flytter Lunde fra Oslo til Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway