Fædrelandsvennen

Pusterom for Ropstad og Co

Det aller viktigste for Krfs nye ledelse i første omgang er å stanse lekkasjene til høyrefløye­n i Krfs sterkeste landsdel. Det klarer de på denne målingen.

-

●●Det kan fortsatt skje. Men i første runde viser denne meningsmål­ingen for Agder at partiet tvert i mot går fram, og det i partiets sterkeste landsdel. Det vil bli lagt merke til langt utenfor landsdelen.

●●Framgangen i seg selv er ikke voldsom. Det er heller ikke den nye oppslutnin­gen. Men det begynner å bli lenge siden Krf-erne fikk servert en meningsmål­ing der partiet går fram. Og det skjer altså etter en voldsom internt strid.

●●De som vant fram på landsmøtet vil nok også med glede notere seg hvor de nye, eller gamle, velgerne kommer fra. Selv om utslagene er små for hvert enkelt parti, viser bakgrunnst­allene at KRF blant annet henter velgere fra Frp og fra de som ikke stemte ved sist valg. Tidligere har KRF lekket velgere til både høyresiden og hjemmesitt­erpartiet.

●●Hvis denne målingen innebaerer en trend, kan den bety at KRF har stanset lekkasjen til høyrefløye­n ved å velge å gå inn i den borgerlige regjeringe­n. Da vil i så fall den første målsetting­en til den blå fløyen i partiet lykkes. De mener det aller viktigste nå er å stanse strømmen av velgere til én av sidene. Så håper de at det skal vaere mulig å vinne nye velgere ved å fokusere på politiske saker fra ett, definert ståsted. Det vil si: fra en borgerlig regjering.

●●Men KRF står overfor to åpenbare farer. Den første er at denne målingen er et blaff, hvor velgere fra andre borgerlige partier i kortsiktig sympati sier de ville stemt KRF i dag. Men at de er vekk i morgen.

●●Den andre faren er flere målinger som denne i andre fylker hvor partiet står sterkt, og dårlige målinger i resten av landet. KRF er et skjevere parti enn noen andre. Det har nesten halvparten av alle sine velgere i Agder, Rogaland og Hordaland. Eller som lokale Krfere gjorde et stort nummer av inn mot landsmøtet: KRF hadde ved stortingsv­alget nesten like mange stemmer i Kristiansa­nd som i Nordland, Troms og Finnmark til sammen. Og ved kommuneval­get i 2015 fikk partiet nesten like mange stemmer på Flekkerøya som i Finnmark.

●●Det kan nok vaere artige «fun facts» i Kristiansa­nd og på Flekkerøya. Men det er svaert lite lystige fakta for KRF som parti. Og for den nye partiledel­sen. Skal KRF ha en framtid som et nasjonalt, riksdekken­de parti, må det skaffe seg appell og velgere også i andre deler av landet.

●●Så får de andre partiene ha oss unnskyldt for at vi i denne målingen fokuserer på det partiet som det har vaert aller mest fokus på de siste ukene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway