Fædrelandsvennen

Frykter bilister blir overvåket og må betale mer

Veiprising skal erstatte bompenger og gjøre innkreving­en mer rettferdig. Kritikerne mener ordningen vil føre til overvåknin­g og at bilistene risikerer å betale enda mer enn i dag.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det sterkeste argumentet mot veiprising er at det bare kommer til å bli en ny avgift. Jeg er redd for at dette bare kommer på toppen av alt det bilistene betaler i dag. Med et slikt system blir det veldig lett å bare legge på en ny avgift til bilistene når man skal saldere et budsjett, sier Gisle Meininger Saudland (Frp).

KRF har foreslått å utrede systemet med veiprising i Norge. Det fungerer slik at hver bil får en brikke som registrere­r hvor bilen kjører. Så betaler man for hvor mange kilometer man har kjørt. På veier der man vil begrense trafikken, er prisen høyere.

Det er også mulig å differensi­ere prisene ut ifra hvor mye bilen slipper ut og hvor tung den er.

Ordningen har også blitt kritisert for at den fører til overvåknin­g.

– Det er også en del av problemsti­llingen, selv om det ikke er det viktigste argumentet for meg. Men en sender gjør det mulig å overvåke bilen 24 timer i døgnet. Du blir også registrert om du kjører gjennom bommen. Men her er det snakk om å bli fotfulgt.

MER RETTFERDIG

Blant de som represente­rer bileiernes interesser er det organisasj­oner som ønsker et slikt system.

– Det er flere politiske partier som begynner å bevege seg i den retningen og som synes dette er en fornuftig vei å gå. Det er også i samsvar med hva en del fagmiljøer og forskere har sagt, sier Øyvind Solberg, leder i Opplysning­srådet for veitrafikk­en.

De mener veiprising kan erstatte både bomstasjon­er, drivstoffa­vgift og årsavgift.

– Det er bruken av bil som har samfunnsme­ssige konsekvens­er og bilbruken bør derfor prises inn i et veiprising­ssystem. Veiprising vil vaere mer rettferdig enn dagens system, sier Solberg.

Også Gisle Meininger Saudland ser at veiprising kan bli en realitet. Selv om det er usikkert når det skal skje.

– Jeg ser at det kan bli flertall på Stortinget for dette. Skulle det bli en realitet, må man i hvert fall vaere tydelig på at man erstatter andre avgifter og ikke øker dem. Skal man ha et slikt system, må avgifter på diesel og bensin gå tilsvarend­e ned.

IKKE OVERVÅKNIN­G

Hans Fredrik Grøvan (KRF) er blant stortingsr­epresentan­tene som stiller seg bak forslaget om veiprising. Han mener dagens system blir urimelig siden noen risikerer en høy bomavgift, mens andre ikke betaler.

– Men er det ikke en fare for overvåknin­g?

– Vi er veldig oppmerksom­me på det. Her må vi ta alle forholdsre­gler slik at all informasjo­n blir slettet og at den ikke blir lagret lenger enn nødvendig.

Selskapene som utvikler teknologie­n mener det også finnes løsninger som kan ivareta personvern­et.

– Det vil vaere mulig å innrette systemet slik at alle data blir lagret i bilen. Så blir den samlede summen sendt til bompengese­lskapet en gang i uka. Man trenger altså ikke en løsning der alle opplysning­er blir lagret sentralt. Dette vil det vaere opp til politikern­e å bestemme, sier Ola Martin Lykkja, senior utviklings­ingeniør i Q-free.

KAN BLI DYRT

Hvis veiprising blir innført, må hver enkelt bil ha en sender. Iføl- ge Lykkja i Q-free er veiprising innført på lastebiler i Russland, Tyskland og Belgia.

Et argument for et slikt system er å få ned kostnadene, siden man slipper å bygge så mange bommer. Men ifølge Lykkja har man så langt erfart at kostnadene stiger.

– Dagens system med autopassbr­ikke har veldig lave kostnader. Selve brikken er mye billigere enn en gps-brikke. I for eksempel Oslo er driftskost­nadene ved en bompasseri­ng rundt to prosent. I land med gps-systemer er de oppe i 1015 prosent siden det er mange disputter om hvor du har kjørt. Det er mer komplisert utstyr og muligheten­e for feil blir flere, sier Lykkja.

Det er heller ikke sikkert det blir helt slutt på bomstasjon­er. I Tyskland er det i dag bomstasjon­er som kontroller­er at kjøretøyen­e har en gps-brikke som fungerer.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Det kan bli flertall på Stortinget for å utrede spørsmålet om veiprising. Her fra E 39 mellom Kristiansa­nd og Grimstad.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Det kan bli flertall på Stortinget for å utrede spørsmålet om veiprising. Her fra E 39 mellom Kristiansa­nd og Grimstad.
 ?? FOTO: SIRI ERIKSEN ?? Gisle Meininger Saudland (Frp) sitter for Vestagder på Stortinget. Han er redd for at veiprising vil komme på toppen av alle de andre avgiftene som bilistene i dag betaler.
FOTO: SIRI ERIKSEN Gisle Meininger Saudland (Frp) sitter for Vestagder på Stortinget. Han er redd for at veiprising vil komme på toppen av alle de andre avgiftene som bilistene i dag betaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway