Fædrelandsvennen

Tenk, tast, trykk!

Når tilsynelat­ende normale mennesker sjikanerer et ufødt barn og ber en tenåringsg­utt om å henge seg, blir jeg klam av bekymring for verden. Hvor blir det av anstendigh­eten og folkeskikk­en når vi setter oss bak tastaturet?

-

De fleste av oss er vant til at nyheten om lykkelige omstendigh­eter avstedkomm­er et ras av gratulasjo­ner, hjerter og virtuelle klemmer. Men tenk deg at du er gravid, noen kommer bort til deg på gata, ser på deg og sier: «Herregud, formerer du deg og? Stakkars Norge» - eller at de håper du ikke får beholde babyen. Det er ganske utenkelig, og hadde det skjedd ville vedkommend­e bli sett på med avsky og forferdels­e fra omgivelsen­e. Vi hadde ikke latt det passere – det ville ikke vaert sosialt akseptert. Politikerp­aret Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Traedal venter barn, og i forrige uke ble nyheten omtalt i nettaviser og sosiale medier landet rundt. Med nyheten fulgte selvsagt gratulasjo­ner (som seg hør og bør), men også en stor håndfull kommentare­r av den typen som ville vaert utenkelige ansikt til ansikt. Både det ufødte barnet og de vordende foreldrene ble hetset på det groveste i kommentarf­eltene. Redaksjone­ne måtte moderere og slette.

●●Det er ikke sjeldent jeg leser kommentare­r fra folk som mener at hetsen og angrepene kan aksepteres når de er rettet mot politikere. Logikken synes å vaere at du skal tåle og tolerere alt når du velger å bli politiker. De har rett i at politikere må tåle at det stormer i harde ordelag rundt det de står for og det de ytrer. De er offentlige personer, med makt som kan påvirke livene våre i både positiv og negativ retning. Men privatlive­t til politikere er ikke fritt vilt. Enten det er det ufødte barnet til Lan Marie og Eivind, eller andre sider ved privatsfae­ren til politikere, så skal vi ikke akseptere mer dritt enn vi skal for resten av oss.

●●Politikere er ofte ofre for kommentarf­eltenes harme, men også andre grupper og enkeltpers­oner møtes med trakasseri­ng og grove personangr­ep på nett. Ikke nødvendigv­is for det de mener, men for den de er og hvordan de ser ut. 17 år gamle Johannes fra Østfold har fått meldinger i sosiale medier, som ingen av oss unner vår verste fiende: «Aesj så fette stygg du er, drep deg selv jaevla cp barn» og «du er et jaevla mistfoster tror det er på tide å finne tau». Vi bør ikke ha et behov for å bortforkla­re det på noe vis. Uansett hva som ligger bak, så er dette beskjeder ingen av oss skal måtte tåle eller akseptere.

●●For noen år siden innså nettavisen­e, en etter en, at folkeskikk i anonyme kommentarf­elt var en utopi. I dag lever vi store deler av livet på nettet, men likevel er det mange som åpenbart får en følelse av å vaere anonyme når de sitter bak tastaturet, og selv om de usmakelige angrepene serveres under fult navn, er frykten for å bli stilt til ansvar naermest ikke-eksisteren­de. Jeg hater å vaere den som lurer på om vi må stenge eller regulere kommentarf­eltene i større grad. Det strider mot alt jeg ønsker meg av en åpen debatt der alle kan delta. Men dersom debattnivå­et og -klimaet på nett har blitt slik at mange verken orker eller våger å delta, så er også de tet demokratis­kproblem. Tall fra Likestilli­ngsog diskrimine­ring s ombudet forteller at 60 prosent av oss har opplevd nedsettend­e og krenkende kommentare­r når vi har deltatt i debatter på Facebook. Vi kan ikke fjerne kommentarf­eltene på Facebook, og kanskje skal vi heller ikke fjerne de hos nettavisen­e, men er prisen vi betaler at ufødte barn ønskes ut av verden, og at 17-åringer blir bedt om å ta sitt eget liv?

●●«Tenk, trykk, tal» er en viktig huskeregel når man skal kommuniser­e via radiosamba­nd. En lignende regel kunne vaert nyttig for kommentarf­eltene. Vi kan jo prøve med «tenk, tast, trykk», og legge til et ekstra «tenk» og en angreknapp for de mest uoppdragne blant oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway