Fædrelandsvennen

Integrerin­gspris til Dyreparken

Kristiansa­nd Dyrepark har fått integrerin­gspris. Og det er bekreftet på nytt: Kristiansa­nd er blant de beste på å få flyktninge­r ut i jobb eller utdanning.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi ønsket økt mangfold blant de ansatte, og jeg tror vi har klart å overføre systematik­k-kvaliteten i vår ordinaere medarbeide­roppfølgin­g til integrerin­gsarbeidet, sier Kristine Warp fra hr-avdelingen i Kristiansa­nd Dyrepark.

Det synes visst andre også, for ikke før var hun ferdig med foredraget sitt for en forsamling på 20-30 mennesker hos Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n fredag morgen, så spratt ordfører Harald Furre fram med diplom for godt integrerin­gsarbeid.

– Vi vet at det å ha en jobb å gå til, er vellykket integrerin­g i praksis. Skal vi få det til, er vi avhengige av bedrifter som åpner dørene og viser fram norsk arbeidsliv med sine muligheter og forventnin­ger. Dette har Kristiansa­nd Dyrepark gjort med glans og fortjener utmerkelse­n som integrerin­gsbedrift! erklaerte ordføreren.

– FORVENTNIN­GSAVKLARIN­G

Ti personer fra Introduksj­onsprogram­met i regi av Kristiansa­nd kommune fikk praksispla­sser i Dyreparken i 2018.

Alle er asylsøkere som har fått varig opphold i Norge. De er ferdige med både den første perioden etter ankomst til landet, den på statlig asylmottak, og med sine 11 uker på Kristiansa­nd Integrerin­gsmottak. Nå skal de ut i samfunnet og få seg jobb eller begynne på utdanning.

– Vi opplever språkbarri­erer og kulturfors­kjeller. Tidsklemme grunnet kort sesong er også en utfordring. Og det å håndtere skjemaer og søknader; der trenger de hjelp. Men når vi er tydelige på gjensidig forventnin­gsavklarin­g, ser vi at det gjerne går bra. Av de ti vi hadde inne i år, ønsker vi sjuåtte velkomne tilbake som sesongansa­tte neste år. Tar vi samtidig inn ti helt nye, så øker vi gradvis mangfoldet blant våre tusen sesongansa­tte, understrek­et Kristine Warp.

– GRUNN TIL å VAERE STOLTE

Rune Håverstad, leder for Introduksj­onsavdelin­gen i Kristiansa­nd kommune, kunne fortelle at 57 prosent av de som var ferdige med sine normalt to år under avdelingen­s vinger i fjor, hadde kommet ut i jobb eller var i gang med utdanning. Blant Norges største byer var det kun Drammen som oppnådde like gode resultater i 2017.

– Klart vi har grunn til å vaere stolte, fastslo Håverstad.

Kristiansa­nd har lenge utmerket seg ved gode resultater i integrerin­gsarbeidet. Opprinneli­g het enheten Flyktningt­jenesten og inngikk i Kristiansa­nd kommune. Så ble funksjonen lagt over i Nav i noen år, nå er altså 22 programråd­givere tilbake i kommunen under betegnelse­n Introduksj­onsavdelin­gen.

– Programråd­giverne veileder og følger opp den enkelte deltager. Det er en utfordrend­e jobb som involverer mange aktivitete­r, og hvor det ofte dreier seg om å holde motet oppe hos deltageren. Men mange gode krefter trekker sammen; saerlig vil jeg nevne Kongsgård skolesente­r og Karrierese­nteret på Fylkeshuse­t, sa Rune Håverstad.

 ?? BEGGE FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Kristine Warp mottar integrerin­gspris på vegne av Kristiansa­nd Dyrepark, hvor hun arbeider i hr-avdelingen. Overrekkel­sen stod Kristiansa­nds ordfører Harald Furre for.
BEGGE FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Kristine Warp mottar integrerin­gspris på vegne av Kristiansa­nd Dyrepark, hvor hun arbeider i hr-avdelingen. Overrekkel­sen stod Kristiansa­nds ordfører Harald Furre for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway