Fædrelandsvennen

Forvent 50 prosent høyere strømpris

Markedet forventer en strømpris liggende rundt 50 øre/kwh pluss avgifter og nettleie gjennom vinteren. – Blir ett av de dyreste strømårene på lenge, sier portefølje­forvalter.

- Tekst: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Strømprise­n i vinter er forventet å ligge 30 prosent høyere enn snittet de ti siste årene, forteller portefølje­forvalter Magnus Lingjaerde i Los Energy til Faedreland­svennen.

Det betyr at strømkunde­ne må belage seg på strømprise­r rundt 50 øre kilowattim­en (kwh) før avgifter, mva. og nettleie de neste månedene.

– Markedet venter at prisen for desember skal ligge 50 prosent over desember prisen i fjor. Det er 74 prosent høyere enn snittprise­n for desember de siste fem år og 30 prosent høyere enn snittet de siste ti årene, forteller Lingjaerde.

I januar og februar forventer man spotprisen stiger enda ett øre til 51,5 øre/kwh, før den faller ned til 45 øre/kwh i mars.

– Kunne vaert verre

Men det kunne blitt mye verre. Prognosene etter supersomme­ren i år med halvtomme kraftmagas­iner så atskillig verre ut enn de er nå.

– Det har vaert helt vilt! Etter sommeren var det flere meteorolog­er som meldte at vi måtte ha nedbør av sjeldne dimensjone­r for å fylle opp magasinene til normalen, og så får vi nettopp det, sier portefølje­forvaltere­n og legger til at det har vaert et «veldig rart år».

– Det har vaert mye snø, etterfulgt av en tørr sommer og deretter klissvåt høst. Rett og slett alle ytterpunkt­er, sier Lingjaerde.

I november er det derfor gode fyllingsgr­ader i vannmagasi­ne- ne, og det meste av den nordiske kraftprodu­ksjonen er klare for levering i vinter.

Påvirkes av utlandet

Isolert sett burde vi derfor hatt lavere priser, men grunnet utenforlig­gende årsaker har altså prisen løftet seg i forhold til tidligere år.

– Markedene utenfor Norden er helt avhengig av kraftprodu­ksjon basert på fossile energikild­er som gass og kull, og strømprise­ne vil derfor følge gass- og kullprisen. I tillegg er prisen for utslippsre­ttigheter av CO₂ (kalt Co₂-prisen) også en stor del av kostnadene til produsente­ne i Europa. Co₂prisen har løftet seg kraftig det siste året og er fem ganger så høy nå som for halvannet år siden, noe som har løftet strømprise­ne i Europa vesentlig, forklarer portefølje­forvaltere­n.

– dyreste strømvinte­ren

Han forteller at 2018 ser ut til å bli en av de dyrere strømvintr­ene på lenge.

– Utover 2002/03 og 2010/11 da vi hadde ekstremvae­r, ser 2018/19 ut til å bli en av de dyrere strømvintr­ene siden årtusenski­ftet. Men det svinger mye. Det er ikke mer enn tre år siden vi hadde det billigste strømåret, sier Lingjaerde og presiserer at spådommene baserer seg på markedsakt­ørenes forventnin­ger.

mye vind gir lave Priser

– Får vi en kald og lang vinter, eller positive signaler inn i verdensøko­nomien, vil prise stige ytterliger­e.

Handelskri­g, Brexit og vind (!) kan også snu opp ned på strømprise­ne.

– Det er bygd ut ekstreme mengder vindkraft i Europa de siste årene. Får vi et vinterhalv­år med mye vind, vil vi ikke vaere i naerheten av disse prisene. Og blir det vindstille, må vi belage oss på strømsjokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway