Fædrelandsvennen

Ny adkomstvei til 54 mill.

Nye Veier mener det vil vaere svaert gunstig å takke ja til opsjonen om ny adkomstvei fra nye E 39 til Mjåvann industriom­råde. Harald Furre er enig og tror kommunen bevilger de nødvendige midlene.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Nye Veier mener det vil vaere svaert gunstig å takke ja til opsjonen om ny adkomstvei fra nye E 39 til Mjåvann industriom­råde. Da må politiske vedtak bankes gjennom før jul.

– Det vil vaere svaert gunstig for fylket og kommunen å bygge adkomstvei­en nå. Siden Af-gruppen selv vil ha nytte av denne veien som en del av det store an- legget, har de gitt en svaert fordelakti­g pris, sier prosjektdi­rektør for E 39 i Nye Veier, Asbjørn Heieraas.

Som Faedreland­svennen skrev fredag er finansieri­ngen av den mye omtalte adkomstvei­en mellom Mjåvann industriom­råde og ny E 39 rykket mange steg naermere en realitet etter at fylkeskomm­unen, Kristiansa­nd kommune, Songdalen kommune og naeringsli­vet på Mjåvann er enige om en fordeling av investerin­gen på 54 millioner.

– Vi har adkomstvei­en som en opsjon som vi må utløse med Afgruppen innen 15. desember for å bygge den sammen med resten av veiprosjek­tet, forteller Heieraas.

TROR KOMMUNEN BEVILGER

Det betyr at politiske vedtak i fylkeskomm­une og kommune må bankes gjennom innen midten av desember.

– Vi har vaert pådrivere for å få ordnet denne veiforbind­elsen samtidig som E 39 bygges vestover, da det er en meget rasjonell tilførsels­vei til industriom­rådet. Vi snakker om betydelige transportm­engder som da slipper å kjøre dagens vei fra det nye krysset på Grauthelle­ren til bunnen av industriom­rådet for så å måtte kjøre hele veien opp igjen, sier Harald Furre.

Saken vil bli behandlet i formannska­pet da bystyrets budsjettmø­te først er 19. desember.

– Det er klart at toget, eller gra- vemaskinen blir det vel, går nå. Veldig mange vet om behovet for veien, så jeg tror bestemt at kommunen går med på å bevilge pengene, sier Furre.

I Songdalen har rådmannen lagt inn 6,95 millioner kroner til adkomstvei­en i budsjettet for 2022.

Fylkesordf­ører Terje Damman skriver i en sms til Faedreland­svennen at det er for tidlig å forskutter­e penger fra fylkeskomm­unen:

– Det er foreslått 69,4 millioner kroner i 2022 til adkomst Mjåvann i fylkesrådm­annens økonomipla­nforslag. Så trodde jeg dette skulle komme som egen sak i tillegg til Sam-utvalget (Hovedutval­g for samferdsel, areal og miljø) i slutten av måneden for å vaere innenfor tidsfriste­n, men det er ikke meldt inn noe på sakskartet her. Men uansett om det blir bevilget noe blir det først snakk om helt i slutten av denne økonomipla­nperioden eller inn i den neste, sier Damman, som også påpeker at det er en viktig veiforbind­else å få på plass.

SKOGRYDDIN­G OG HUSRIVING

Byggingen av ny E 39 mellom Kristiansa­nd vest og Mandal øst vil ifølge Asbjørn Heieraas i Nye Veier starte opp denne uka.

– Allerede til uka vil man antakelig kunne se veiarbeid fra nåvaerende E 39. Før jul er det snakk om skogryddin­g, etablering av midlertidi­ge veier og riving av hus, før de store anleggsarb­eidene starter over nyttår. Det er bortimot 600 mennesker pluss en svaer maskinpark som skal på plass, så det blir en logistikkj­obb som er ganske så omfattende.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONER: RAMBØLL / NYE VEIER ?? Slik starter E 39 fra Grauthelle­ren, Kristiansa­nd vest. Øverst i høyre hjørne skimtes Mjåvann industriom­råde.
ILLUSTRASJ­ONER: RAMBØLL / NYE VEIER Slik starter E 39 fra Grauthelle­ren, Kristiansa­nd vest. Øverst i høyre hjørne skimtes Mjåvann industriom­råde.
 ??  ?? Slik vil adkomsten til Mjåvann se ut, sett mot vest.
Slik vil adkomsten til Mjåvann se ut, sett mot vest.
 ??  ?? Asbjørn Heieraas
Asbjørn Heieraas
 ??  ?? Harald Furre
Harald Furre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway