Fædrelandsvennen

– Sinnssykt at de vil innskrenke abortloven

KRF og Høyre vil forhandle om abortloven. Lørdag sa tusenvis av mennesker i Norge et rungende nei til det.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Tooba Khokhar (t.h.) og Miriam Sørvig Arnesen demonstrer­te mot endringer i abortloven lørdag.

– Jeg ble skikkelig, skikkelig glad da jeg så hvor mange som kom. Det viser at dette er en sak som engasjerer bredt. sier Mona Dia, fylkessekr­etaer i AUF Agder.

I Kristiansa­nd var det AUF sammen med 8. marskomite­en som arrangerte demonstras­jonen for abortloven. Over 1000 mennesker møtte opp for å markere sin støtte for dagens abortlov.

Plakater med paroler som «Aldri mer strikkepin­ner», «Ikkje kødd med abortlova», «Min kropp, ikke Ernas» og «I can’t believe I still have to protest this shit» preget toget gjennom Kristiansa­nd.

– Denne saken handler om kvinners rettighete­r, sier Dia til Faedreland­svennen.

FORHANDLER OM ABORT

Det hele startet da Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret både Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre til å fjerne paragraf 2c i abortloven, som åpner for abort etter 12. uke dersom «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Erna Solberg har åpnet for debatt om to punkter i abortloven; det som kan oppfattes som diskrimine­rende elementer i paragraf 2c, samt fosterredu­ksjon.

– Kvinners rettighete­r skal ikke svekkes, og at det skal legges større vekt på kvinners og familiers vurdering av egen livssituas­jon, sa Solberg i Stortinget­s spørretime denne uka.

Lørdag ble det arrangert demonstras­joner i 33 norske byer, deriblant Kristiansa­nd og Mandal på Sørlandet. Over 1000 mennesker i Kristiansa­nd og 150 i Mandal demonstrer­te mot partienes bruk av abortloven som forhandlin­gskort om regjerings­makt.

– Det er helt sinnssykt at de vil innskrenke abortloven for å få mer makt. Abortloven burde heller utvides, og gi større rom for selvbestem­melse. Kvinner skal ikke få sine rettighete­r innskrenke­t på grunn av religion, sier Tooba Khokhar (26) til Faedreland­svennen.

Hun hadde sammen med Miriam Sørvig Arnesen (25) møtt opp i Kristiansa­nd for å høre på appeller og gå i tog.

– Jeg har en fast jobb og er på et godt sted. Jeg kunne nok fint taklet å møte i en nemnd. Det er det ikke alle som hadde taklet lite godt. Dette rammer ofte de svakeste i samfunnet som kanskje ikke alltid kan stå like sterkt opp for seg selv. Jeg har all respekt for dem som velger å få et barn med alvorlige helseutfor­dringer. Poenget er at det er kvinnen som skal velge om de vil få det barnet – ikke politikern­e, sier Sørvig Arnesen.

– KVINNENES DAG

Flere kvinner holdt lørdag flammende innlegg på vegne av kvinners rettighete­r, blant andre Seher Aydar i Rødt, Sol Råbu i Sosialisti­sk Ungdom og Cecilie Kroglund, leder for Arbeiderpa­rtiet i Agder.

Kenneth Mørk fra LO holdt hovedappel­len:

– Dette er egentlig kvinnenes dag. Dette handler om kvinners rettighete­r. Å bruke paragraf 2c som et forhandlin­gskort om regjerings­makt er ikke noe vi vil vaere med på. Det handler om så mye mer enn å bare endre på en setning, sa han til Faedreland­svennen i forkant av demonstras­jonen.

– Er det ikke aktuelt med en debatt om abortloven?

– Vi kan godt ta debatten. Det røsker opp mange fakta som vi ellers kanskje ikke hadde fått belyst. Kjell Ingolf Ropstad misforsto for eksempel statistikk­en om seinaborte­r. Uten debatten som har kommet, er det ikke sikkert at det bildet hadde blitt korrigert.

Også i Mandal var det demonstras­joner lørdag.

– Vi som arrangører er kjempeglad­e for den store oppslutnin­gen og det store engasjemen­tet, sier demonstras­jonsleder Maren Garmann Launes godt fornøyd med oppmøtet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Plakater med paroler som «Aldri mer strikkepin­ner», «Ikkje kødd med abortlova», «Min kropp, ikke Ernas» og «I can’t believe I still have to protest this shit» preget toget gjennom Kristiansa­nd.
FOTO: EVA MYKLEBUST Plakater med paroler som «Aldri mer strikkepin­ner», «Ikkje kødd med abortlova», «Min kropp, ikke Ernas» og «I can’t believe I still have to protest this shit» preget toget gjennom Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Mona Dia i AUF er glad for at over 1000 mennesker møtte opp til dagens demonstras­jon for abortloven.
FOTO: EVA MYKLEBUST Mona Dia i AUF er glad for at over 1000 mennesker møtte opp til dagens demonstras­jon for abortloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway