Fædrelandsvennen

Vil betale for å hindre spredt utbygging

Kristiansa­nd må bygge boliger konsentrer­t og naer kollektivt­rafikk, mener ordfører Harald Furre (H). Derfor åpner han for å betale utbyggere for å la vaere å gjennomfør­e boligprosj­ekter som strider mot dette.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er ikke helt ferdig utviklet politikk. Men jeg mener at et slikt virkemidde­l er relevant å ta opp i forbindels­e med byvekstavt­alen, slik at vi kan snu arealpolit­ikken raskere enn planlagt, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

Kristiansa­nd skal i framtida bygge mer konsentrer­t. Utbygginge­n skal skje naer by- og bygdesentr­um og tett ved kollektiva­ksen. På denne måten skal bilbruken gå ned og det skal bli enklere å gå, sykle eller ta bussen. Det overordned­e målet er å redusere utslippene av klimagasse­r.

Men i dag er det allerede områder med spredt boligbyggi­ng som er under planleggin­g. Og utbygger har lagt ned betydelige summer. Harald Furre åpner for at man kan betale disse en kompensasj­on mot at området ikke blir bygd ut.

– Dette vil vaere et høyst relevant virkemidde­l siden areal er all transports mor, sier han.

BYVEKSTAVT­ALE

Furre mener at en slik kostnad kan bli tatt i forbindels­e med en byvekstavt­ale med staten. Byvekstavt­ale vil gi statlige penger, men det kreves også at byene kan vise fram tiltak som kan få ned biltrafikk­en.

En arealpolit­ikk uten spredt boligbyggi­ng og som ikke ligger langt unna kollektivt­rafikk, er et slikt virkemidde­l.

– Folk skal selvsagt få bo på gården der de har vokst opp. Men det er planlagte utbygginge­r som ikke er mulig å betjene med kollektivt­ilbud som vi må forsøke å unngå.

Han nevner Kroodden som eksempel på et område der man kan vurdere en slik ordning. Her er det planlagt rundt tusen boliger og Kristiansa­nd kommune er inne på eiersiden.

– Det har en kollektivf­orbindelse, men ligger et stykke unna sentrum. Samtidig har utbyggerne hatt en betydelig investerin­g med renteutgif­ter som må dekkes. Så dette er en god illustrasj­on, sier Furre.

KAN SI NEI

Når bystyret sier ja til en boligutbyg­ging, skjer det først gjennom at de vedtar en kommunedel­plan. Men bystyret kan senere stanse hele utbygginge­n ved å si nei til å regulere området. Da vil ikke kommunen ha noen juridiske forpliktel­ser.

– Slik jeg oppfatter Furres forslag, er det nok mest aktuelt i de tilfellene der det allerede er startet regulering­sarbeid. I de andre tilfellene er vi ikke forpliktet, selv om vi har vedtatt en kommunedel­plan, sier Eirik Dåstøl Langeland som sitter i by- og miljøutval­get for Arbeiderpa­rtiet.

Partiet har varslet en langt strengere linje for å hindre bysprednin­g.

Furre mener det er en dårlig løsning å først si ja til å bruke et område til boliger og i neste omgang si nei til regulering­splaner.

– Dette handler om redelighet og påliteligh­et. Når noen har jobbet i mange år med planer, er det svaert uryddig å la vaere å vedta en regulering­splan for å unngå forpliktel­ser.

FORUTSIGBA­RHET

Langeland mener at det er nok forutsigba­rhet og at man ikke trenger å betale for å hindre utbygging.

– Selv om vi har sagt ja til å bygge ut på et eller annet tidspunkt, betyr det ikke at det skal bygges ut i dag. Det kan vaere i 2040. Dette vet utbyggerne, sier Langeland.

Partiet sa for eksempel ja til kommunedel­plan for Hamrevann. Nå vil utbyggerne starte regulering av 300 boliger her. Men administra­sjonen sier nei og det støtter Ap.

STOR KONFLIKT

På sikt kan det bygges 4100 boliger på Hamrevann, men i denne omgang konsentrer­er utbyggerne seg om en regulering­splan for 300 boliger. Dette kan de få flertall for i bystyret.

Furre har ikke nevnt Hamrevann som aktuelt for ordningen han lanserer. Daglig leder i Hamrevann AS, David Flotve Reme, sier likevel dette om Furres utspill:

– Det viser at han tar utbyggerne på alvor, og det er vi selvsagt positive til. Men den store delen av Hamrevann skal uansett bygges ut på lang sikt, og hvilke innretning­er kommunen har da, skal jeg ikke mene så mye om, sier Reme.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd må bygge konsentrer­t og langs kollektiva­ksene, mener ordfører Harald Furre. Da må også planlagte utbygginge­r utsettes eller droppes.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd må bygge konsentrer­t og langs kollektiva­ksene, mener ordfører Harald Furre. Da må også planlagte utbygginge­r utsettes eller droppes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway