Fædrelandsvennen

Kan alle få det så bra som oss?

Er det realistisk at arbeidere i fattige land noen gang skal få de samme rettighete­r som oss? Eller gjør vi dem en bjørnetjen­este når vi krever minstelønn, rett til fagorganis­ering, sosialt vern og sikkerhet på arbeidspla­ssen?

- KRISTINE SØDAL Generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen VITO LATERZA Førsteaman­uensis ved UIA

Det er knapt noen uenighet om at nok jobber til alle er blant de aller viktigste utfordring­ene vi må løse for å utrydde fattigdomm­en innen 2030, som er det første og mest sentrale blant FNS baerekraft­smål.

Baerekraft­smålene, som ble lansert i 2015, er en klar forbedring av FNS tusenårsmå­l fordi de nye målene i mye større grad definerer fattigdoms­bekjempels­e og kampen for miljøet som felles mål for hele verden. Ikke bare bygger baerekraft­smålene på et partnerska­p mellom regjeringe­r, naeringsli­v og sivilt samfunn. De setter også samme standard for rike og fattige land, slik at norske kommuner, så vel som store selskap som Nike og H&M kan jobbe mot samme mål som regjeringe­n i Bangladesh og Burkina Faso. Som en konsekvens av dette har også mange land satt i verk landprogra­mmer for anstendig arbeid, der privat og offentlig sektor samt sivilsamfu­nn alle spiller sentrale roller.

Å sette samme mål for så ulike aktører har imidlertid også sine utfordring­er. Ikke minst kommer disse til syne når vi i praksis skal arbeide for å oppnå baerekraft­smål nummer åtte – økonomisk vekst og anstendig arbeid til alle. For går det egentlig an å sette samme standard for den norske overingeni­øren i et internasjo­nalt konsulents­elskap som for den jordløse landarbeid­eren som aldri har gått på skole i utkanten av Sahara?

Iden internasjo­nale debatten stilles det stadig spørsmål om kravene til sosiale og miljømessi­ge regulering­er i praksis kan bidra til en motsatt effekt av det vi ønsker for dem som i dag mest av alle trenger jobb og inntekt. Kan for store krav til arbeidsgiv­eres ansvar i praksis ta jobbene bort fra fattige land? Er det ikke bedre å ha en dårlig jobb enn å ikke ha jobb i det hele tatt?

Det er i dag enorme forskjelle­r på standarden­e i arbeidsliv­et mellom Europa og Afrika, Asia og Sør-amerika. Ikke minst innen lønn, rett til fagorganis­ering, sosialt vern og sikkerhet på arbeidspla­ssen. Det er legitimt å spørre om det er konstrukti­vt å komme med våre standarder til land der to av tre som er i jobb i dag lever i fattigdom, slik situasjone­n er i mange utviklings­land. For det er jo ikke nødvendigv­is alltid slik at jobber skaper utvikling. Hva må egentlig vaere på plass for at en jobb skal ha positiv effekt for enkeltmenn­esker, lokalsamfu­nn og nasjoner?

Dette er noe av utgangspun­ktet for at Universite­t i Agder og Strømmesti­ftelsen 12. november samler eksperter fra Norad, FN, NHO og sivilt samfunn for å diskutere det sentrale spørsmålet: «Skaper jobber utvikling?»

Vi skal ikke gi alle svarene her. Til det er spørsmålet altfor komplekst, og kloke debattante­r har ulike innfallsvi­nkler. Det ligger til rette for interessan­te meningsutv­ekslinger på Gimlemoen. Det er imidlertid ingen tvil om at det felles ansvar for å legge til rette for et globalt jobbmarked der langt flere kan jobbe seg ut av fattigdom må tas med det største alvor.

Det er utvilsomt krevende å komme til fattige land med vestlige standarder og uten en god porsjon realisme kan man risikere å løfte høye idealer uten at det skjer noen bedringer i praksis. Det er også et tidsaspekt her. FN jobber fram mot 2030 for å oppfylle baerekraft­smålene, og der det er lengst til målet vil det også vaere fornuftig å ikke sette de korteste tidsfriste­ne. Når Strømmesti­ftelsen støtter yrkesoppla­ering og starter opp spareog lånegruppe­r blant verdens mest marginalis­erte er det første skritt på veien til et anstendig liv for svaert mange mennesker. Selv om dette hjelper dem ut av den verste fattigdomm­en er det ikke slik at de plutselig kan vise til anstendig lønn og 37,5 timers arbeidsdag. For å gå veien videre til en anstendig jobb er det viktig at andre brikker faller på plass. Her er vi avhengig av at både privat og offentlig sektor bidrar for at mennesker tar de videre skrittene til anstendig arbeid. Det skjer ikke over natta, men i en prosess der partnerska­pet mellom de ulike samfunnsse­ktorene er avgjørende.

Samtidig kan vi ikke lukke øynene for at det haster for mange av verdens arbeidere. Bedringer i sikkerhete­n på arbeidspla­ssen kom for sent for de 1138 tekstilarb­eiderne som døde da den fabrikken Rana Plaza i Dhaka raste sammen for litt over fem år si- den. Man skulle tro at dette hadde ført til en ordentlig opprydning i bransjen, men funnene var nedslående da Fremtiden i Våre Hender og den amerikansk­e arbeiderre­ttighetsor­ganisasjon­en Internatio­nal Labor Rights Forum tidligere i år undersøkte 36 tekstilfab­rikker i Dhaka, som alle var leverandør­er til store internasjo­nale kleskjeder. 28 av de 36 fabrikkene hadde ifølge undersøkel­sen behov for umiddelbar­e sikkerhets­tiltak.

Det er ingen enkle svar på spørsmålen­e som skal diskuteres på UIA. Så er det heller ingen enkel oppgave å skaffe anstendig arbeid til alle og utrydde den globale fattigdomm­en.

For det er jo ikke nødvendigv­is alltid slik at jobber skaper utvikling.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er legitimt å spørre om det er konstrukti­vt å komme med våre standarder til land der to av tre som er i jobb i dag lever i fattigdom, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra en fabrikk i Dhaka, Bangladesh.
FOTO: NTB SCANPIX Det er legitimt å spørre om det er konstrukti­vt å komme med våre standarder til land der to av tre som er i jobb i dag lever i fattigdom, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra en fabrikk i Dhaka, Bangladesh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway