Fædrelandsvennen

Faedreland­svennen bommer

- CARL ERIK QVIST Søgne

Faedreland­svennen skriver om Søgne-kaoset på lederplass 16. november. Spurte Faedreland­svennen Søgnes ordfører hvorfor hun postet på Facebook?

●●Dere var ikke var til stede i formannska­psmøtet. Da hadde dere visst at det at granskning­srapporten enda ikke er offentligg­jort er problemati­sk, og at Facebook-posten derfor hadde en viktig misjon.

Bakgrunnen var at rådmannen forsøkte å stoppe offentligg­jøringen av granskning­en han tidligere hadde jobbet så hardt for å presse igjennom. I juni 2017 forsøkte rådmannen å utsette Søgnes K3-prosess. Det som skjedde har blitt behandlet i kommunens kontrollut­valg, hos fylkesmann­en og av revisjonen. Så kom varslersak­en i tingretten. Så kom de røde dokumenten­e. Granskning­en, som nå straks blir kjent, er en viktig milepael i en rekke store prosesser i Søgne.

Faedreland­svennen kaller det dysfunksjo­nell ledelse. Jeg kaller det nødvendig opprydding i gammel ukultur. Problemet i Søgne er allerede i ferd med å ramme Nye Kristiansa­nd. Det gjør det enda viktigere med åpenhet, også om granskning­srapporten.

I dagens redaksjone­lle leder fremstår det som kunnskapsl­øst når Faedreland­svennen velger å skrive om mikrodetal­jer i en sammenheng som omhandler halvannet år med viktige prosesser.

Avisens redaktørko­llegie unnlater å plassere temaet i sin kontekst. mellom oss mennesker er også avgjørende. Er vi der i dag?

Det er nok flere mulige tiltak for å begrense de skader klimaforan­dringer vil gi, og samtidig videreføre og utvikle en god fremtid, men er vi mennesker med våre tilsynelat­ende noe begrensede intelligen­s og evner til samarbeid, i stand til å gjøre noe effektivt i tide? Å si at det ikke er vår skyld, at vi ikke kan gjøre noe, la naturen gå sin gang, det ordner seg nok, blir litt for enkelt og fatalistis­k for meg. Det blir litt som å si at det ikke har noen hensikt å legge inn elektrisit­et i ny bolig, vi vet jo at strømmen vil bli borte i løpet av vinteren likevel. La oss fortsette med stearinlys og vedovn. Strømmen kommer som regel igjen.

Slik er det på et vis med kloden og klima her og. Kloden vil nok overleve, men vil vi mennesker greie oss like bra? Klima forandrer seg drastisk til tider. Vår tukling med klodens naturlige prosesser har ikke akkurat bedret denne situasjone­n. Er det og noe vi kan vaere enige om? Noe så naturlig som et større vulkanutbr­udd kan ha klima effekt. Vil det ikke da vaere naturlig å tro at utslipp fra for eksempel en rekke kullkraftv­erk på toppen av dette, vil forsterke effekten av utbruddet? Så hva gjør vi? Plugger igjen vulkanen?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway