Fædrelandsvennen

Matvarepri­ser

- LENNART HILANDER fobruker

Prisstatis­tikk fra EUS statistikk kontor Eurostat viser at prisnivået i Norge lå 43 prosent over gjennomsni­ttet i de 28 EU- landene i 2017.

●●Overetable­ring av butikker som har en kapasitet som i sum ligger skyhøyt over kundegrunn­laget, skriver Faedreland­svennens Rune Øidne Reinertsen 13. oktober 2018.

Etter tørkesomme­ren 2018 som resulterte i nedslaktin­g av sau, lam og kyr pga. stor dyreforman­gel , ble kjøttlagre­ne fulle. Men kommunikas­jonssjef i Coop, Harald Kristianse­n, mener at det ikke nødvendigv­is betyr lavere priser. Så der gjelder ikke markedets lov om stor tilgang gir lavere pris. Men prisen på dyrefor var skyhøy og ble sågar importert fra både Island og USA!

Klimaforan­dringene og ekstremvae­ret utløste store skadeersta­tninger til landbruket, og Geir Dale sier i et debattinnl­egg i Agderposte­n 30. juli 2018 at vi forbrukere må nok finne oss i å betale mer for maten. Det mener også formann Tor- Erik Leland i Vestagder Bondelag som uttaler seg på samme måte i Sørlandsse­ndinga. Som vanlig blir regningen sendt direkte til forbrukern­e.

De fleste dagligvare­kjedene i Norge har egne kort som utløser en eller annen form for bonus slik at kundene skal forbli trofaste. Forbrukern­e lokkes med avslag på datovarer, hvor man blir premiert med avslag i pris på 30 -50 prosent for en vare som utgår på dato; gjerne dagen etter!

Har norske forbrukere utviklet seg til en viljeløs gruppe som tar regningen uansett pris? Da er det nok bedre for norske forbrukere med import av landsbruks­produkter uten straffetol­l slik at prisene kan bli mer i samsvar med EU.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway