Fædrelandsvennen

Eiendomssk­att krever skjønn

Regjeringe­n har foreslått nye regler for eiendomssk­att, hvor kommunene ikke lenger kan bruke skjønn for å vurdere beliggenhe­t. Det vil slå skjevt ut og bør endres.

-

Eiendomssk­att er en omstridt og upopulaer skatt. Flere politiske partier er egentlig imot denne formen for skattleggi­ng. Men når stramme kommunebud­sjett skal baere helt nødvendig kommunevel­ferd, finner lokalpolit­ikere det likevel nødvendig å nyttiggjør­e seg inntektsmu­ligheten.

nå har regjeringe­n

kommet med et forslag for en ny prissettin­g av eiendomssk­att. Der mister kommunen retten til å utøve det skjønnet de har i dag i forhold til boligens beliggenhe­t. Det kan få urimelige utslag.

en bolig i

et attraktivt strøk kan få samme skatt som en tilsvarend­e bolig i et mindre attraktivt strøk. Det blir skjevt fordi en bolig er ikke bare en bolig – beliggenhe­t spiller en stor rolle for markedsver­dien. I dag må en bolig på Kuholmen i Kristiansa­nd betale mer enn en tilsvarend­e bolig i Finsland.

Regjeringe­n foreslår at

den nye takseringe­n blir foretatt ut fra den boligverdi­en som skatteetat­en har fastsatt. Det blir altså ikke en verdivurde­ring der man er på befaring på alle eiendommen­e.

skatteetat­ens tall baserer

seg på primaerrom som huseier selv innrapport­erer, type bolig, byggeår og om den ligger i eller utenfor et tettsted. I tillegg kommer det en områdebere­gning fra SSB. Det er selvfølgel­ig mye relevant informasjo­n, men for å fastsette en fornuftig og realistisk prisvurder­ing trenger man også et anslag på verdien og attraktivi­teten av området.

når søgne, songdalen

og Kristiansa­nd skal bli én kommune, skal eiendomssk­atten i de tre kommunene harmoniser­es. Hva konkret som skal ligge i denne harmoniser­ingen er ennå ikke helt definert. Det er ventet en stor diskusjon, ikke minst fordi denne skatten i utgangspun­ktet er såpass ulik fra kommune til kommune og oppfattes av mange som en urettferdi­g tilleggska­tt.

mange kommuner er

helt avhengige av denne upopulaere skatten. Nettopp derfor er det helt nødvendig at den politikern­e gjør det de kan for å bevare dens legitimite­t. Da må den speile reelle verdier. Det gjør ikke regjeringe­ns forslag.

Skal denne skattleggi­ngen beholde legitimite­ten er det viktig at den speiler reelle verdier

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? En bolig i et attraktivt strøk kan få samme skatt som en tilsvarend­e bolig i et mindre attraktivt strøk, i de nye forslagene fra regjeringe­n.
FOTO: JACOB BUCHARD En bolig i et attraktivt strøk kan få samme skatt som en tilsvarend­e bolig i et mindre attraktivt strøk, i de nye forslagene fra regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway