Fædrelandsvennen

Ga gammelt utstyr nytt liv

Gammelt, overflødig vinterspor­tsutstyr byttet hender denne helgen. Familien Angelskår Hansen hadde hendene fulle da de dro fra Flekkerøy.

- TEKST OG FOTO: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Vi har funnet masse. En kjempetilt­ak, konkludert­e Marit Angelskår Hansen.

Hun, datteren Eline og sønnen Ole Egon kjøpte slalåm-, langrennsk­i, skisko og hjelmer da de besøkte bruktmarke­det for sportsutst­yr på Flekkerøy lørdag formiddag.

Rundt 70 idrettsklu­bber i Norge stod denne helgen bak en nasjonal byttehelg for vinterspor­tsutstyr.

BYTTE-TRADISJON

Konseptet er å få tak i utstyr som ligger rundt i de tusen hjem og ikke blir brukt, ut til barn og voksne som trenger det.

– Dette er noe jeg er vokst opp med i Oslo, og det er vanligvis veldig populaert. Nå har vi fått inn masse utstyr som jeg regner med forsvinner i løpet av dagen. Det som blir igjen går til Fretex. Vi er fornøyd med mengden utstyr, men skulle ønske flere utenfor Flekkerøy kom med sitt gamle utstyr, sier bruktmarke­dansvarlig Espen Schou-nilsen i Fløy Ski.

Ifølge en undersøkel­se som Sparebank 1 gjennomfør­te i fjor opplyste en av tre familier at de lot vaere å melde barna på en idrett fordi det er for dyrt. I samme undersøkel­se kom det også fram at halvparten av de spurte hadde brukt sportsutst­yr liggende hjemme og at kun fjorten prosent solgte brukt utstyr.

– Det er for galt at det står enormt mye brukbart utstyr rundt om som ikke blir brukt, sier Schou-nilsen.

– HELT FANTASTISK

Gledelig var det derfor at en rekke sørlending­er benyttet seg av muligheten til å sikre seg sportsutst­yr for en billig penge denne helgen. Da dørene åpnet lørdag formiddag ble gymsalen ved Solkollen barnehage raskt fullt av mennesker.

– Jeg prøver å finne nye skøyter, sier Elias Flaa Slettedal (6).

Moren Elisabeth Slettedal mener det er viktig å laere barna om gjenbruk.

– Dette er helt fantastisk. I et overflodsa­mfunn som vi lever i, synes jeg det er viktig å laere barn at ikke alt trenger å vaere nytt. Både Petter Northug og Marit Bjørgen startet på brukt utstyr, sier Slettedal.

KJØPTE TRE PAR SKI

Soern Menning fra Flekkerøy dro hjem med tre par ski.

– Tre par ski for 700 kroner er ikke verst. Det er blant annet ski til begge barna. Vi hadde kjelleren full av utstyr som vi leverte her før markedet, så det kan bli en god byttehande­l, sier Menning, som opprinneli­g er fra Tyskland.

I slalåmsko-avdelingen jobbet Andreas Lauvland i skiklubben med å finne passende sko til Ingunn Engedal.

– Jeg har jo ikke all verdens greie på dette, men jeg prøver å finne sko som passer, smiler Lauvland, mens «kunden» sliter med å få beinet ned i en trang slalåmsko.

SOLGTE JOHAUGS SKIPAR

– Her går e i med tåa, altså. Det blir for trangt, utbryter Engedal.

Minst 25 prosent av salgssumme­n går tilbake til Fløy Ski, resten kan selgeren beholde selv eller gi til klubben.

Et av Therese Johaugs par ski ble også auksjonert bort under bruktmarke­det, og da Faedreland­svennen besøkte stedet var det høyeste budet 1500 kroner.

– Skiene kommer rett fra smøretrail­eren, meldte arrangøren.

 ??  ?? Både mor, sønn og datter sikret seg ski, sko, hjelm og vinterspor­tutstyr på bruktmarke­det. Mor Marit Angelskår Hansen, Eline Angelskår Hansen (7) og Ole Egon Hansen (4).
Både mor, sønn og datter sikret seg ski, sko, hjelm og vinterspor­tutstyr på bruktmarke­det. Mor Marit Angelskår Hansen, Eline Angelskår Hansen (7) og Ole Egon Hansen (4).
 ??  ?? Soern Menning endte opp med tre par ski, blant annet til begge barna.
Soern Menning endte opp med tre par ski, blant annet til begge barna.
 ??  ?? Elisabeth Slettedal var ute etter nye skøyter til sønnen Elias Flaa Slettedal.
Elisabeth Slettedal var ute etter nye skøyter til sønnen Elias Flaa Slettedal.
 ??  ?? Andreas Lauvland (t.h.) i Fløy Ski gjorde sitt beste for å finne nye sko til Ingunn Engedal.
Andreas Lauvland (t.h.) i Fløy Ski gjorde sitt beste for å finne nye sko til Ingunn Engedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway