Fædrelandsvennen

Sikret flertall for 300 nye boliger

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Flere representa­nter i bystyret ville stanse første del av en stor boligutbyg­ging ved Hamrevann. Redningen for utbyggerne ble at flere anser utbygginge­n som et godt miljøprosj­ekt.

Ap har før støttet planer for utbygginge­n, men er mot å starte utbygging nå.

– Bare på det siste året er Kristiansa­nd forandret. På ett år har vi hatt fire forhold med ekstremvae­r. Klimakrise­n som verden står overfor, vil også nå Kristiansa­nd, sa gruppelede­r Mette Gundersen fra bystyrets talerstol onsdag kveld.

Det er nettopp klima og utslipp som er hovedargum­entet mot å bygge ut Hamrevann som ligger ved Sørlandspa­rken. Planen nå er en utbygging på 300 boliger. Men mange henviser også til at det allerede er en stor boligreser­ve i Kristiansa­nd.

– Da undrer det meg at iveren etter å bygge ut nye er så stor, sa Gundersen.

22 ville stanse utbygginge­n, mens 30 stemte ja.

UTFORDRET SP

Nestleder i by- og miljøutval­get, Petter Benestad (V), mente prosjektet var svaert dårlig.

– Dette strider med det meste av de rådene vi har fått, og det er derfor uforståeli­g hvis man ikke følger rådmannens råd med å ikke igangsette regulering­splan, sa Benestad.

Han utfordret spesielt Senterpart­iet for å sikre flertall mot utbygginge­n.

– Dere har sagt at dagens regjering har en for lite offensiv miljøpolit­ikk. Nå kan dere vise at dere selv har en offensiv miljøpolit­ikk ved å ikke støtte denne innstillin­gen, sa Benestad.

Senterpart­iets gruppelede­r Ole Magne Omdal svarte:

– Programmet virker sentralise­rende. Hamrevann kommer som egen sak i by- og miljøutval­get, men jeg synes det er rart at et boligområd­e som skal bygges så naert til 6000 arbeidspla­sser skårer så dårlig, sa Omdal.

Han viste til vurdering fra kommunens administra­sjon der Hamrevann skårer dårlig som miljøprosj­ekt og at det derfor er merket rødt.

Det betyr at utbygging blir frarådet de første årene. Men Senterpart­iet mener at en utbygging like ved Sørlandspa­rken og Ikea må vaere et godt miljøprosj­ekt.

FORANDRET FARGE

Bystyret sikret utbygginge­n ved å gjøre en endring i forslaget til boligprogr­am for Kristiansa­nd.

Boligprogr­ammet er kommunens redskap for hvilke boligområd­er som skal prioritere­s. Et viktig prinsipp har vaert å prioritere de områdene som gir minst biltrafikk. Det betyr områder som ligger tett på sentrum eller like ved en kollektiva­kse.

I forslaget til boligprogr­am var Hamrevann merket rødt. Nå får det fargen oransje, som betyr at man sier ja til en begrenset utbygging.

Det som gjenstår for utbyggerne er at by- og miljøutval­get sier ja til regulering på torsdag.

FORUTSIGBA­RHET

Flertallet mener at utbyggerne har krav på forutsigba­rhet. De viser til at Hamrevann ligger inne i kommunepla­nen og at tidligere analyser viser at det er en fornuftig utbygging. Også når det kommer til miljø.

Området ligger tett ved Lauvåsen og ikke langt fra Sørlandspa­rken og E 18.

– De har forholdt seg til planer og analyser som stort sett vendte tommelen rett opp. Så har det plutselig kommet en ny strategi og målemetode. Da bruker vi innfallsme­toden. Så her er det grunn til å stille mange store spørsmål, sa Stian Storbukås (Frp), leder i by- og miljøutval­get.

Han undret seg på hva som vil skje når den nye Kristiansa­nd blir en realitet og Søgne og Songdalen vil bygge ut områder i utkanten.

– Skal de skrinlegge sine planer. Da ser det stygt ut for distriktsu­tvikling, sa Storbukås.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ole Magne Omdal (Sp) støttet utbygging ved Hamrevann og sikret dermed flertall.
FOTO: KJETIL REITE Ole Magne Omdal (Sp) støttet utbygging ved Hamrevann og sikret dermed flertall.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Mette Gundersen (Ap) tilhører dem som ikke ønsker utbygging på Hamrevann.
FOTO: KJETIL REITE Mette Gundersen (Ap) tilhører dem som ikke ønsker utbygging på Hamrevann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway