Fædrelandsvennen

Barn i hele Agder må laere om seksuelle overgrep

-

Seksuelle overgrep mot barn skjer oftere og naermere enn vi tror.

●●For ett år siden ga animasjons­filmene «Kroppen min eier jeg», som ble vist på NRK Super, barn over hele Norge kunnskap om hva overgrep er, at de har rett på hjelp, og hvor de kan melde ifra. Mange barn har sett filmene, og skoler over hele landet har tatt i bruk Redd Barnas undervisni­ngsopplegg knyttet til filmene. Vi ser at det virker. Vi hører fra politi, barnehus og barnevern at mange barn melder ifra, og får hjelp etter å ha sett filmene hjemme eller på skolen.

Vi vet at noen barn lever i større risiko for å bli utsatt for overgrep.

Ifølge internasjo­nal forskning er det nesten tre ganger større sjanse for at barn med funksjonsn­edsettelse­r opplever seksuelle overgrep. Dette er det flere årsaker til. Det kan vaere funksjonsn­edsettelse­n i seg selv som gjør det vanskelig å komme unna eller si ifra. Det kan vaere manglende kunnskap blant voksne, som mistolker tegn på vold og overgrep som noe som har med funksjonsn­edsettelse­n å gjøre. Det kan vaere fordi hjelpeappa­ratet ikke er tilgjengel­ig for barna, at de ikke har mulighet til å ringe alarmtelef­onen eller komme seg til politiet. Og det handler om at de ikke har fått nok kunnskap om kropp, grenser og seksualite­t.

I Agder skal alle barn få kunnskap om hva seksuelle overgrep er, og de skal vite hvordan de kan si ifra om de skulle bli utsatt. ALLE barn skal laere at de har rett til å vaere trygge, de skal vite om hvor de kan få hjelp, og de skal bli sett, hørt og trodd.

Her trenger vi flere med på laget. Enten du jobber med barn, treffer barn på fritiden, eller har egne barn – du kan vaere en trygg voksen for barn rundt deg, og vaere med på å gi barna som bor her kunnskap som beskytter. Vaer med og si #Jegerher! ÅSE ROSTVÅG

Redd Barna Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway