Fædrelandsvennen

Axel Jensen-minner på Teateret

I dag blir det offisiell Axel Jensenåpni­ng på Teateret når blant annet to store Pushwagner­malerier skal avdukes.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

– Dette er noe vi virkelig tar på alvor. Vi vil sette opp en rekke arrangemen­ter i Axel Jensens ånd og håper at flere vil bli kjent med hans forfatters­kap, sier Kjetil Nordhus ved Teateret i Kristiansa­nd.

Axel Jensen var en norsk forfatter fra Trondheim, og regnes som en av etterkrigs­tidens mest sentrale og nyskapende norske forfattere. Jensen bodde blant annet på den greske øya Hydra, i London og New Delhi, samt på seilbåten Shanti Devi ved Aker Brygge.

HUSET BLE SOLGT

I 1991 kjøpte Axel Jensen og kona Pratibha en gammel skolestue på Ålefjaer, hvor forfattere­n skulle tilbringe sine siste år. Han ble rammet av sykdommen ALS i 1992, og døde i 2003.

I 2017 skrev Faedreland­svennen om at Axel Jensens hjem ble lagt ut for salg da Pratibha Jensen (83) skulle flytte på sykehjem.

– GOD LØSNING

Foreningen Axel og Pratibha Jensen Dikterhjem håpet da at noen ville kjøpe huset og leie det ut til foreningen som ville bruke det som inspirasjo­nssted for allmennhet­en.

Slik gikk det ikke, og huset ble solgt til privatpers­oner.

– Det hadde vaert krevende å få til en fornuftig drift, så vi er glade for denne løsningen, sier Jane Rabbersvik.

Vinteren 2018 tok hun kontakt med Kjetil Nordhus på Teateret på vegne av Pratibha Jensen for å høre om Teateret var interesser­t i noen av tingene fra huset. Det var de.

Nå har blant annet gamle chesterfie­ld-møbler fått et nytt hjem i artistgard­eroben, og et hvitt flygel har funnet sin plass i intimsalen.

PUSHWAGNER I FOAJEEN

I foajeen skal det monteres to store Pushwagner-malerier, og bøker fra Axel Jensens boksamling skal stilles ut. Den eneste betingelse­n er at tingene skal vaere offentlig tilgjengel­ig for alle.

Maleriene ble formelt overdratt til Kristiansa­nd kommune og lånes ut til Teateret.

Pratibha Jensen er for syk til selv å komme til åpningen på lørdag, men har uttrykt glede for at tingene vises fram på Teateret, opplyser Rabbersvik.

Lørdag skal de to maleriene «Ofi» og «Epp» fra 1997 avdukes. De har nemlig vaert til restaureri­ng på Sørlandets Kunstmuseu­m. Maleriene hadde gulnet av røyk med årene, og trengte en reingjørin­g.

– Hvordan kom maleriene til Ålefjaer?

– De skal ha bli malt på stedet. Karakteren­e er hentet fra Axel Jensens litteraere univers, sier Jane Rabbersvik.

VAR VENNER

Axel Jensen ble kjent for romanen «Epp» fra 1965 som handler om en framtidsvi­sjon fra planeten Oblidor hvor menneskene bor i i celler og overvåkes av myndighete­ne. Romanen ble seinere illustrert av Terje Brofors, bedre kjent som Pushwagner. Han skulle også illustrere de neste bøkene i serien.

Axel Jensen og Terje Brofors var gode venner i flere år. Terje Brofors døde 24. april i år, 77 år gammel. Axel Jensen døde i 2003, 71 år gammel.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jane Rabbersvik er støttespil­ler for Pratibha Jensen, Axel Jensens enke. Nå har flere av tingene fra kunstnerhj­emmet fått nytt hjem på Teateret, blant annet to store Pushwagner-malerier. De har vaert til restaureri­ng på Sørlandets Kunstmuseu­m. På bildet: Jane Rabbersvik, Kjetil Nordhus fra Teateret, Angjerd Munksgård, kulturråds­giver i Kristiansa­nd kommune, samt malerikons­ervator Mariana Teneva Koeva og teamleder for drift, Marius Jensen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jane Rabbersvik er støttespil­ler for Pratibha Jensen, Axel Jensens enke. Nå har flere av tingene fra kunstnerhj­emmet fått nytt hjem på Teateret, blant annet to store Pushwagner-malerier. De har vaert til restaureri­ng på Sørlandets Kunstmuseu­m. På bildet: Jane Rabbersvik, Kjetil Nordhus fra Teateret, Angjerd Munksgård, kulturråds­giver i Kristiansa­nd kommune, samt malerikons­ervator Mariana Teneva Koeva og teamleder for drift, Marius Jensen.
 ?? FOTO: VIDAR GODTFREDSE­N ?? Dette flygelet sto i Axel og Pratibha Jensens stue. Nå står det i Teaterets intimsal.
FOTO: VIDAR GODTFREDSE­N Dette flygelet sto i Axel og Pratibha Jensens stue. Nå står det i Teaterets intimsal.
 ?? FOTO: HENRIK LAURVIK ?? Axel Jensen og Pratibha Jensen møttes i 1972, og var sammen til forfattere­ns død i 2003.
FOTO: HENRIK LAURVIK Axel Jensen og Pratibha Jensen møttes i 1972, og var sammen til forfattere­ns død i 2003.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway