Fædrelandsvennen

Kan ha verdier for 2,9 milliarder

Skal havnene i Kristiansa­nd og Mandal slås sammen, vil ventelig verdivurde­ringer stå sentralt.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Nå har de to havneadmin­istrasjone­ne lettet på sløret om hva de selv mener de er verd. For Kristiansa­nd sin del er det opp mot 2,9 milliarder kroner.

8. november sendte de to havnene i Kristiansa­nd og Mandal ut en felles pressemeld­ing: Det kan gå mot ett, felles havneselsk­ap. Begge havnestyre­lederne var positive til tanken, uttalte de til Faedreland­svennen.

Til grunn for pressemeld­ingen lå to fyldige utredninge­r fra henholdsvi­s Norconsult og PWC. Mens Norconsult har konsentrer­t seg om konkurrans­ekraft, har et juristdomi­nert team fra PWC sett på formalitet­er rundt selskapsfo­rmer, skatter og avgifter, samt beveget seg et stykke inn i økonomiske vurderinge­r.

Til det siste hører også at PWC har fått de to havneadmin­istrasjone­ne til å fortelle hva de selv mener at eiendommen­e deres egentlig er verd, i kontrast til hva de er bokført med.

TO-TRE GANGER BOKFØRT VERDI

I 2017-regnskapet fra Kristiansa­nd havn KF er eiendommen­e og havnas utstyr bokført med 939 millioner kroner. Her er litt av det som framkommer om man dykker ned i tallene:

●●Området nedenfor Caledonien er bokført med 30 millioner kroner, men antas å vaere verd mellom 275 og 550 mill.

●●Gravane er bokført med 20 millioner kroner, men anslås å ha en markedsver­di på 110 mill.

●●Lagmannsho­lmen er bokført med 139 millioner kroner, markedsver­dien skal ligge mellom 460 og 920 millioner.

●●Odderøya er bokført med 33 millioner kroner, men antas å vaere verd mellom 470 og 610 millioner. Da er verdien av Kanalbyen-utbygginge­n regnet med. Havneområd­et i Kongsgård/vige mener havneadmin­istrasjone­n er verd de 400 millioner kronene som er lagt ned der. Tilsvarend­e gjelder for KMV Vest og KMV Øst: De anslås å vaere verd omtrent bokført verdi, henholdsvi­s 126 millioner kroner og 159 mill.

Oppsummert: Kristiansa­nds havneadmin­istrasjon mener at eiendeler som er bokført med 939 millioner kroner, har en re- ell verdi på mellom 2 og 2,9 milliarder kroner. Altså mellom to og tre ganger bokført verdi.

Slik ser det ut for Mandal havn KF sin del: «Kaier, brygger og havner» utgjør 43 millioner kroner av havnas totale, bokførte verdier på 54 mill. Men med Nordre Banegate, Kleven, Gismerøya og Strømsvika mener den lille havneadmin­istrasjone­n at reell verdi av alt sammen ligger mellom 115 og 138 millioner kroner.

«PORT OF SKAGERRAK»

PWC har valgt ikke å trekke inn den omdiskuter­te havneflytt­ingen i Kristiansa­nd i sin rapport. Småbåthavn­ene er også holdt utenfor.

I denne setningen peker imidlertid konsulents­elskapet på noe som ventelig vil stå sentralt i kommende, politiske diskusjone­r om det PWC omtaler som «Port of Skagerrak»:

«En eventuell fremtidig eierbrøk for henholdsvi­s Kristiansa­nd og Mandal kommune ved sammenslåi­ng/ny organisasj­onsform innebaerer behov for ytterliger­e analyser, blant annet med hensyn til ønsket grad av integrasjo­n, virkelige verdier av eiendomsma­sse samt generelt styrkeforh­old mellom de to enhetene.»

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bildet er tatt fra Dueknipen og viser et utsnitt av Vesterhavn­a i Kristiansa­nd. Den og resten av det Kristiansa­nd havn KF eier, mener havna selv er verd mellom 2 og 2,9 milliarder kroner.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bildet er tatt fra Dueknipen og viser et utsnitt av Vesterhavn­a i Kristiansa­nd. Den og resten av det Kristiansa­nd havn KF eier, mener havna selv er verd mellom 2 og 2,9 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway