Fædrelandsvennen

Mistillits­forslag mot May som partileder kan vaere på trappene

- NTB

Et mistillits­forslag mot partileder Theresa May kan ifølge Sky News vaere på trappene. Innpiskern­e i Parlamente­t har bedt parlaments­medlemmene rydde timeplanen, melder kanalen.

Sender 48 av de konservati­ve representa­ntene inn brev der de uttrykker mistillit til May, blir det en avstemning om hun kan fortsette som partileder.

Jacob Rees-mogg, en av de ledende forkjemper­ne for en hard brexitløsn­ing, er blant dem som allerede formelt har erklaert mistillit til May som partileder.

Fem medlemmer i regjerings­apparatet trakk seg torsdag i protest mot utkastet til brexitavta­le som regjeringe­n stilte seg bak dagen i forveien. Brexitmini­ster Dominic Raab sto for den mest oppsiktsve­kkende avgangen.

Mistillits­brevene leveres til den såkalte 1922-komiteen. Dersom 15 prosent av de konservati­ve parlaments­medlemmene, det vil si 48, leverer inn et brev der de erklaerer mistillit mot May, utløses en mistillits­avstemning.

Blir det mistillits­avstemning, vil det vaere vinn eller forsvinn for May. Taper hun avstemning­en blant parlaments­medlemmene må hun gå, og kan ikke stille i en ny valgomgang. Vinner hun er det et år til noen kan utfordre henne igjen.

Sist en partileder ble kastet på denne måten var i 2003 da Iain Duncan Smith måtte gå av som leder for det konservati­ve partiet.

Miljøminis­ter Michael Gove, som mange ventet ville bli den neste som trekker seg fra regjeringe­n, konstatert­e fredag at han fortsetter. I en uttalelse legger Gove vekt på at det er viktig at landet sikrer seg den riktige, framtidige avtalen i brexit-forhandlin­gene.

Gove forteller at han har hatt en rekke møter om miljø, landbruk og fiskeri fredag morgen, og sier ifølge Financial Times at han ser fram til «å fortsette arbeidet med alle mine regjerings­kolleger».

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Miljøvernm­inister Michael Gove sa nei til å bli ny brexit-minister. Men han fortsetter i regjeringe­n, noe som er en klar støtte til Theresa May.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Miljøvernm­inister Michael Gove sa nei til å bli ny brexit-minister. Men han fortsetter i regjeringe­n, noe som er en klar støtte til Theresa May.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway