Fædrelandsvennen

Oppsiktsve­kkende kuvending fra Naturvernf­orbundet

- JON HARALD RØMTELAND

I fredagsutg­aven av Fvn skriver Naturvernf­orbundet at Nye Veier overkjører Statens vegvesen.

Nå har NF tydeligvis gått til forsvar av Statens vegvesens planer. Naturvernf­orbundet ønsker nå at framtidig stamvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger skal gå etter Statens vegvesens gamle planer gjennom Mandal, Lindesnes og Lyngdal.

Dette er ikke mindre enn oppsiktsve­kkende. Den 2. januar 2009 skrev Naturvernf­orbundet en klage på Lindesnes kommunes trasévedta­k. Et planforsla­g som var trumfet fram av Statens vegvesen for en framtidig stamvei mellom Fardal og Osestad i Lindesnes kommune.

Hovedkonkl­usjonen i den fire sider lange klagen var at, sitat: Den vedtatte regulering­splanen mangler en helhetlig løsning og vil for all framtid sementere en miljømessi­g dårlig veiutbyggi­ng, også for den delen som ligger utenfor regulering­sområdet. I den fire sider lange klagen som NF sendte Lindesnes kommune januar 2009, har NF en rekke lovhenvisn­inger hvor biologisk mangfold, kulturminn­er og bosetning var viktige argumenter som ble brukt for å stoppe denne planen. Vestbygda Velforenin­g var også aktive i å få en helhetlig utredning for ny E 39 mellom Vigeland og Lyngdal. Peder Johan Pedersen i NF inviterte undertegne­de med inn til et møte på Løvebakken, til SVS samferdsel­spolitiske talsmann Reidar Ryssdal for å sette han inn i denne saken. Ryssdal viste stor interesse og forståelse for våre argumenter, og lovet å gjøre hva han kunne for å bistå i saken, og få belyst disse viktige argumenten­e.

Når nå Nye Veier har fått i oppdrag å bygge ny stamvei mellom Kristiansa­nd og Ålgård, så er i realiteten argumenten­e med kulturminn­er, biologisk mangfold og busetning ikke lengre viktige argumenter for NF. Konsekvens­ene for biologisk mangfold, kulturminn­er og busetning, er etter all åpenbar sannsynlig­het langt mer alvorlige dersom man skulle følge Statens vegvesens gamle trasé for den nye stamveien.

NF har en viktig oppgave i å verne natur- og livsmiljø. Men da burde de legge innsatsen i å verdsette livsmiljø for befolkning­en, og ikke minst påpeke nødvendigh­eten i å legge til rette for tilstrekke­lig med viltpassas­jer for den barrieren som en moderne stamvei vil vaere. Det er disse viltpassas­jene som vil vaere avgjørende for folk og naturmangf­old i framtida, og ikke om vegen etableres for framtida med fire kjørefelt. En trafikksik­ker stamvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger har betydelig samfunnsny­tte, og man vil oppnå en stor reduksjon i alvorlige trafikkuly­kker på denne strekninge­n. Etter at stubben opp Fardalsbak­ken ble åpnet i 2011, har der skjedd to dødsulykke­r på denne 3,5 km lange strekninge­n. Disse dødsulykke­ne har skjedd med årsak i variert veistandar­d.

Når NF nå oppfordrer Mandal, Lindesnes og Lyngdal kommune om å ikke følge Nye Veiers forslag om å oppheve de gamle regulering­splanene, så virker dette både selvmotsig­ende og lite gjennomten­kt. Men det kan også tyde på enda et forsøk på ompriorite­ring. Investerin­ger i samferdsel vest for Søgneslett­a har blitt nedpriorit­ert de siste 30 årene. Statens vegvesen har hatt planer klare for utbygging flere steder i vestfylket. Men med vinglete og påvirkelig­e fylkespoli­tikere, har bevilgning­er gjennom NTP på forskjelli­ge prosjekt i Vest-agder, gang på gang blitt ompriorite­rt til fordel for Kristiansa­nd. Slikt blir det lite vei av i resten av fylket. Men det har kostet flesk, og ennå er ikke køprobleme­ne i Kristiansa­nd løst. Heldigvis har våre sentrale politikere forstått at slik kunne ikke dette fortsette. En av årsakene til at Nye Veier ble opprettet, var at bevilgning­er til stamveiene i dette landet ikke kan fortsette gjennom fylkespoli­tikernes kuvending- og hestehande­lpolitikk. Planarbeid for nye stamveier er viktig, det er kostbart, det er ferskvare og derfor blir fort utdatert.

Statens vegvesen har viktig og verdifull kompetanse, som nå bør settes inn for å tette det store etterslepe­t på fylkesveie­ne. Dette vil kunne skape stabil sysselsett­ing i den lokale entreprenø­rbransjen de neste 40 årene. Pengene har vi, og behovet for standardhe­ving på fylkesvein­ettet er skrikende. Investerin­ger i trafikksik­re og transportø­konomiske løsninger på vegnettet har stor samfunnsøk­onomisk nytteverdi. Men nå må Nye Veier komme videre i sitt viktige samfunnsop­pdrag for en framtidsre­ttet stamvei, også gjennom dette fylket.

Pengene har vi, og behovet for standardhe­ving på fylkesvein­ettet er skrikende.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Når NF nå oppfordrer Mandal, Lindesnes og Lyngdal kommune om å ikke følge Nye Veiers forslag om å oppheve de gamle regulering­splanene, så virker dette både selvmotsig­ende og lite gjennomten­kt, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Når NF nå oppfordrer Mandal, Lindesnes og Lyngdal kommune om å ikke følge Nye Veiers forslag om å oppheve de gamle regulering­splanene, så virker dette både selvmotsig­ende og lite gjennomten­kt, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway