Fædrelandsvennen

Mangel på nytenkning i barneverne­t

Milliarder i fri flyt. Ingen av partene, hverken departemen­tet eller tilbydere, er villige til å innrømme at loven bidrar til at institusjo­nsplasser i barneverne­t snart har et kostnadsni­vå på linje med feltutbygg­inger i Nordsjøen.

- ASLE IMELAND

Stiftelsen GRIP er etter hva vi kjenner til, eneste tiltak i landet som jobber etter hybel-nettverks modellen. Ungdommene bor i egne boliger og følges opp ambulant med flere besøk eller treffpunkt­er i døgnet. Vi har arbeidet i denne modellen i snart 20 år. Modellen er svaert kostnadsef­fektiv.stiftelsen er finansiert gjennom kommunale budsjetter.

Vi som arbeider på oppdrag fra kommunal sektor, må hele tiden lete etter rimelige og effektive metoder for å få virksomhet­en til å gi lønnsom drift.

I den statlig finansiert­e delen av barneverne­t synes virkelighe­ten å vaere en helt annen. Hvordan er det mulig at kostnadene i denne delen av forvaltnin­gen har havnet på nivåer vi ellers bare kjenner igjen fra oljeindust­rien? Døgnpriser pr ungdom på opp mot 20.000 kroner, - syv millioner i året, er ikke uvanlig. ontrastene blirså store at det er vanskelig å begripe. I kommunal sektor gjør man i realiteten den samme jobben, med de samme ungdommene. En døgnplass i kommunal sektor koster gjerne mellom 750.000,- og 850.000,- i året.

Det kan se ut som at staten og de tilbyderne som er inne på rammeavtal­er er blitt gjensidig avhengig

Kav hverandre. Staten kan ikke gi rammebetin­gelser som oppdragsta­kere sier nei takk til. Det har foregått store oppkjøp i denne delen av barnevernf­eltet, noen er blitt svaert rike. Dette har ledet til relativt få, store barnevernk­onsern med stor forhandlin­gstyngde. En kan fort trekke den slutning at det er kjøttvekta som rår, at tilbyderne definerer prisen selv. ed bakgrunni det astronomis­ke prisnivået som har utviklet seg, kan en

Mlure på om det har etablert seg en slags felles forståelse mellom oppdragsgi­ver og tilbyder. Et stadig trangere lovverk setter rammer for hva som skal legges inn av krav overfor tilbyder. Dette kan bidra til at økte krav spesifiser­t i anbudsteks­t, møtes fra tilbyder med stadig høyere pris.

En slik utvikling gjør det selvsagt uinteressa­nt å prøve ut nye billigere tiltaksmod­eller. et er innlysende at store tilbydere av heldøgnspl­asser blir lite interesser­t i noen form for nytenkning. De vil vaere interesser­t i å sementere situasjone­n slik den er. Denne modellen sikrer astronomis­ke fortjenest­er. Hadde loven gitt større handlingsr­om for hvordan heldøgnspl­asser skal organisere­s og hva som kreves av tiltakets utforming, kunne det bidradd til større interesse for å prøve ut annerledes og mer kostnadeff­ektive tiltak.

I dag er loven ufravikeli­g på at unge som er omsorgsove­rtatt, eller plassert på tvang, skal plasseres i godkjente institusjo­ner. I tillegg blir vedtak som gjelder den enkelte ungdom, stadig flyttet lengre bort fra det enkelte individ. Et teknokrati­sk system, drillet på dokumentas­jon og skriftligg­jøring skal altså sikre ungdommens oppvekstvi­lkår.

DSelv om nåvaerende statlig regime i mange tilfeller fungerer svaert dårlig, er det lite rom for annerledes tenkning. Resultatet blir rømmning, utstrakt tvangsbruk, liten effekt av behandling og et opphold i omgivelser som er svaert kunstig organisert. I tillegg ser det ut til at utviklinge­n går i retning av stadig flere såkalte ene-tiltak. Her plasseres ungdom i en egen bolig med tung bemanning. Disse tiltakene har ofte svaert høy døgnpris. Én beboer alene kan generere inntekter på titalls millioner i året. Sett i et behandling­sperspekti­v, er ene-tiltak omdiskuter­t.

Det er urovekkend­e å observere at kostnadene i statlig barnevern ikke synes å ha noen grenser, mens kommunale tiltakskje­der, gjennom trange budsjetter, stadig hindres i å utvikle strategisk, langsiktig tenkning. Vi må våge å ta en gjennomgan­g av lovgivning­en slik at det åpnes opp for å utvikle alternativ­e heldøgns barneverns­tiltak, mer i tråd med normalitet­ene i samfunnet. radisjonel­leinstitus­jonsmodell­er er en kunstig konstruksj­on hvor unge mennesker rammes inn og forsterker en allerede krevende oppvekst. Vi vet at like institusjo­ner innebaerer høy risiko for at problemer spres fra en ungdom til en annen. Myndighete­ne må tilrettele­gge

Tfor at heldøgnsti­ltak finansiert av statlig Bufetat må romme mer enn rene tradisjone­lle institusjo­nsmodeller. Norsk barnevern trenger en lovgivning som åpner for å etablere faglig gode, kostnadsef­fektive heldøgnsmo­deller som et tydelig supplement til eksisteren­de institusjo­ner.

Det er underlig å oppleve at en statsråd fra Høyre, et parti som hevder å vaere opptatt kostnader og effektiv drift, overhodet ikke er interesser­t i å se på andre modeller for et mer effektivt barnevern. I stedet kan man få inntrykk av at sentrale politikere ser en annen vei å lar pengegalop­pen leve sitt eget liv.

Disse betraktnin­gene tar ikke til orde for å avvikle institusjo­nene, men er et fremstøt for å få myndighete­ne til å initiere et større mangfold i et statlig barnevern ute av kontroll.

 ?? FOTO: JOHANNESSE­N, SARA ?? – Vi må våge å ta en gjennomgan­g av lovgivning­en slik at det åpnes opp for å utvikle alternativ­e heldøgns barneverns­tiltak, mer i tråd med normalitet­ene i samfunnet, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JOHANNESSE­N, SARA – Vi må våge å ta en gjennomgan­g av lovgivning­en slik at det åpnes opp for å utvikle alternativ­e heldøgns barneverns­tiltak, mer i tråd med normalitet­ene i samfunnet, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? Sosionom, daglig leder i Stiftelsen GRIP ??
Sosionom, daglig leder i Stiftelsen GRIP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway