Fædrelandsvennen

Nå må Mjåland tenke nytt

- VEGARD DAMSGAARD

Politikern­e vil ikke bare ha stål, betong og glass i Markens. En løsning kan vaere at huseier Ivar Mjåland pønsker ut noe mer kreativt.

Torsdag ga nemlig by- og miljøutval­get midlertidi­g riveforbud for den vesle trebygning­en i Markensgat­e 32.

– Jeg forstår politikern­e, og jeg oppfatter at de har gitt huseier en mulighet. Det gjenstår å se om han kan svare på utfordring­en på en konstrukti­v måte, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe i Kristiansa­nd kommune.

Følgende vedtak ble gjort med seks (KRF, Ap, MDG, Dem, Sp) mot tre (H, Frp, V) stemmer:

«By- og miljøutval­get viser til saksutredn­ing og vedtar midlertidi­g bygge- og deleforbud for Markensgat­e 32 fra 1700-tallet. Administra­sjonen bes vurdere om planen kan endres slik at Markensgat­e 32 helt eller delvis kan reguleres til bevaring.»

Så sent som i 2009 vedtok bystyret en regulering­splan for kvartalet som sier at den to etasjers butikkbygn­ingen kan fjernes, og eiendommen med bakgård utnyttes i fire etasjer.

Flere i utvalget stusset på hvorfor vedtaket den gang ble gjort uten videre debatt.

– Egentlig ba de om litt betenkning­stid. Planen er fra 2009, og veldig mye har skjedd i byen siden det. De spør om dette er eneste svaret på regulering­splanen. Politikern­e ønsker ikke mer av det samme – stål, glass og betong – i det området, sier Venke Moe.

En dialog med huseier kan åpne for nye muligheter. Det antydes at et nybygg i tre, gjerne kombinert med vern av dagens bygning, kan bryte opp det arkitekton­iske uttrykket på stedet.

– Muligens en litt annen utforming mot gata. Politikern­e er opptatt av plassen, det lille torvet utenfor. Jeg oppfatter ikke at dette er et endelig punktum, men invitasjon til å komme tilbake med noe i en annen form. Så skal vi som administra­sjon behandle det så raskt som mulig, sier Venke Moe.

Faedreland­svennen har forsøkt å få en kommentar til vedtaket fra huseier Ivar Mjåland. I 2016 sikret han seg bygningen for 22,6 millioner kroner, vel vitende om muligheten­e det innebar.

– Dette må fordøyes. For øvrig ingen kommentar, skriver eiendomsin­vestoren i en sms til Faedreland­svennen.

Nybygget skulle inneholde et bruksareal på 1462 kvadratmet­er. Det er planlagt parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Bygningen som skal rives ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Bygningen som skal rives ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway