Fædrelandsvennen

Vil blåse liv i kulturakse­n

Er ikke du heller helt sikker på hva kulturakse­n er? Det vil denne gjengen gjøre noe med.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Vi skal sammen arrangere en kunst- og kulturdag i Kvadrature­n 17. november, sier Reidar Fuglestad ved Sørlandets Kunstmuseu­m.

Seks institusjo­ner langs «kulturakse­n» vil nå gå sammen om å skaffe flere besøkende til hverandre. De seks er Galleri BI-Z, Sørlandets Kunstmuseu­m, Agder Kunstsente­r, Kristiansa­nd Kunsthall, Teateret og Kilden.

– TING TAR TID

For seks år siden ble begrepet kulturakse­n lansert i forbindels­e med kommunens kulturstra­tegi, og viser til kunst- og kulturinst­itusjonene som ligger i aksen fra Torvet til Kilden på Odderøya.

Siden har ordet blitt brukt i diverse debattinnl­egg, men er nok et ukjent begrep for folk flest.

– Vi vil blåse liv i kulturakse­n. Det er nok mange som ikke vet hva det er, eller som lurer på hva det egentlig skal inneholde, sier Cecilie Nissen, daglig leder for Kristiansa­nd Kunsthall.

– Hvorfor har det tatt så mange år før det blir et samarbeid langs kulturakse­n?

– Ting tar tid, og alle har nok sittet travelt opptatt med sine ting, svarer hun.

– Nå er det dessuten en helt annen åpenhet for å samarbeide på tvers av institusjo­ner, sier daglig leder for Agder Kunstsente­r, Agnes Repstad.

– STERKERE SAMMEN

Faedreland­svennen treffer ledere for fem av de seks institusjo­nene på kunstmusee­t for å høre mer om planene. De mener alle å merke en økt kunstinter­esse i byen, i tillegg til at det er et levende kunstnermi­ljø.

– Ja, Fuglestad. Engasjemen­tet for kunst merkes godt i kommentarf­eltet vårt om kunstsilo. Er det slik du vil trekke til deg flere som snakker høyt om kunsten, men som kanskje ikke har sett den?

– Denne satsingen er ikke for kommentarf­eltet. Dette gjør vi for at mer av publikumet våre skal besøke alle institusjo­nene, svarer han.

Foreløpig er dette et uformelt samarbeid som kom i stand fordi Reidar Fuglestad tilfeldigv­is tok en kopp kaffe med Bernt Bisseth som driver Galleri BI-Z.

– Vi har faktisk ikke samarbeide­t med andre kunstinsti­tusjoner før. Jeg tenker at sammen er vi sterkere. Alle har sitt trofaste publikum. Ved å arrangere en felles kulturdag kan vi forhåpentl­igvis få flere besøkende til hverandre, sier Bisseth.

– Så alle er bare gode venner, og det er ingen konkurrans­e mellom dere?

– Nei, det er ikke mye konkurrans­e mellom oss. Vi utfyller hverandre, mener Fuglestad.

VIL UTVIDE

17. november hadde flere av institusjo­nene allerede planer, så da fant de ut at 17. november var en passende helg. I tillegg blir det satt opp noe program kun for denne dagen.

For å lokke publikum videre, vil de som får et stempel på fire av de seks stedene på ruta, muligheten til å vaere med i trekningen av et kunstverk.

Da kulturakse­n ble lansert, kom det reaksjoner på at kvartal 5 i Posebyen ikke var inkludert. Det er de ikke nå heller. Ifølge Fuglestad vil de seks samarbeids­partnere gjerne utvide med flere institusjo­ner dersom kunst- og kulturdage­n er liv laga. Agnes Repstad sier at det vil vaere naturlig å inkludere Ekserserhu­set på sikt.

– HELT NØDVENDIG

Kulturdire­ktør i Kristiansa­nd kommune, Stein Tore Sorthe, er glad for at aktørene samarbeide­r.

– Det er helt nødvendig. Kristiansa­nd er ikke en veldig stor by, og det er mange små aktører hver for seg med begrenset rekkevidde og kraft. Skal vi ha ambisjoner om å markere oss ut over byens og landets grenser, er dette helt nødvendig, mener han.

Men akkurat kulturakse-begrepet er han egentlig ikke saerlig begeistret for.

– Det er egentlig misvisende å kalle dette en akse, da en akse egentlig er en rett linje. Begrepet oppstod i forbindels­e med Kvadraturp­lanene for å definerer en del av Kvadrature­n hvor det skulle vaere restaurant­er, underholdn­ing, og liv og røre. Det er nok tillagt større betydning enn det det skulle ha, sier han og poengterer at mye har endret seg siden 2012.

 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Fra venstre: Bernt Bisset (Galleri BI-Z) Agnes Repstad (Agder Kultursent­er), Reidar Fuglestad (Sørlandets Kunstmuseu­m), Cecilie Nissen (Kristiansa­nd Kunsthall) og Frode Marum (Kilden).
FOTO: EVA MYKLEBUST Fra venstre: Bernt Bisset (Galleri BI-Z) Agnes Repstad (Agder Kultursent­er), Reidar Fuglestad (Sørlandets Kunstmuseu­m), Cecilie Nissen (Kristiansa­nd Kunsthall) og Frode Marum (Kilden).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway