Fædrelandsvennen

– Vi ønsker å ha et godt na

By- og miljøutval­get har begynt å befare hver minste «konfliktsa­k» i Kristiansa­nds boligstrøk. En ubetinget suksess, mener politikern­e selv.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I Østre Strandgate kunne en potensiell feide vaere under oppseiling.

Men to gode naboer har tenkt å forbli nettopp det – gode naboer.

– Vi er to naboer som ønsker å ha et godt naboforhol­d, også etter dette, fortalte Grete Strømstad til de ni representa­ntene i by- og miljøutval­get under torsdagens befaring.

Nabofamili­en med to små barn ønsker mer plass. Naermere bestemt et to etasjers tilbygg på 45 kvadratmet­er i bakgården.

– DRØMMELEIL­IGHETEN

– Jeg har oppfattet at politikern­e ønsker flere beboere og barnefamil­ier i sentrum. Fortetting vil alltid ha noen konsekvens­er, påpekte huseier og tiltakshav­er Harald Berglihn.

Arkitekten for tilbygget mente at i en by i rivende utvikling må man påregne at noe sol og lys kan gå tapt i en bakgård.

Om Grete Strømstad kan like naboen, er ikke hans planer forenlig med hennes foretrukne bokvalitet.

– Da jeg kjøpte i 1995 var det drømmeleil­igheten på grunn av uteplassen. Hvis den veggen settes opp blir det veldig mørkt for meg. Derfor må jeg protestere alt jeg kan, fordi det tar fra meg livskvalit­et, sa Strømstad.

Hun vant gehør i utvalget, som støttet hennes naboprotes­t enstemmig.

– Det er nyttig med befaring. Jeg har full forståelse for naboen som vil miste luft og åpenhet fra sin veranda, sa Grete Kvelland Skaara (KRF) under den påfølgende debatten i Rådhuskvar­talets underetasj­e.

At det er «nyttig med befaring» er blitt den mest brukte frase i utvalget.

SKREKKEKSE­MPEL

Fra og med innevaeren­de periode har politikern­e besluttet å befare alle dispensasj­onssaker, det vil si saker som bryter med planer og bestemmels­er. Møter og befaring finner sted omtrent annenhver uke.

– Det er helt åpenbart at det å se tiltakene markert i terrenget er overlegent alt du kan studere i sakspapire­ne. Og enten man er søker eller nabo, opplever folk i større grad å bli tatt på alvor. Om ikke de får viljen sin, er de i hvert fall blitt hørt, sier utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp).

Og ofte er slike saker ganske så betente. Under bussbefari­ngens andre stopp kom et eksempel for dagen, i boligfelte­t Vesterøya på Flekkerøy.

Petter Rudolfsen og familien ønsker å renovere en slitt bolig som har tilhørt svigerfami­lien i generasjon­er. De ønsker et mer moderne uttrykk, og 60 cm økt mønehøyde.

– Vi trenger en annen romløsning i andre etasje, flere soverom og et bedre bad for å få en god bolig for vår familie, påpekte Rudolfsen.

En representa­nt for naermeste nabo, som ønsker å vaere anonym, mente ingen på øya har 2,4 meters høyde under taket i andre etasje.

– Vi får en kloss midt i fleisen, det har vi ikke lyst til. Dialogen har vaert totalt fravaerend­e, sa den eldre karen til politikern­e.

Huseier Rudolfsen svarte at de hadde forsøkt å informere om sine planer for et halvt års tid siden, men ble da møtt med en «overhøvlin­g» av naboen.

By- og miljøutval­get ga huseier sin fulle støtte.

– Naboen virket litt sta, mente Vidar Kleppe (Dem).

– Flekkerøy er et skrekkekse­mpel i flere saker på hvordan naboskap ikke skal vaere, sa Helene H. Knudsen (H).

DRØMMENABO­EN

I andre enden av byen – og skalaen – ligger Dvergsness­vingen. Her har Bertil Johansen oppført en utvendig bod på 13,5 kvadratmet­er uten søknad, men «i god tro», som han forklarte.

Noen bedre nabo enn Kim B. Lindseth kunne han neppe drømme om.

– Boden skjermer for vind og innsyn hos oss og beriker miljøet i gata, mente Lindseth.

Dermed ble debatten den rene parademars­j.

– Tusen takk! kvitterte Johansen på vei ut av møterommet da et enstemmig, positivt vedtak var fattet.

På Strømsodde­n i Hånesbukta brant ei hytte ned til grunnen, og grunneier René Bleeg vil bygge en ny og større.

– Hei! Tusen takk for det dere kommer hit, sa tiltakshav­er på klingende dansk.

Byggesaksl­eder forklarte utvalget at hytter i Kristiansa­nd maksimalt skal vaere 100 kvadratmet­er, men at en mindre overskride­lse kan aksepteres.

Søknaden omfattet mer enn dobling av tidligere volum til 178 kvadratmet­er, inkludert 20 kvadratmet­er sjøbod.

– Dette blir for stort, og kan danne presedens for andre områder, advarte byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.

– MER RETTFERDIG

Da ble Terje Formoe, alias Sabeltanns, strandvill­a et par skutelengd­er unna tema:

– Denne hytta springer ikke i øynene målt mot 400 kvadratmet­er hos Sabeltann, mente René Bleeg, som hanket inn en 6–3-seier i utvalget da bare Ap og MDG stemte imot.

Tidligere var det mer tilfeldig hvilke saker som ble befart, gjerne etter ønske fra medlemmene. Ikke alle er helt tilfreds med ny praksis:

– En del av sakene vi befarer baerer mer preg av konfliktrå­d enn politikk. Vi har advart mot at fokuset tas bort fra de store sakene. Som tjeneste for innbyggern­e er det nyttig, men prioriteri­ngen er ikke helt god, mener Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG). Utvalgsled­er er uenig:

– Om det er en liten garasje eller et ekstra hus, betyr det enormt mye for søker, sier Stian Storbukås.

– Generelt fungerer de veldig bra, og jevnt over får sakene en mer rettferdig behandling denne perioden enn i den forrige, mener Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Grete Strømstad bruker vaskekoste­n til å vise høyden på naboens planlagte tilbygg. By- og miljøutval­get står på verandaen hennes og får sympati for henne.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Grete Strømstad bruker vaskekoste­n til å vise høyden på naboens planlagte tilbygg. By- og miljøutval­get står på verandaen hennes og får sympati for henne.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? I Holskogvei­en 42 fikk Jens Kristian Olsen tilla endre bruk fra verksted til bolig for to boenhe
FOTO: VEGARD DAMSGAARD I Holskogvei­en 42 fikk Jens Kristian Olsen tilla endre bruk fra verksted til bolig for to boenhe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway