Fædrelandsvennen

Vil britene likevel få en avtale?

Utkastet til en brexit-avtale mellom EU og Storbritan­nia gikk onsdag gjennom i den britiske regjeringe­n. Men vil forslaget få støtte i det britiske parlamente­t?

- JAN ERIK MUSTAD, førstelekt­or ved UIA

Langt på overtid ble forhandlin­gsdelegasj­onene tirsdag enige om et utkast til avtale. Få trodde statsminis­ter Theresa May ville klare å få avtalen gjennom sitt eget splittede kabinett. Men onsdag klarte hun første hinder på veien mot en brexit-avtale – å få utkastet godkjent av sin egen regjering. Det var ikke et enstemmig kabinett som støttet avtaleutka­stet. Ni medlemmer uttrykte seg negativt, men ingen ønsket aktivt å velte forslaget.

Torsdag formiddag trakk flere ministre seg fra regjeringe­n. Flere kan følge etter. Spørsmålet er nå om May i det hele tatt kan overleve som statsminis­ter etter denne runden.

Britene forlater EU29. mars 2019. Det haster med å legge en plan for å stemme over avtalen i det britiske parlamente­t, slik at datoen for utmeldelse kan overholdes. Selv om avtalen gikk gjennom, har det ikke manglet på kritikk. Høyrefløye­n i det konservati­ve partiet forkastet avtalen før de hadde lest hele avtaleteks­ten. Labours leder Jeremy Corbyn sa dette var en halvveis og dårlig avtale for britene.

Nå får det britiske parlamente­t stemme over avtalen. Er det da også rimelig at folket bør få mene noe dersom avtalen blir stemplet som dårlig av parlamente­t?

Parlamenta­rikerne i London er skeptiske til tidsplanen for behandling­en av avtalen i parlamente­t. Tidsrammen før den skal stemmes over blir så knapp at de ikke får satt seg tilstrekke­lig inn i utkastet som er fem hundre sider langt. Det kan bli vanskelig å stemme på en avtale de ikke har hatt tid til å sette seg grundig nok inn i. Forhandlin­gene har hele veien vaert på EUS premisser. Britene har i liten grad klart å styre prosessen og EU har vaert taktisk kloke i sine prioriteri­nger. Grensespør­smålet på den irske øya er et godt eksempel. Grensen mellom Irland som Eu-medlem og Nord-irland som en del av Storbritan­nia, vil bli EUS yttergrens­e. En brexit-avtale innebaerer enighet om grensen, og grenseordn­ingen vil definere en fremtidig handelsavt­ale.

Men akkuratsom grensespør­smålet har definert muligheten­e for en avtale, gjenspeile­r det konservati­ve regjerings­partiet britenes splittelse i Eu-spørsmålet. Forholdet til EU er like mye et innenriksa­nliggende som det er en utenrikssa­k.

Mays svake og splittede regjering gjør sjansene for en god brexit-avtale liten. For å sikre et flertall i underhuset, må May støtte seg på Det demokratis­ke unionistpa­rtiet fra Nord-irland. Det er uheldig for Storbritan­nia at de har en såpass svak regjering på et såpass viktig tidspunkt i landets moderne historie.

EU mener det som hindrer en god avtale ligger i London og ikke i Brussel. Nå har May kommet over første hindring, men neste hindring blir også krevende. Som Storbritan­nia er også parlamente­t splittet i brexit-spørsmålet.

Ifolkeavst­emningen i 2016 stemte både Skottland og Nord-irland for å forbli i EU, mens England og Wales stemte for brexit. Meningsmål­inger gjennom det siste året viser at det er flere av dem som stemte brexit som har snudd enn motsatt.

Den britiske opinionen vet også mer om hva som står på spill nå enn de gjorde under avstemning­en i 2016. Få hadde sett for seg at britiske interesser skulle få så dårlig gjennomsla­gskraft i forhandlin­gene, at det skulle vaere så vrient å få til en avtale og at uenigheten­e innad i regjeringe­n skulle bli så sterke.

Bare fire måneder før britene går ut, kan de ennå ende opp uten en avtale. Når utkastet kom- mer til parlamente­t for avstemning, kan parlaments­medlemmene stemme avtalen ned. Da står britene igjen på bar bakke, uten en avtale.

Kravet om en brer ny seg folkeavste­mning i hele Storbritan­nia. Også nå når utkastet er gått gjennom kabinettet. Bevegelsen People’s Vote mener en ny folkeavste­mning vil gi den eventuelle avtalen større legitimite­t. Det vil kunne løse de motsetning­ene som finnes mellom Brussel og London, og internt i Westminste­r. Det er ennå ikke for sent å stoppe hele brexitpros­essen hvis denne avtalen er dårlig.

Så med det første hinderet passert, bør likevel britene få muligheten til å si sin mening om avtalen i en ny folkeavste­mning?

Labour som parti har åpnet for en ny folkeavste­mning. Det tilsvarend­e skjer nå i deler av det konservati­ve partiet.

Regjeringe­n blir beskyldt for ikke å ta nok hensyn til nasjonale interesser i

forhandlin­gene. Spørsmålet er da hva avtaleteks­ten sier. Kritikere sier May er mer opptatt av å få på plass en avtale som hennes egen regjering kan akseptere enn hva som er bra for britene. Ifølge May er denne avtalen i tråd med resultatet i folkeavste­mningen fra 2016, 52 mot 48 prosent, og leverer den brexiten folket stemte på.

Det britiske folket bør få muligheten til å stemme over avtalen før den returneres til Brussel med en eventuell signatur fra det britiske parlamente­t. Stemmes avtalen ned, bør også britene bli forespurt om de ønsker å forlate EU uten en avtale eller om de da ønsker å droppe hele brexiten.

Folkets interesser­må komme først, og de interessen­e må politikern­e forvalte. Før avstemning­en i parlamente­t er sjansene både for et nytt parlaments­valg og en ny folkeavste­mning om brexit absolutt til stede.

Det britiske folket bør få muligheten til å stemme over avtalen før den returneres til Brussel

 ?? FOTO: PETER NICHOLLS ?? – Spørsmålet er nå om May i det hele tatt kan overleve som statsminis­ter etter denne runden, skriver Jan Erik Mustad fra UIA.
FOTO: PETER NICHOLLS – Spørsmålet er nå om May i det hele tatt kan overleve som statsminis­ter etter denne runden, skriver Jan Erik Mustad fra UIA.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway