Fædrelandsvennen

– Vi må ikke bruke mer energi på dette

Krf-leder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, vil ikke bruke mer energi på nestleder Kjell Ingolf Ropstads manøvre for å sikre blå triumf på landsmøtet.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TEKST:

Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier han har god samvittigh­et, men må tåle krass kritikk etter avsløringe­r om samkjøring av abortutspi­ll med Høyres ledelse.

Knut Arild Hareide mislikte sterkt Ropstads argumentas­jon under Krfs fylkesårsm­øter i forkant av det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november. Ifølge Ropstad ville det åpne seg en «historisk mulighet» for å endre abortloven dersom partiet fulgte hans råd om å søke regjerings­makt med Høyre, Frp og Venstre.

– Vi har vaert uenige om abortutspi­llet og at det ble startet regjerings­forhandlin­ger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i Krfs stortingsg­ruppe mandag, få timer etter VGS avsløringe­r om en intens maktkamp i partiet.

– LITE FRUKTBART

Fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug sier at han kun har fokus på veien framover.

– Det er en del diskusjon om hvem som sa og gjorde hva. Men jeg mener vi hadde en god runde på dette i landsstyre­t, og det er lite fruktbart å bruke tid på dette nå. Nå må vi rette fokus mot å skape et tydelig KRF i budsjettfo­rhandlinge­ne og i sonderinge­ne med regjeringe­n, og bruke energien vår på det, sier han til Faedreland­svennen.

– Flere ønsker nå et ekstraordi­naert landsstyre­møte?

– Det får ledelsen vurdere. Da vi var samlet sist er det ikke sikkert alle fikk med seg alt som ble sagt, men der hadde vi gode avklaringe­r på prosessen og veien videre, sier Kvinlaug, som sto på «blå» side under landsmøtet.

Parlamenta­risk nestleder på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, ønsker ikke å kommentere VGsaken.

– Dette handler om partiledel­sen, og de får kommentere det selv, sier han til Faedreland­svennen.

ERNA-MØTE

VG påviser hvordan Ropstad først begynte å argumenter­e med abortloven etter et møte som han og nestlederk­ollega Olaug Bollestad hadde med statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg og hennes nestledere på Statsminis­terens kontor 11. oktober.

Flere i partiet reagerer på det de oppfatter som en utidig innblandin­g fra Høyres side i det som skulle vaere en parti-intern prosess. Blant dem er sentralsty­remedlem og trønder-topp Karin Bjørkhaug. Hun sier til Adresseavi­sen at grunnlaget for veivalgved­taket er svekket.

– Dette framstår som regi fra Høyre og Ropstad. Er dette riktig, er det alvorlig, sier Bjørkhaug.

– Det skal jeg vaere forsiktig med å kommentere. Men en del av sakene som er kommet fram, var ut fra et engasjemen­t fra Ropstads side, sier Hareide til NTB.

GOD SAMVITTIGH­ET

Ropstad avviser på sin side at han endret strategi etter samtaler med Høyre underveis i Krfs interne arbeid med veivalg og framtidig regjerings­samarbeid.

– Jeg har veldig god samvittigh­et for det jeg har gjort. Jeg har prøvd å informere partileder­en så godt jeg kan, hele veien, sier nestledere­n.

Hareide bekrefter at han var informert om møtet 11. oktober. På spørsmål fra NTB om det var i tråd med avtalen i partiledel­sen om å holde prosessen intern, sier han:

– Det må vaere lov å snakke med andre partier og ha kontakter. Vi hadde en uenighet om å utfordre andre partier på politiske meninger, noe som startet såkalte regjerings­forhandlin­ger. Det var ikke jeg enig i.

Hareide gir samtidig uttrykk for at Ropstad fortsatt har hans tillit, og at han var informert om møtet med Høyre.

– Jeg har tillit til Ropstad. Vi har snakket godt med hverandre underveis i prosessen, sier han til NTB.

Kvinlaug sier at han er glad for det.

– Det er bra at vår partileder sier at han har tillit til Ropstad, og at han kjente godt til at det var møter med Erna Solberg. Det var åpenhet mellom de to hele veien.

KREVER LANDSSTYRE­MØTE

Karin Bjørkhaug krever et nytt ekstraordi­naert landsstyre­møte etter avsløringe­ne i VG. Fylkeslede­r Arne Willy Dahl i Akershus KRF støtter kravet.

Hareide mener det ikke er unaturlig å ha et møte når det kommer ønske om det fra lokale tillitsval­gte.

– Vi har ofte landsstyre­møte når enkelte ber om det. Det å snakke sammen, sannsynlig­vis på telefonen, det gjør vi ganske ofte. Jeg har registrert dette ønsket, så det får vi ta en prat om nå, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad sier han har god samvittigh­et for abortutspi­llet, men partileder Knut Arild Hareide skal ha mislikt argumentas­jonen sterkt.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad sier han har god samvittigh­et for abortutspi­llet, men partileder Knut Arild Hareide skal ha mislikt argumentas­jonen sterkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway