Fædrelandsvennen

Gründerska­p må bli det tredje beinet å stå på.

Aiman Shaqura, palestinsk flyktning, totning og seriegründ­er, taler varmt om å utløse gründerpot­ensialet blant flyktninge­r og asylsøkere.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg er opptatt av at gründerska­p må bli det tredje beinet å stå på for flyktninge­r og asylsøkere, ved siden av utdanning og jobb. For å bli gründer trenger du ikke en cv, kun motivasjon, kunnskap og gjennomfør­ingsevne, sier Aiman Shaqura (37).

I Foretaksre­gisteret i Brønnøysun­d står han oppført som daglig leder i fem selskaper, pluss at han er styreleder og styremedle­m i diverse andre. I skattelist­ene for 2017 figurerer han med millioninn­tekt og -formue.

Denne mandagen stiller han i gründerkol­lektivet Coworx i Kristiansa­nd for å snakke om «hemmelighe­ten bak suksessen i arbeidet med gründere med innvandrer­bakgrunn».

Arrangemen­tet inngår i Gründeruka på Agder, med 66 poster i løpet av et fem dagers program. Noen eksempler er nevnt i faktaramme­n.

GJENNOM 12 LAND TIL TOTEN

Aiman Shaqura er palestiner, født i Libanon og på flukt med familien gjennom 12 land før han kom til Norge som tiåring. Først til et asylmottak i Kristiansa­nd, deretter til Toten.

Så er det da også på vaskekte og flytende Toten-dialekt han skisserer et yrkes- og gründerliv som startet tidlig.

– På Toten var det lett å skaffe seg småjobber ved siden av skolen: plukke poteter og sånt. Etter hvert ble det så mange jobber at jeg måtte begynne å sende søsknene mine for å få dem gjort. Og så tok jeg en god «cut» av lønna deres, minnes han og gliser.

Mens han gikk på videregåen­de, startet han et enkeltmann­sforetak som drev med vindus- og fasadevask. Parallelt med siviløkono­mstudiet i England, drev han også flere virksomhet­er i Norge.

– Innen import og bemanning, pluss at jeg overtok en konkursram­met bilforretn­ing, blant annet, forteller Shaqura.

SAMME MULIGHETER

Så kom det til et punkt hvor han ønsket å bidra til å gi andre innvandrer­e tilsvarend­e muligheter som han selv hadde fått som ung gutt på Toten. Der var han blitt bedømt ut fra innsatsvil­je, ikke ut fra innvandrer­bakgrunnen.

Dermed, for tre år siden, dannet han organisasj­onen «Give a job», som møter nyankomne flyktninge­r og asylsøkere. Senere er det også blitt «inkubatore­n» Charge, «som utvikler mangfoldig­e start-ups til å bli både økonomiske og baerekraft­ige», for å hente litt fra forhåndsom­talen igjen.

Blant Charges 20 partnerbed­rifter, som stiller med råd og dåd, er navn som KPMG, Lundin, Innovasjon Norge og Microsoft.

– Vi hjelper folk som er sultne, men som ofte mangler nødvendig, lokal kunnskap, forklarer Aiman Shaqura.

– I konkurssta­tistikken synes utenlandsk klingende navn å vaere overrepres­entert?

– Nettopp. Det som ofte skjer, er at gründere blant innvandrer­e går inn i markeder som allerede er mettet. De kjenner ikke maktbalans­en og rådfører seg ofte bare med sine egne, som ikke er bedre informert enn dem selv. Der kommer Charge inn og sper på med kunnskap og praktiske tips, forteller Shaqura.

Han smiler igjen.

– Jeg har nok avverget mye tull gjennom Charge. Det går på helt grunnlegge­nde ting som å holde orden på fakturerin­g og moms, sier han.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Aiman Shaqura (t.v.) er seriegründ­er, Akman Ali er blitt gründer innen sosialt entreprenø­rskap.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Aiman Shaqura (t.v.) er seriegründ­er, Akman Ali er blitt gründer innen sosialt entreprenø­rskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway