Fædrelandsvennen

Agder Energi ville ikke godta Einar Aas-avtalen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Einar Aas har fått til en utenomrett­slig gjeldsavta­le og unngår personlig konkurs. Den eneste blant 166 kreditorer som ikke ville godta ordningen, var Agder Energi.

– Vi synes Einar Aas blir sittende igjen med for mye i denne avtalen; at det er fare for at avtalen gjør tapene større enn nødvendig for de som har penger til gode, sier konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi til Faedreland­svennen.

Han snakker om nyheten som ble kjent torsdag kveld: Den fallerte krafthandl­eren Einar Aas har inngått en utenomrett­slig avtale som rydder opp i forholdet mellom ham og kreditoren­e, og som gjør at han unngår personlig konkurs.

Den eneste av 166 kreditorer som ikke har villet godta avtalen, er nettopp Agder Energi, med den begrunnels­en Tom Nysted gir.

Men Agder Energi har likevel bestemt seg for ikke å protestere, og blir følgelig en del av ordningen.

Overfor Faedreland­svennen minner Tom Nysted om at Einar Aas’ hjemkommun­e Grimstad er aksjonaer i Agder Energi. Han lar det skinne gjennom at det har medvirket til Agder Energis holdning, i og med at Grimstad kommer til å merke at kommunens største skattyter er slått ut.

Klarte å få ordning

Cirka ti dager etter 11. september, da Einar Aas måtte kaste kortene og Nasdaq-børsen tvangssolg­te hans handelspor­tefølje av kraftkontr­akter med milliardta­p, forpliktet han seg til å gå inn i en utenomrett­slig gjeldsforh­andling. Han skyldte et ukjent, men antagelig milliardbe­løp til andre børsaktøre­r som hadde måttet fylle opp det sikringsfo­ndet han hadde tømt. Agder Energi var blant dem, det samme var Vattenfall, Fortum og andre bransjesva­eringer.

Aas engasjerte advokat Marius Moursund Gisvold fra Wikborg Rein til å gjøre jobben.

Torsdag kveld kunne Gisvold meddele dette:

«Det er i dag inngått en utenrettsl­ig avtale mellom Einar Aas på den ene side og hans kreditorer på den andre side, som med endelig virkning avgjør alle spørsmål dem imellom. Avtalen tilrettele­gger en prosess for salg av en stor del av Einar Aas’ eiendeler (hovedsakel­ig aksjer, eiendommer og en del kunst) og bestemmer hvordan provenyet fra salget skal fordeles mellom Aas og kreditoren­e. Som en konsekvens av avtalen vil Einar Aas ikke forfølge noen krav mot Nasdaq i anledning clearingse­ntralens markedshån­dtering eller «close-out’en» av hans portefølje. Verken Aas eller vi, som hans advokater, vil gi ytterliger­e kommentare­r.»

Slipper personlig Konkurs

Det advokaten skriver, betyr ikke minst at Einar Aas unngår personlig konkurs. Det trekker man antagelig et lettelsens sukk for i Grimstad rådhus. For hadde historien endt med konkurs, kunne Aas ha krevd tilbake skatt han tidligere hadde innbetalt. I 2016 var det 226 millioner kroner, hvorav en pen slump tilfalt hjemkommun­en.

Meldingen innebaerer også at advokat Gisvold har klart å få Einar Aas’ 166 kreditorer til å gå med på gjeldsordn­ingen, og til å love ikke å krangle med hverandre om hvem som skal få hvor mye. Selv Agder Energi kommer altså til å holde fred.

Så kan man merke seg formulerin­gen «en stor del av Einar Aas’ eiendeler». Det betyr at han ikke vil stå tilbake som raka fant. Ifølge E24.no får han beholde sin staselige bolig ved Vikkilen i Grimstad. Men den minst like staselige leilighete­n på Aker Brygge i Oslo, hytter, en kunstsamli­ng og annet han eier, deriblant en spansk eiendomsin­vestering, går med for å dekke så mye som mulig av tapet.

fred med nasdaq

Muligheten for at Einar Aas skulle kreve erstatning av den svenske Nasdaq-børsen for måten de gikk fram mot ham på, har vaert luftet. Gjeldsordn­ingen som nå er inngått, innebaerer imidlertid at også den saken legges død.

Og apropos: Årsaken til at Einar Aas kom i uføret, var jo at differanse­n mellom nordiske og tyske kraftprise­r ikke utviklet seg som han hadde veddet på. I ettertid har de imidlertid beveget seg i «riktig» retning. Den ukjente aktøren som kjøpte da Nasdaq tvangssolg­te portefølje­n, kan ha tjent pent.

 ?? ARKIVFOTO ?? Einar Aas får antagelig beholde dette huset, ellers blir det meste av hans eiendeler solgt for å dekke tap han har forårsaket. Men Agder Energi mener han slipper for lett.
ARKIVFOTO Einar Aas får antagelig beholde dette huset, ellers blir det meste av hans eiendeler solgt for å dekke tap han har forårsaket. Men Agder Energi mener han slipper for lett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway