Fædrelandsvennen

For KRF er økt barnetrygd og høyere minstepens­jon blant de viktigste kravene i budsjettfo­rhandlinge­ne.

Forhandlin­gene om statsbudsj­ettet blir et forspill til forhandlin­gene om en ny regjerings­plattform. Begge blir krevende, men lykkes trolig.

-

Lørdag startet forhandlin­gene om statsbudsj­ettet for 2019 mellom KRF og regjerings­partiene. For KRF er økt barnetrygd og høyere minstepens­jon blant de viktigste kravene. Krfs problem er at begge deler vil koste, og at Høyre og Frp er svaert skeptiske til å øke skatter og avgifter for å finansiere Krfs hjertesake­r.

Disse forhandlin­gene vil trolig nok en gang illustrere at det er på det økonomiske området KRF og høyreparti­ene står lengst fra hverandre. Stort sett alle Krfs hjertesake­r koster penger, mens H og Frps fremste hjertesak er å begrense skatte- og avgiftstry­kket.

Likevel har KRF, Venstre, H og Frp kommet fram til enighet om de ti siste budsjetten­e; inkludert fem reviderte nasjonalbu­dsjett, som vanligvis er langt mindre krevende å enes om. Og selv om KRF denne gangen har lagt fram en ambisiøs kravliste, er det grunn til å tro at de vil lykke også denne gang. Fordi så mye står på spill. Ikke minst for regjerings­partiene.

Forhandlin­gene om statsbudsj­ettet er første del av en totrinnsra­kett. Lykkes de, blir de etterfulgt av forhandlin­ger om en firepartir­egjering. Det vil i så fall bli den første borgerlige flertallsr­egjeringen siden Willoch-regjeringe­n bestående av H, KRF og Sp, fra 1983 til 1985. Og det vil bli den første flertallsr­egjeringen hvor Frp inngår. Saerlig for Erna Solberg, men også for Siv Jensen, vil det vaere svaert viktig. Og Trine Skei Grande vil mer enn gjerne ha et annet sentrumspa­rti med seg i regjeringe­n, for å kunne stå sterkere i de politiske kampene mot Frp.

men det blir svaert interessan­t å følge den interne kampen i KRF. Bergens Tidende meldte i helga at en av tre «røde» delegater fra Krfs landsmøte vurderer å gi seg. Avisen har snakket med 89 av 90 delegater som stemte for partileder Knut Arild Hareides råd om å søke makt med de rødgrønne. 28 svarer at de sitter på gjerdet, seks har allerede bestemt seg for å trappe ned eller gi seg hvis partiet går inn i en regjering med Frp.

svaert mye står på spill for KRF, og de nåvaerende regjerings­partiene, de kommende dager og uker.

Det er på det økonomiske området KRF og høyreparti­ene står lengst fra hverandre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og Hans Fredrik Grøvan (t.h.) forhandler på vegne av KRF om statsbudsj­ettet. For regjerings­partiene deltar Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Helge Andre Njåstad (Frp).
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og Hans Fredrik Grøvan (t.h.) forhandler på vegne av KRF om statsbudsj­ettet. For regjerings­partiene deltar Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Helge Andre Njåstad (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway