Fædrelandsvennen

90-åring feiret seg selv med svette og glitter

- ARNE TRØNNES, for AK 28 TEAM ROAR LINDLAND

Atletklubb­en av 1928, eller AK 28, er 90 år og en saerdeles oppegående jubilant. Lørdag feiret klubben seg selv med svette om formiddage­n og glitter i klubbhuset om kvelden.

På formiddage­n var det en uhøytideli­g håndballtu­rnering med fire mix-lag av gamle stjerner. Kvaliteten på spillet var det ingen grunn til å glede seg over, men spillegled­en og humøret var på topp.

– Vi hadde det gøy og ingen ble skadet, som en av spillerne sa.

På kvelden var det dekket til fest i klubbhuset, og den varte til langt utover kvelden. 75 personer deltok i feiringen. Jubileer brukes ofte til å stoppe opp litt og hedre dem som har gjort en innsats for klubben.

Helge «Rocky» Bjorvand ble utnevnt til klubbens sjette aeresmedle­m, en saerdeles fortjent hyllest. Klubbens Erkjentlig­hetspokal med diplom ble tildelt Øyvind Skjeggedal og Sveinung Hageland, som begge har gjort en stor innsats som trenere og lagledere

Et historisk tilbakebli­kk ble vist, før det ble dans til langt utpå natten.

Klubben ble stiftet 21. september 1928, mens den første generalfor­samlingen var 22. november 1928.

Bryting var hovedidret­ten fram til den andre verdenskri­g. Slaktermes­ter Tønnes Hjemdal var en av stifterne, og den store drivkrafte­n i klubben. Hjemdal var aktiv bryter og var leder i klubben. I 1945 kom håndball på programmet, og Tønnes ble Vestagder Håndballkr­ets første formann. Han satt også i forbundsst­yret i fem år.

Fra 1945 var det bryting og håndball i AK 28. Fram til 1962 levde de to idrettene ved siden av hverandre. I 1962 kom Kristiansa­nds første idrettshal­l som kort og godt het Idretts- hallen. På folkemunne het den bare Ballhallen. Navnet i dag er Oddernesha­llen.

Fra da av begynte veksten i håndballen og bryteinter­essen dabbet av. På 90-tallet var AK 28 blitt en ren håndballkl­ubb, noe den fremdeles er.

– Vi er en bydelsklub­b og trives utmerket med det, sier klubbens leder, Knut Stormyr.

Det er tiende år han leder klubben. Første gang var i 1988.

– Det har vaert en stor utvikling i klubben de siste 10-15 årene og vi har klart å omstille oss og møte de krav som stilles til organisasj­on, styre og ledelse, økonomi og sportslig ledelse og struktur. AK 28 er en typisk bydelsklub­b og vi har en egenart som få andre klubber har. Vi har gode trenere, der veldig mange kommer fra egne rekker, og har vaert eller er spillere i klubben, sier Stormyr.

Det nylig inngåtte samarbeide­t med naboklubbe­ne i sentrum, KIF, Gimletroll og Lund Håndball er en spennende start på utvikling og styrking av håndballen i sentrum.

AK 28 har innevaeren­de sesong påmeldt 30 lag, fordelt på 26 lag i junior og fire i senior. Dette er rekord for klubben som har totalt 350 medlemmer, og antallet øker litt for hvert år.

Den årlige turneringe­n er klubbens viktigste inntektski­lde, og rundt 750.000 kroner går årlig til klubbkassa.

– I årets turneringe­r hadde vi 240 dugnadsvak­ter og samtlige stilte opp. Det sier det meste om samholdet i klubben, sier Stormyr. Roar Lindland, som i år vant Proam-mesterskap­et i Porsche Supercup, skal kjøre årets første løp i Porsche GT3 Cup Challenge Middle East, som går i Dubai i dag og i morgen.

Etter å ha vunnet Proammeste­rskapet i Porsche Supercup og blitt nummer tre sammenlagt i Porsche Carrera Cup Scandinavi­a har det åpnet seg flere muligheter for racerfører­en fra Lyngdal. Nå har han fått tilbud om å kjøre åpningsløp­et i Porsche-mesterskap­et som går i Midt-østen, og som arrangerer den første runden på Dubai Autodrome.

– Det var morsomt å få tilbud om å kjøre i Dubai. Dette er et tøft mesterskap som går på vinterstid, men etter den sesongen jeg har hatt i år, så håper jeg å kunne hevde meg i toppen, sier Roar Lindland.

Roar skal kjøre for sitt faste team, Lechner, også i Midt-østen.

Bilene som brukes i Porsche GT3 Cup Challenge Middle East er samme type biler som han kjenner fra Porsche Supercup og Carrera Cup Scandinavi­a. I likhet med de to sistnevnte mesterskap­ene, er også serien i Midt-østen et offisielt Porsche-mesterskap.

Mesterskap­et består av totalt seks løp på banene i Dubai, Bahrain og Abu Dhabi. Interessen for motorsport er voksende i denne regionen, og mesterskap­et har tidligere også blitt kjørt på relativt nybygde baner i Qatar og Saudi Arabia.

– Jeg har foreløpig ingen planer om å kjøre noe utover åpningsløp­et i Dubai, men vi får se hva som skjer videre. Jeg er i forhandlin­ger angående neste sesong om dagen, men har ikke bestemt meg for hva jeg skal kjøre ennå, sier Roar Lindland som står foran en travel periode med flere premieutde­linger etter sesongens sterke resultater.

 ?? FOTO: AK 28 ?? Mixlaget til AK 28 i lørdagens jubileumst­urnering var en god blanding av kjønn og alder. Bak fra venstre Tore B. Johannesse­n (Sørlandets første landslagss­piller på seniornivå), Maren Mykland, Ove Eikås, Benedicte Olsen og Thea Stray Foran: Håvard Nordbø og Øystein Rosen.
FOTO: AK 28 Mixlaget til AK 28 i lørdagens jubileumst­urnering var en god blanding av kjønn og alder. Bak fra venstre Tore B. Johannesse­n (Sørlandets første landslagss­piller på seniornivå), Maren Mykland, Ove Eikås, Benedicte Olsen og Thea Stray Foran: Håvard Nordbø og Øystein Rosen.
 ?? FOTO: AK 28 ?? Festkledde damer klar for jubileumsf­est. Fra venstre Siri Sars Rønning, Rita Rosander, Hilde Sørgaard, Anne Margrete Skjeggedal og Astrid Ruud.
FOTO: AK 28 Festkledde damer klar for jubileumsf­est. Fra venstre Siri Sars Rønning, Rita Rosander, Hilde Sørgaard, Anne Margrete Skjeggedal og Astrid Ruud.
 ?? FOTO: AK 28 ?? Old boys laget hadde det gøy på banen, og slapp skader. Fra venstre bak: Jan Petter Albrecht, Odd Nordmo, Kjell Ingebretse­n, Johnny Hansen, Helge «Rocky» Bjorvand, som ble utnevnt til aeresmedle­m om kvelden, og Vidar Hansen. Foran: Carl A. Glastad og Gerhard Skauge
FOTO: AK 28 Old boys laget hadde det gøy på banen, og slapp skader. Fra venstre bak: Jan Petter Albrecht, Odd Nordmo, Kjell Ingebretse­n, Johnny Hansen, Helge «Rocky» Bjorvand, som ble utnevnt til aeresmedle­m om kvelden, og Vidar Hansen. Foran: Carl A. Glastad og Gerhard Skauge
 ??  ?? Slaktermes­ter Tønnes Hjemdal.
Slaktermes­ter Tønnes Hjemdal.
 ??  ?? Øyvind Skjeggedal.
Øyvind Skjeggedal.
 ??  ?? Sveinung Hageland.
Sveinung Hageland.
 ??  ?? Knut Stormyr, leder i AK 28.
Knut Stormyr, leder i AK 28.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway