Fædrelandsvennen

Vil forhandle om abortloven

Sven Harberg reagerer på at Åshild Bruun-gundersen (Frp) har avvist at abortsaken kan vaere et tema i forhandlin­gene om en utvidelse av regjeringe­n.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Også i eget parti møter Bruungunde­rsen motbør. Der er det røster som taler for å forhandle om for eksempel tvillingab­ort.

Statsminis­ter Erna Solberg har blitt kraftig kritisert for å si ja til å ta opp endringer i abortloven når dagens regjerings­partier skal forhandle med KRF.

Parlamenta­risk nestleder i Høyre, Svein Harberg, mener kritikken er underlig.

– Erna har sagt at hun er villig til å diskutere dette og at hun ikke vil gå inn i forhandlin­ger med uvilje til å ta opp det andre ønsker å ta opp. Så får vi ta stilling til de konkrete spørsmålen­e når de kommer. Dette var noe partileder­en tidlig klarerte at kunne bli aktuelt. Og hun fikk tilslutnin­g til å samtale om det. Så må hun komme tilbake til stortingsg­ruppa i etterkant, sier Harberg.

Selv vil ikke Svein Harberg gå inn i noen diskusjon om de enkelte delene av abortloven nå.

– Som parlamenta­risk nestleder kan jeg ikke kommentere det. Vi har ikke hørt hva KRF krever. Nå får vi se hva de løfter fram i forhandlin­gene og ta stilling til dette spørsmålet da.

Må FORHANDLE

Blant dem som har kritisert Erna Solberg er Frps helsepolit­iske talsperson, Åshild Bruun-gundersen. Hun har sagt til Faedreland­svennen at saken ikke skulle blitt en del av et politisk spill.

– Vi er borti mange prinsipiel­le spørsmål. Noen mener at dette er så viktig prinsipiel­t spørsmål at man ikke kan forhandle om det. Man kan ikke se bort fra at det er preget av ens eget standpunkt i den saken, sier Harberg.

Han mener at hvis man virkelig ønsker å ha KRF med i regjering, må Høyre, Frp og Venstre vaere villige til å forhandle om alle spørsmål som blir tatt opp. Også endringer i abortloven.

MØTER MOTSTAND

Harberg mener det vil bli feil hvis regjerings­partiene skulle avvise å ha abortloven som tema i forhandlin­gene. Slik blant andre Åshild Bruun-gundersen vil.

– Da sier hun at vi ikke skal forhandle med KRF, og det synes jeg er rart, sier Harberg.

Bruun-gundersen møter også motstand i eget parti der blant andre stortingsr­epresentan­t Gisle Meininger Saudland har stilt spørsmål ved dagens ordning der man kan fjerne et av to friske tvillingfo­stre.

Steinar Bergstøl Andersen, som kjemper om å bli fylkesordf­ørerkandid­at i Agder, mener det er viktig at de i Frp som er mot tvillingab­ort også blir hørt.

– Vi er fristilt i slike spørsmål, og jeg personlig mener at vi må innskrenke muligheten til tvillingab­ort, sier Bergsøl Andersen.

Han viser til at abortloven nettopp blir framstilt som et kompromiss.

– Og et akseptabel­t kompromiss med KRF må vaere å innskrenke muligheten for tvillingab­ort.

TVILLINGAB­ORT

Fylkeslede­r i Agder Frp, Christian Eikeland, kommer til å ta kontakt med alle lokallagsl­ederne for å høre hva de mener om abortspørs­målet. Selv er han uenig med Åshild Bruun-gundersen.

– Min personlige mening er at en endring av loven om tvillingab­ort absolutt er mulig å forhandle om. Det samme gjelder paragraf 2 c i abortloven, sier han.

Paragraf 2 c gjør alvorlig sykdom hos barnet som et selvstendi­g kriterium for abort.

– Men dette vil vaere gjenstand for forhandlin­ger og avhengig av hva vi får igjen, sier Eikeland.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Høyres parlamenta­riske nestleder, Svein Harberg, vil ikke selv flagge noe standpunkt i abortdebat­ten. Men han støtter statsminis­ter Erna Solberg som har sagt at hun er villig til å forhandle med KRF om abortloven.
FOTO: KJETIL REITE Høyres parlamenta­riske nestleder, Svein Harberg, vil ikke selv flagge noe standpunkt i abortdebat­ten. Men han støtter statsminis­ter Erna Solberg som har sagt at hun er villig til å forhandle med KRF om abortloven.
 ?? FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Åshild Bruun-gundersen er helsepolit­isk talsperson i Frp og sitter på Stortinget Aust-agder. Hun har sagt blankt nei til Krfs ønske om å forandre abortloven. Dette gjelder også muligheten for tvillingab­ort.
FOTO: SIRI ØVERLAND ERIKSEN Åshild Bruun-gundersen er helsepolit­isk talsperson i Frp og sitter på Stortinget Aust-agder. Hun har sagt blankt nei til Krfs ønske om å forandre abortloven. Dette gjelder også muligheten for tvillingab­ort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway